Webcafe

Тake it easy, г-н президент

Емилия Милчева
02.03.2010, 18:16 (обновена 05.03.2010, 16:40)
Симеон Дянков

Снимка: © БГНЕС

Президентът не е млад, определено, смята Дянков

Преди повече от 12 години, в разгара на скандала Бил Клинтън-Моника Люински, на брифинг на Белия дом американски журналист беше задал три пъти един и същи въпрос: Изследвал ли се е президентът Бил Клинтън за едни болести, иначе дефинирани като срамни? Въпросът беше мотивиран с националната сигурност на САЩ. Отговориха му, че не се налага. Никой не направи драма от нахалното питане, нито нахока журналиста. Въпреки че моментът беше изпитание за Капитолия и демократите.

Днес от прессекретариата на държавния глава Георги Първанов изпратиха писмо до медиите. "Във връзка с накърняващи авторитета на държавния глава внушения за имоти и средства на президента зад граница, направени в едно телевизионно предаване на 1 март, държавният глава настоява министър Симеон Дянков да изясни и докаже своята позиция или да подаде оставка".

Извадка от стенограмата на „Шоуто на Иван и Андрей" по Нова телевизия, в частта й, засягаща президента, показва, че ако някой е правил внушения, то това не е Дянков. Водещият го пита, а Дянков отрича да е казвал нещо за задгранично президентско имане.  

Единственото заключение относно държавния глава, което Дянков си позволи да направи в тв изявата, беше за възрастта на президента.

Виж, водещите има какво да изясняват - кой, къде и кога е казвал за имоти на Георги Първанов зад граница. Иначе става като в предаването на Иво Инджев за президентския мезонет - там поне Инджев се позова на анонимка в Интернет.  А тези двамата и това не направиха - само плиснаха нещо, което побързаха да замажат. Освен че спестиха на Дянков неудобните въпроси. Но този тип телевизионни формати по сценарий не допускат кофти въпроси. Например за едни забравени плащания за болници и лекари...Или колко е неразплатеното ДДС например.

Сега мирише на лошо. Освен това стана доста глупаво. Все едно да стреляш по бълха с бойни патрони. А Иван и Андрей може да се направят мъченици на демокрацията и свободното слово.

Oще: георги първанов  симеон дянков  шоуто на иван и андрей 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.03.2010, 06:02

2 REM | 04.03.201006:22

П.П. Г-жо Милчева, в мнението ми забравих да Ви направя бележка за пунктуацията, когато цитирате. Там тя е много важна, защото ние не чуваме интонацията на казаното. Говоря за ВЪПРОСА: "Тоест е милиардер?", отправен към Дянков, където великия финансов магьосник се "отвея".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2010, 06:02

1 REM | 04.03.201006:17

Че Иван и Андрей са самозабравили се "телевизионери" е факт, но и че на Дянков думите му излизат от устата по-бързо от мисълта, с някакво, познато само на него, чувство за хумор (спомнете си тъпите шеги с пицата, с парите на мобилните оператори, с академиците на БАН), е не по-малък факт. Един политик, най-паче министър, трябва да не се оставя да го водят за носа, ако е умен. И, също така, трябва да заеме позиция, а не да оставя, с действията и думите си, чувството, че има нещо, но той не го е казал. Не смятам, че журналисти или ТВ водещи трябва да дават обяснение за въпросите си, забележете, не за твърденията. В противен случай свободата на словото отива в 40-те - 80-те години на миналия век.
   

оценка

+0 -0