Webcafe

Шут-офф*

Петър Николов
31.05.2011, 15:47 (обновена 01.06.2011, 16:11)
Красимир Велчев 1

Шут-off за тъпизмите за военното обучение...

Спомените за казармата не ме напрягат. Не са и от тези, които обичам да си спомням след третото уиски или петата бира. Нищо за помнене няма. Видиотяване е терминът, който обозначава онова прахосано време.

Ясно помня, че от набирания на лоста заформих стабилна мускулатура. И ме заряза ученическото гадже. Аз пък го отбелязах с литър нечия домашна ракия, която не ме утеши, и се наложи да допивам с... общо взето, каквото ми излеят в гърлото. После си отлежах в карцера, а фатмакът изгъгна: "Т'ва, жените, Николов, са си е... майката". Спомням си отвреме-навреме и този коан. Най-дългото изречение, което съм чул от него.

Станах ли боеспособен? Готов ли съм да защитавам родината в екстремни ситуации? След военно обучение в училище и една казарма отговорът е: "Не знам". Добър съм на shoot-off. И какво от това...

Този вмирисан на партенки преамбюл си има повод. Виждам рядък фатмашки напън. Управляващата ни партия - ГЕРБ, е написала законопроект, който връща военното обучение, отменено през 1987 г. Значи, племенникът ми ще си поиграе с "Калашников". Да е боеспособен, да пази родината в екстремни ситуации.

Този невръстен човек изобщо няма да се шашне от "Калашника". Във всеки случай чукът в Manhunt е доста по-страховит. Или Gravity Gun.

Не знам как да си обясня това занятие с проекта освен да се намери работа за съкратените военни. На мен например военното ми обучение го водеше предсрочно пенсиониран майор.

Не знам как да си обясня защо държавата ще харчи още пари, за да кара момичетата и момчетата на България от 21 век да се учат на военна дисциплина, за да бъдат "закалявани"...

Да бяха купили компютри и да си играят на военно обучение в Мрежата. Какво е това фатмашко мислене, че съвременните войни ще се водят с хора, гепили по едно АК в ръка - с "Калашник" и гражданска война не може да се случи.

Ама защо ни е тогава да се пъхаме под щита на ПРО? Защо ни е да купуваме изтребители, военни корвети и прескъпите хеликоптери? Това, че сме в НАТО, не ни гарантира сигурността, казва Красимир Велчев.

Ми като не я гарантира - и така мисли председателят на депутатите от управляващата партия, да вземем да излезем. Велчев говори досущ като президента Първанов, който смята, че трябва да си правим армия, която да ни брани границите...

Колко ще струва идиотското военно обучение на държавата е основният ми въпрос. Да не би "Арсенал" да е закъсал с износа на калашници, че ще ги купуваме за мирновоенни цели...

Какъв е смисълът изобщо на това занятие? Ако боеспособността в 21 век се определя от това как боравиш с автомат, майко мила... Тежко ни и горко ни с политици, които мислят така. Децата няма да се закалят с патриотизъм и любов към "майка България", ако не са научени на това в семействата си. Набийте си го в главата.

Който му се пуца, да ходи в стрелкови клуб. Кеф си е. Шут-off за другите тъпизми.

*Shoot-off - Термин от стрелбата, означава надстрелване по т. нар. попъри (три броя падащи метални мишени, поставени на дистанция 12 метра)

Oще: военно обучение 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

11 AlahAkbar | 05.06.201110:37

Е ако се възприеме швейцарския модел - аз съм за. А ако ми дадат да си прибера Калашника с мен, с приятели добри можем здраво да ги изненадаме управляващите при удобен случай. А и циганите и дилърите ще са доста по внимателни, щото ние няма да сме родната милиция дето ги пази ...
Само дето точно заради това няма как да стане, Гепаджиите са прости комунистчета, ма толкова прости не са май ... Кул
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.04.2010, 13:05

10 Humble | 01.06.201113:45

Подобно обучение би имало смисъл единствено ако се облекчи режима за притежаване на оръжие, те има смисъл единствено ако се възприеме модел подобен на швейцарския.

Това, че си изстрелял един-два пълнителя на полигона е вятър работа, при положение, че всяко средностатистическо африканче борави по-добре с калашника от нашите професионални войници.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.06.2010, 20:00

9 Улдин | 01.06.201109:06

Николов, Николов, с какъвто акъл влезе човек в казармата с такъв и излиза! Акълът идва до седмата година, не дойде ли, не го чакай и до седемдесет и седмата! Веднъж шефът на "монтанската caw" да каже нещо умно за младото поколение и да му се нахвълиш, си е парекселанс доказателство за написаното преди това. Не е чудно, защото участваш в най-изявения бизнес на демокрацията производство на "публика от глупаци", както казва един от доайените в занаята Ви, ДИ - Джимо.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.03.2011, 12:21

8 Svilen Stefanov | 01.06.201107:20

Оптимизма е много хубаво нещо, но както казва Станислав Лем - оптимистите обикновенно остават неприятно изненадани. Не коментирам дали да има или да няма военно обучение, но много ме изненадва увереността на автора, че няма да има война. Разбирам да живеехме в свят пълен с ангели и усмихнати херувимчета за да сме толкова сигурни в подобни твърдения. Или пък да имахме за съседи само Франция и Германия... но за съжаление истината не е такава. Как може да твърдиш че няма да има конфликт, когат в съседна Македония антибългарската пропаганда ври с пълна сила, В Гърция пак има бунтове по улиците, батко Волен още е на свобода, и още и още и още... Последните събития в арабския свят много ясно показаха, как става гражданска война само в рамките на няколко часа. Та така - вярно казармата е "тъпа и гадна", но хората още са казали - готви се за зима, пък ако дойде лято радвай се.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

7 иван | 01.06.201100:07

Мисля си, че това трябва да стане на доброволен принцип. Да се даде възможност на всеки младеж, който пожелае (и е в подходяща физическа форма) да поживее за определен срок под открито небе в нещо подобно на скаутски лагер. Да придобие сръчности и навици, необходими при такъв живот. Да си докаже сам на себе си, че може да се справи и при по-сурови условия. Да се научи да живее и действа в екип с другите и да изпълнява поетите задължения, колкото и трудни да са те. Да се научи на солидарност, взаимопомощ и дори, защо не, на саможертва в името на общата полза.

Много се говори за гражданско общество, колко е необходимо то и как всичко ще се оправи, когато се създаде такова. И точно тези са качествата, които трябва да притежават членовете на едно гражданско общество: солидарност, взаимопомощ и готовност за саможертва в името на общата цел.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.12.2010, 14:38

6 niemen | 31.05.201122:38

Не бъркайте казармата с военно обучение в училище. Бил съм в казарма, имахме и военно обучение в училище. Един месец на лагер, лято, няколко училища. Купон и фиркане нон-стоп. Толкова гаджета за месец не съм забивал никога след това. Но Пешо или е твърде малък, за да е хванал това време, или е бил скромен отличник-чекиджия, който се е насирал, като е пукнал калашника. Всички, които се спомнят за Минчо Атаката, знаят за какво говоря.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.04.2011, 22:41

5 Agrael | 31.05.201122:08

"В казармата хората влизат различно умни и излизат еднакво тъпи" - народна поговорка и факт от живота. За възмъжаване бригадата в чужбина е 100 пъти по-полезна (учиш се как сам да се оправяш, а не как да изпълняваш безпрекословно заповеди) и 1000 по-доходоносна.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.05.2011, 20:28

4 Руми Алексиева | 31.05.201120:33

идеята ми изглежда добра - имам хубави спомени от военното обучение, мисля, че е полезно и няма нищо общо с казармата.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

3 Оня Дето Го Трият | 31.05.201120:23

Като цяло и след въвеждането на военното картинката ще е като в коментар 1, само дето събирането с приятелчета в кръчмата ще е допълнено и с няколко казармени героизъма:

"Копеле, и като ме фана оня по военно, че пафкам тревица, 3 часа яка сапунка бате....мислех, че сапунка значи сериал, ама то било друго. Баща ми каза, че и той сапунки е правил навремето, обаче цяла година. Представяш ли си?
Нищо де, след сапунката пак имаше тревица....
А как се стреля с Калашник ли - ми незнам!
Виждал съм по новините, че такива носят талибаните....тия, батенце, ако ми се явят на монитора ше ги попилея...
ЯХБЗ какво е ли? Ми и това не знам!
Ма кво ти дреме, имам тройка по военно....а упражненията по военно ги заверих с шише домошарка за асистенчето. А леле тоя как порка, бате....."

За колегата от Варна - горното може да си го прочете и на варненско наречие и пак ще е валидно! Идея
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.01.2011, 14:23

2 Vania Doichinova | 31.05.201120:12

@Rowan Що? Мечтаеш да повториш приключението с казармата ли?
Този така облагородяващ период в живота на ... истинския мъж.

Какво точно ще даде на момчетата задължителното военно обучение?
Умения за работа с автомат.
Много полезно в наши дни..
   

оценка

+0 -0