Webcafe

Бате, гори, гори огънче...

Бате Гойко
03.05.2011, 17:08 (обновена 06.05.2011, 07:22)
БСП митинг

Снимка: © Sofia Photo Agency

Гледам, нашата домоуправителка Венета, на тъщата приятелката, много се накокошинила и тя. Ходи през неделята на митинга на БСП - първомайския...

Бате, слушам вчера Цецо Цветанов казва: "Взели сме всички необходими мерки за гарантиране на сигурността и недопускането на терористични прояви в страната".

После слизам долу, пред блока - да ударя една биричка и да разменим по някой лаф, и гледам дюнерът от другата страна на улицата затворен, дръпнали ролетката.

Добре, че другите в "Люлин" си седят. Иначе как я мислим тая работа, кой ще ни пази, след като Злото го гръмнаха американците и нахраниха рибите с него... Саддам поне гроб си има. (Ама съм забравил те що - и ние покрай тях - влязохме в Ирак? Ми там никакво ядрено или биологично оръжие не се откри... Даже още си стоят. Пак не знам защо.)

Чувам, че и военният министър ни съветва колко трябва да сме бдителни. Ето, бдя - и докладвам, че от агенцията за безопасност по храните са затворили дюнерджийницата. Е, нека пък от ДАНС да я отворят. За национална сигурност става въпрос, не за дюнери все пак. Ама не ги разбират тия работи ветеринарите...

(Не знам и ДАНС какво разбират, щото от ония акции по Сърница и Рудозем, дето прибраха разни книги на арабски от ходжи и имами, нищо не излезе. Май и книгите няма кой да им ги преведе, завалиите...)

Бате, ти виж там, събери хората - ако трябва и кризисен щаб да се направи. Като тоя, дето само не разбрах направи ли го или не кметът на Пловдив Славчо Атанасов, откак "Дръзки" влезе във войната с Либия. За да отбранява Пловдив, щото можело да е мишена за терористични заплахи. Що пък точно Пловдив - не разбрах. Мислех, че Альошата го пази...

Или иска да каже Атанасов, че няма вяра, че правителството - и МВР по-специално, ще направи най-доброто и ще осъществи превенция?! Явно е разколебан, да му се не види. А пък си имахте приказката и дружбата с него, като стана кмет - нали ГЕРБ тогава го крепяхте, а сега се е наклонил нещо накъм "Позитано"20... Изборно е, Бате, времето, всеки търси подпирачка - не му връзвай кусур.

Гледам, нашата домоуправителка Венета, на тъщата приятелката, много се накокошинила и тя. Ходи през неделята на митинга на БСП - първомайския. Тури си обувките, дето с тъщата са ги купували през 1996-а - тъщата си взе тогава нейните, за да посрещне Царя, а Венета - да си жени щерката. Има и едно сако, дето си го е шила за тържеството при пенсионирането, пепитено нещо си - и айде. Даже и кафе пи вкъщи.

Бегай, викам, че ще закъснееш. А пък тя: Ти грижа не бери, ей го де е - хващам метрото и съм на място. Кой, викам, ти го направи това метро, Венетоу? Бате Бойко.

Иначе щеше да биеш път от Люлин 5, дорде стигнеш жълтите павета с тая коксартроза. Ей, Бате, тва неблагодарници са туй, червените... Помнят кога хлябът е бил двайсе-трийсе стотинки преди двайсе-трийсе години, а не помнят кой им пусна метрото вчера. Ма то с възрастта така става.

Да ти кажа що дойде при тъщата. За да вземе една рамка назаем. Тъщата държи в тая рамка на оня лисичко Сакса, портрета. А Венета носи на бай Тошо снимката - едно към едно пасват, като размер ми е думата. Нема, вика на тъщата, да я вадим твойта, само ще наложим другаря Живков отгоре - да изкараме манифестацията и после ти я връщам.

И я наложи. Така и Царя, скрит под Тато, се разходи на митинга на БСП.

Като се замислих после, Бате, то май така се получи и иначе...  А другарката Венета си донесе рамката, ама некъв пукнал стъклото, като се прибирала. Ударил с юмрук по генсека и почнал да пцува червените.

Ваш'та мама, викал, те заради неговите назначени милионерчета България стана мутристан и ми избегаа децата в чужбина!

Цецо вика - щели да се връщат. Верно ли е, Бате? Че те да се беха върнали, ама щом кризата изкараха в чужбина и не си дойдоха, значи България вече не е я броят. Невъзвращенци са, Бате. Че от Либия, дето я разсипаха от бомби, някои нашенци не пожелаха да си дойдат, че от другаде.

А твойта щерка, Бате, у Щатите ли е? Мойта мисли да остава там - ама първо да запише некво висше, че да може да замине на бригада.

Цветанов откъде знай, че ще се връщат ония емигранти от 1989-а - да не би оперативна информация да има? Че те са си построили комунизма оттатък, докато тук соцбичета ни бичеха по капиталистически. А ние пак сме си бедни като в соца - единствената разлика с оная беднотия, Бате, е, че хлябът не струва стотинки, а левче. И имаме метро.

Oще: 1 май  бсп  данс  метро  протест  славчо атанасов  тероризъм 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.12.2010, 15:25

17 Илия Илиев | 28.09.201121:21

Щистовия газ и добива му е огромна грешка и поредния предизборен гаф.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

16 Mile Manolov | 06.05.201112:05

К;во да стане? Ще го изпишат като кубинки от околийското ^^
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

15 Thea Atanasova | 06.05.201109:48

Бички караш ме сега да ти разказвам първите ми спомени от детството... Смее се Блока в който живея е на бул. Тодор Александров. От едната страна беше той от другата училището. И така пресичахме си ние една малка уличка с две липи отпред, но след първата година в училище уличката вече я нямаше. На нейно място зейна една ОГРОМНА дупка над която се минаваше по мост. Няма да ти казвам какъв ужас ми беше минаването всеки ден по тоя гаден мост, защото отдолу беше много страшно. И така цялото ми детство мина с тоя строеж, на какво ли не сме играли. Включително сме минавали по огромни тръби от единия край до другия. Не ми се мисли, какво щеше да стане, ако някой беше паднал.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

14 Mile Manolov | 06.05.201106:08

Бичкия ти комшия ще излезнаш бре. Банишора и преди си беше кенеф ма са кво е... Добре, че се изнесох преди 15-тина годин ^^
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

13 Bichkiiata | 05.05.201121:24

скорпио

Ти нещо не ми схващаш идеята аз на хронологията не наблягам, нито ме пере точно кога и къде някой е копал, заравял имал идея и т.н. да прави метро с 4-5 спирки (токоз ли са или по-малко ти ше кажеш понеже си от мястото на събитията) Както и да е, първо, аз не съм от София, второ не знам къде е Бусманци, но знам къде е Ботунец щото бачках като завърших ВХТИ-то у Кремиковци , трето в София от 1987 до 1992 бях у Студ. град а после у Банишора до 1998, след което до ден днешен в Монреал.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.09.2010, 21:31

12 scorpio | 05.05.201120:48

Bichkiiata,
с "познанията", които демонстрираш, показваш, че си софийски гражданин от квартал Бусманци...
Метрото, както правилно беше споменато, се строи от 1979... т.е. не от 9-10 годишнината на Thea, а от 1-2 годишнината и... Тогава го е "строял" Тато. И е строял от стадион "Юнак" до Интерпред. Сега се вижда, че тези спирки са с по-различна концепция от "люлинските" - според мен доста остаряла и непрактична. След няколкогодишен застой около промените 89-та, Софиянски го прие като приоритет - и то в частта откъм неатрактивните квартали - Люлин и Обеля. Финансирането беше за сметка на разпродажба на терените над трасето, както и някои заеми - т.е. изцяло от бюджета на столицата. Тогава кредитния рейтинг на София не беше толкова добър, че заемите да са основно перо. Така отсечката от Св. Неделя до Обеля е изцяло заслуга на Софиянски. "На тръгване" той осигури и финансирането на отсечката, която да свързва двете изградени трасета - "неговото" и "Татовото" - Японския заем. С този заем се построи машината, с която сега бат'Говорителя постоянно се перчи и реже ли реже ленти... Всъщност заслугата на бат' Говорителя за това метро е, че седя усърдно в кметското кресло докато финансирането се усвояваше... той на практика не успя да намери и лев за него и "добре", че стана министър-председател, че да отпусне държавно финансиране на новия метрорадиус. Та този метрорадиус наистина се плаща от данъците на цялата страна, но "заслугата" е само на Избранника на тая страна.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

11 Bichkiiata | 05.05.201118:23

Теа , Теа дете мое,
Времето е в нас и ние сме във времето. Туй, че ти си била на 10 години бягала си весела, щастлива под слънцето тук там е минавал некой Москвич в интервал от 30 мин. да ти прекъсне нирваната докле си играла на федербал дама, ръбче и народна топка не означава, че метрото не се е копало. Копало се е, с величествени темпови измервани с 1 метър на година ! После дойдоха и се сменяха много, пишман-архитекти, пишман преподаватели у ВИАС един от тях не компетентен, но с блестящата усмивка и тарикат взе, че спусна ( а не пусна) метрото, асфалтира тук-там някоя улица засмука масивни комисионни и си отиде. Човека имаше поне пиниз и беше достатъчно интелигентен да ни лъже квалитетно, казваше се Софиянски, сега Боко Тиквата не си прави даже усилие да се усмихва или премълчава, не той директно казва, че мат'ряла е лош другите са откраднали всичко, а той горкият строи метра и спортни площадки и реже лентички. (София замяза на кенеф под неговото господство, което даже оня педал даскала от ВИАС не успя да направи).
Аста ла виста друзя.

П.С.
Поздравления за авторът смях се и повръщах от жестоката и истинска картина на соцборчетата дето си направих аот България феодално владение през 2011 в Европа, а ние овчедушно го допуснахме.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.08.2010, 09:57

10 елена михайлова | 05.05.201115:07

леле, колко ми е тъжно , като чета хвалебствията от разни....хора?
иде ми да се гръмна!
но, коментарите от малкото, които, могат да отличат доброто от злото; слабоумното от истинското - да не ги изброявам....но ,когато нещата се вгорчават неистово/т.е. сега/ моята рецепта е да се оглеждам за хората, които все още са истински и живи! и , слава, богу , откривам такива, което ми носи УДОВЛЕТВОРЕНИЕ,има надежда ????
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

9 pueblo | 05.05.201114:17

Смее се Теди,точно софиянски пусна метрото в софия Намига
никога няма да забравя тази мила картинка:всички политици барабар с руския посланник се бяха натъпкали във първия вагон,който возеше випа Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.05.2011, 10:36

8 Мариан Маньовски | 05.05.201110:50

Според уикито строителството на метрото започва през 1979г.

Реално обаче усиленото строителство започва след 2005г. /когато Б. Борисов става кмет на София/ до преди това има изградени няколко станции и тунел между тях от- 6.5 км. от участъка на Първи метродиачетър, от 2008г. започва строителството на Втори метродиаметър .
   

оценка

+0 -0