Webcafe

Министър honoris causa

Петър Николов
07.12.2013, 19:57 (обновена 11.12.2013, 12:34)
Кристиан ВИгенин

Един от министрите с партиен билет на кабинета Орешарски, който някои предпочитат да наричат "експертен" и/или "програмен"

Кристиан Вигенин е министър по заслуги. Какви - знае вероятно най-добре неговият партиен началник, лидерът на БСП Сергей Станишев, който го е и предложил за този пост. Заслугите не са в областта на  външната политика и дипломацията обаче, където не-експертността на бившия евродепутат особено личи.

Дали да има "Южен поток" не е въпрос, който Европейският съюз (ЕС) решава - това е въпрос на споразумение между Русия и част от страните членки на ЕС, заяви министърът на външните работи Вигенин пред БНТ онзи ден. (Няколко дни по-късно същото, с други думи, каза и руският премиер Медведев - че "Южен поток" е над законите на ЕС. Да не би опорните точки на Вигенин да се пишат в Кремъл?)

Три дни след като ЕК заплаши, че ако споразуменията за "Южен поток" не бъдат предоговорени, страните-членки, през които преминава тръбата, са заплашени от наказателни процедури. Основната причина е, че проектът на "Газпром" не дава достъп до тръбата на други доставчици на газ, каквито са изискванията на Третия енергиен пакет на ЕС.

Със сигурност

Със сигурност "Южен поток" е въпрос, който ЕС решава - стига, разбира се, България все още да не е напуснала общността. Само в този смисъл изказването на г-н министъра Вигенин би било адекватно.

Като член на ЕС България е длъжна да въвежда европейското законодателство в правната си система, както и да залага в енергетиката като цели количествените индикатори, определени за страната ни в рамките на общата енергийна политика на Общността.

И поради тези причини България, както и останалите-страни членки на Общността се стремят да постигнат така определените цели: до 2020 г. съкращаване на емисиите въглероден диоксид с 20% в сравнение с нивата от 1990 г., увеличаване дела на енергията от възобновяеми източници до 20% и намаляване на консумацията на енергия с 20%; и да (не) въведат директивите на Третия енергиен пакет на ЕС, както проличава от действията на второ правителство...

Впрочем, тези директиви са били одобрени - и допълнени, от Европарламента, именно по времето, когато министърът по заслуги е бил евродепутат. Нека му опресним паметта, че някои от изискванията в тях бяха въведени специално заради "Газпром" - и забраняват на компании от трети страни, и трети страни да придобиват контрол върху преносна система в Общността или оператор на преносна система. (Това може да стане само ако има споразумение между ЕС и третата страна.)

Наред с това ЕС изисква от компании от трети страни, които желаят да придобият част от собствеността или контрол върху газова или елекстропреносна мрежа в страна от ЕС, да отговарят на същите изисквания за отделяне на дейностите като европейските компании.

Но г-н министърът Вигенин не спира дотук. "Какви са притесненията на ЕК за "Южен поток" тепърва ще се уточнява. От наша страна изискванията на ЕК са спазени. България отдавна е заявила, че това, което се случва с "Южен поток", не противоречи на европейските изисквания", казва още той.

Какво е правил в Европарламента

Излиза, че освен дето не е слушал какво се върши в Европейския парламент, Вигенин не чете и документите, които трябва да чете, нито пък чува това, което трябва да чува. (Вероятно е твърде затрупан да редактира прессъобщенията за дейността си...)

Още преди три дни говорителката на комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер - Марлене Холцнер, съобщи, че ЕК е получила двустранните споразумения на страните-членки на ЕС с Русия през февруари т.г., имала е нужда от време да ги анализира, и през август е била готова с оценката си, че те противоречат на европейското законодателство. Още тогава засегнатите страни са били писмено уведомени за това.

Макар че още преди 2 години Йотингер предупреди България да промени споразумението си с Русия от 2008-а. А България отговори на това, като забави максимално прилагането на Третия енергиен пакет, заради което я заплашва наказателна процедура. И се забърза, доколкото можа, да придвижи отчуждаването на земите по трасето на газопровода, да го снабди с ОВОС, да минат обществените обсъждания. Слава богу, договор още не е подписала... (Макар че така беше и при АЕЦ "Белене", което не попречи на Москва да ни даде на арбитраж, когато прекратихме проекта.)

"Най-важният резултат, който ЕП постигна в Третия енергиен пакет, е защитата на европейските потребители", беше казала Илияна Йотова, евродепутат от ПЕС-БСП, на дебатите преди гласуването на второ четене на докладите от Третия енергиен пакет в Европарламента. Излиза, че в крайна сметка властите у нас - ГЕРБ, БСП, все едно, действат срещу интересите на потребителите и в интерес на руските пантократори. Къде е бил при това гласуване г-н евродепутатът от ПЕС-БСП Вигенин? Сигурно е гласувал за, както и съпартийците си.

С тази "опорна точка" няма мърдане от мъртвата точка

Сега г-н Вигенин избира да излъже, че не е наясно какви са брюкселските "притеснения" за "Южен поток". Както се оказва - не са притеснения, споделени са с България и ако не е наясно с тях, Външно не е неговото местоназначение.

Вигенин е вторият министър след Стойнев, който дава неадекватен коментар по темата "Южен поток" и разпореждането на ЕС споразуменията с Русия за проекта да бъдат предоговорени. Добре, че Зинаида Златанова, министър на правосъдието и вицепремиер, натоварен с отношенията ни с Брюксел, заяви, че страната ни ще се съобрази с европейското законодателство по споровете между Русия и ЕК за изграждането на газопровода. Макар че подобно декларативно изявление едва ли има голяма стойност на фона на страховитите апетити на определени кръгове от България и Русия към проекта.

И макар че, според г-н министъра Вигенин, "Южен поток" не е въпрос от компетенциите на ЕС, той признава, че реакцията на ЕК може забави изграждането му. А може би все пак е внимавал какво се обсъжда в пленарната сесия на Европарламента.

Оказва се, че правителството ще прави анализ на проекта идната седмица. Вместо да се събере още тази. А може би се е събрало, но не в състав министри и не на "Дондуков" 1.

В изявлението си Вигенин повтаря "опорната точка", развита в прессъобщението на Министерството на икономиката и енергетиката - ЕК да се оправя с кашата, която сами са си забъркали. Нещо като - който има проблем, да си го оправя, ние нямаме, сиреч "Южен поток" ще си се строи, а Брюксел да си "комуникира ясно към страните-партньори,... и към Русия". Затова е и категоричен, че "Южен поток" ще се строи, почти в духа на каменарчето на Смирненски: " Път ще се прокара, друже, тука,/нов път в тези канари..."

Преди два месеца лидерът на "Атака" В.С. запита в обичайния си стил от парламентарната трибуна защо  се бави "Южен поток". Дали в евродепутатската им листа няма да се намери място и за Кристиан Вигенин? Бездруго социолозите установиха, че В.С. е станал по-мек. А Вигенин определено има  заслуги.

Oще: eвродепутати  ек  ес  ивайло калфин  кристиан вигенин  реакции  русия  светослав малинов  украйна  южен поток 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.05.2012, 00:39

18 Blagovest Iordanov | 12.12.201323:13

@ John Smith
Е аз само исках да питам дали си разбра нещо по темата ;)
Ясно е, че не е съвсем обичайно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

17 John Smith | 10.12.201312:22

Между 1994–1995 г. Станишев работи като журналист на свободна практика.
Политическата дейност на Вигенин започва през септември 1994 г., когато става един от учредителите на Българската социалистическа младеж (БСМ).

През май 2000 г. е избран за член на ВС на БСП- Станишев
От май 2000 г. е избран за член на Висшия съвет на БСП,-Вигенин

През 1995 г. е назначен за главен експерт в отдел „Външна политика и международна дейност“ -Станишев
От декември 2005 г. ръководи Комисията по външна политика и международни връзки на Висшия съвет на БСП -Вигенин

и т.н съвпадения много.
Кадри изковани в КГБ и от малки подготвени да лансират чужди интереси и да се занимават с външната ни политика. Младенов е от същото котило.
И стигаме до задкулисието и въпроса "КОЙ Назначи" и не само Пеевски..
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

16 Крив Макарон | 10.12.201311:23

На мен ми остава впечатлението, че съветския ботушчик Вигенин е попаднал сред евродепутатите след като се е явил на кастинг за гей-порно-актьор, където след катастрофален неуспех е бил препоръчан на СерГей за негов доверен човек. На етапа на актовите сцени Вигенин е поел "огромна политическа отговорност", но поради вродените си недъзи не е могъл да си каже репликите. Макар да били съвсем простички: "я, я...шприц мих...шнелер...ах...ах, шнелер".
Единствено неговата екзотична външност на кавказки поет от близкороствен брак, е предизвикла у СерГей порив да го назначи за евродепутат, а после и министър на външите работи. И това, че много хора приемат Вигенин за политическо недоразумение и урунгел, изобщо не значи, че той не е добре дошъл в скута на Лютви Местан, Касим Дал, и Четин Казак.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

15 John Smith | 09.12.201313:07

Ок де Благо, а майка му как се казва???Или го е донесъл щъркела??
И трябва ли на една публична личност, министър да му е скрито цялото потекло? Трябва да ползваш Maltego та да разбереш нещо, се едно е някой бандит.
А за кариерата си прав- тоя никъде не подавал молба за работа, изкован е още в ранна детска възраст и подготвен за нещо. Та затва питам, кой са родителите и какви са, та от малък вече е кадър.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.05.2012, 00:39

14 Blagovest Iordanov | 09.12.201300:19

@ John Smith
Името на бащата не е трудно да се установи. И какво?

За самият министър е видно, че няма нито един ден "нормален" трудов стаж. Т.е. - професионален политик, което поне за мен в България не е точно комплимент.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.12.2013, 00:07

13 darkside565 | 09.12.201300:16

Нещата са чисти прости и ясни..Хората си го усложняват служейки на различни полит идеи..Украйна отказа да стане неконкурентен пазар на силната и вече лоша Европа чрез помощта от Русия. И сега Европа си играе картите срещу Русия..Точно сега се сетиха че газопровода е неизряден..Браво на Вигенин. Прав е..Да си гледат работата която е да плащат повече подкуп на украинците за да ги привлекат..
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

12 Frida | 08.12.201323:54

ами тя, партията де, е ковачница на кадри. затуй няма значение българин, евреин, арменец,циганин,помак, турчин, македонец, гагаузин ли е.
наскоро един кореспондент в брюксел бе уволнен, защото поиска оставките на главните редактори на медиите в беге, защото култивират ей тая махленщина и ограниченост у публиката. вместо да я информират на родния й език как стоят нещата в света. вместо хората да питат великия финансист и академично светило - аджеба, как ги подписва тия договори, пренебрегвайки критериите, изискванията, стандартите на ес, които, колко интересно, съвпадат и с националния интерес, по барековски-сидоровски питат- абе тоя вигенин да не е евреин. и що се крие. ами че толкова ли е опасно да си евреин, циганин, арменец, турчин и пр. в беге, че трябва да се крие? и кой гоправи толкова опасно? честно, страховито тъпо е в беге.
Лош или много луд
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

11 pepe | 08.12.201319:23

Нали тук имаше преди време една статия, за едни млади надежди, представители на българската младеж в ООН /също бъдещи ръководни кадри от БСП - бас ловя Усмивка/, дето като написахме в коментарите, че нямат нищо общо с проблемите на българската младеж, ПР-харпиите на комунистите ни оплюха, какви сме "негативисти", как сме готови да оплюем бсеки българин, издигнал се над безличната тълпа /нещо подобно, но по-лошо изразено/ - ей го сега и тоз - светла млада българска надежда /сигурно и чужбинска диплома си има/, а ние не сме готови да го приемем безрезервно като Спасител/-я/ и дори имаме наглостта да подлагаме на съмнение и проверка неговите действия и да ги обсъждаме от гледна точка на здравия разум или по-точно наличието на какъвто и да било открит и правдив смисъл.
Ей, това българите все черногледи бе... Я веднага да слагате розовите очила /с червени рамки/ - пряко нареждане от Масква Усмивка
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

10 Borracho | 08.12.201316:59

Вагинин е просто поредния нещастник в дълга редица от анти-български пионки на тоя пост.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 03.09.2012, 21:20

9 Ampeli Kuku | 08.12.201316:11

Евреин може би?! Комунист без съмнение по секва линия! Отегчен Отегчен Отегчен
   

оценка

+1 -0