Webcafe
Guns&Ducks
06.01.2011, 09:37 (обновена 08.01.2011, 10:37)
Цветан Цветанов

Снимка: © БГНЕС

Най-уязвимият в изтеклите записи е министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов

Медийното огласяване на три телефонни разговора от май м.г. на шефа на митниците Ваньо Танов с финансовия министър Симеон Дянков и с неговия заместник Владислав постигна главната си цел - да дрънне насред село камбаната, че и тия са като всички. Да оповести поредното пришествие на българската "нормализация" - и най-харесваните скоро си влизат в калъпа.

Понеже нали няма иначе как да е - управниците у нас и преди, и сега, все са от един дол дренки.

Българската "нормализация" винаги бърза да разтури представлението на наивно вярващите. Да ги избута на сцената и да им покаже, че винаги има задкулисие и ако само малко надникнат зад завесата, ще видят ужасяващи неща - добрите изобщо не са добри, а лошите не са чак толкова лоши.

И че всъщност всички големи актьори са най, ама най-обикновени хорица, които могат да плачат на рамо, да въртят интрижки, да се ошмулват пред висшестоящия или с презрение да говорят за него зад гърба му.

Кому е изгодно това - да зададем класическия политически въпрос. Разбира се, на Тракторовата групировка (нека си представяме механизъм от зависими елементи, понеже МВР така и не успя да докаже съдебно, че иде реч за органичен Октопод) - Алексей Петров, с прилежащите му РЗС и медии от галерията на хранениците. Които зададоха тона на политическата 2011, като следновогодишно огласиха трите разговора от май 2010.

Погледнати по същество, трите разговора казват още много на публиката:

- Че през митниците е текло яко и пак си тече - само се сменят властовите канелки.

- Че олигарсите винаги точат милиони невлезли в хазната мита и акцизи и дават на политиците.

- Че дори авторитетни западни компании здраво лобират да се измъкнат от облагане.

- Че за цялата тая далавера се налагат - с цената на най-долни интриги и компромати, по високите управленски етажи свои хора, с единствената задача да слагат нужния подпис и да разпъват при нужда чадър над фирмите по назначение.

- Че контрабандата, от която лапат и политици, и олигарси, се произвежда и с напълно целенасочена официална политика. Като тази с драстично увеличения акциз на цигарите. Както казва Ваньо Танов: "В края на краищата има политическо решение за вдигане на акциза на цигарите и грозното е, че ако сега тръгна по тоя... Де факто всички получават пари за вземането на политическо решение, грозно е да прехвърлиш вината само върху един човек".

- Че конфликтът между вицепремиерите Дянков и Цветанов е съвсем действителен, и че в основата му са контрабандните канали.

- Че единият вицепремиер смята другия за глупав, а финансовият зам.-министър играе в отбора на вътрешния министър.

Най-уязвим - Цветанов, Танов - в бяло

От всичко това, разбира се, Тракторовата групировка отново има голяма полза - най-уязвимият в записите е министър Цветанов. И ако митническите му апетити продължат да се разплитат, историята с апартаментите може да се окаже детска играчка.

Полза има и самият Ваньо Танов. Впрочем, не само от МВР, прокуратурата или частни структури, както изреди възможностите премиерът, може да са изтекли записите. Може да ги е направил и огласил самият Танов. Макар че едва ли  този на вид доста лоялен човек би проявил такава смелост и неподчинение. А и защо чак сега?

Ползи - и за Бойко Борисов

Полза от цялата тази история може да има и самият Бойко Борисов. Така хем показва, че държи на Танов - и Цветанов повече не бива да атакува шефа на митниците; хем подрязва крилата на Цветанов, който, уж е номиниран за президент, но е очернен; хем играе ролята на незабъркан в кашата арбитър, който помирява всички и ги кара да работят за общото благо.

Което, видите ли, все пак го има - премиерът спешно огласи данни колко по-добре стоят нещата с борбата с контрабандата спрямо предишното правителство и колко повече се пълни хазната.

Ако Борисов дърпа конците на постановката, или ако дори е само мълчалив съучастник на Тракторовата групировка във войната й срещу Цветанов, то това е ясен знак как той оттук нататък ще удържа управленските юзди - чрез ченгеджийски прийоми на самокомпрометиране на подчинените. С това те ще губят властови апетити, а защо не и участието си във властта.

В същото време премиерът ще стои отстрани, без да си цапа ръцете, ще защитава до последно своите хора, но и законността, и накрая, принуден от обстоятелствата, ще отстранява един по един, или пък паритетно, висши управленци. Дори няма да е необходимо да се обяснява защо го прави - всички ще са чули и видели самокомпрометиралите се в звук и стенограма.

И, за разлика от Иван Костов, който подмени правителството си в средата на мандата, без да обясни защо маха този или онзи министър и така прие негативите на полуприкриващ нарушения, Борисов като един Пилат Понтийски ще може с всеки уволнен да си измива ръцете и да става още по-чист.

2011 година навярно ще бъде изпъстрена с множество събития ала подслушан телефон на висш управник. И независимо кои ще печелят и кои ще губят в игрите на разконспириране, загубата за управляващите като цяло е неминуема.

Ще се изпарят и последните надежди за едно що годе непорочно и смело управление, и над страната отново ще падне мъглата на отвращението и апатията.

Oще: алексей петров  ваньо танов  канали  контрабанда  мвр  митници  октопод  разговори  симеон дянков  трактора  цветан цветанов 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

10 MacAllister | 07.01.201101:25

Прав си - в капитализма да си част от системата е по-важно отколкото в социализЪма на Тато. Онова беше кулено шоу за малки дечица и в това ни и превърна де - целия цирк тога вървеше по стечение на обстоятелствата, което отново никога няма да се случи (това по адрес на копнеещите за доброто старо време). Великите ДС-ари, дето ни ги мелят сега бяха почти изцяло фатмаци като цветната леха, за която говорим. Е, имаше и изключения, ама то в кое правило няма и въобще целия цирк с досиетата няма никакъв смисъл, споменавал съм ги и преди - и мене ДС ме е закачало, но освен смях друго нямам за тях, чудя се тия дето са били верни поданици на партийната линия за какво толкова се запъват за организация, която и като беше организация не беше твърде организирана добре, че "течеше рутина" та не им се налагаше да се напъват. В клрайна сметка Държавната сигурност не послужи за друго освен да дръпне шалтера на това дето пази - не можа и отрочетата си да уреди, както трябва. Целия социализъм си е един бушон, отклонение дето ако не се беше случило щеше да се случи нещо по-лошо ама да не го мелим, че пак ще се запривиждат на всички едни заговори и разговора ще се ограничи до кокошката и яйцето, щото човек влага смисъл на съзнателно действие в снасянето и поради туй поставя едното пред другото... антропоморфизъм някакъв. Та полицейщина и полецейска държава са различни неща, големия капитал плаща на запад, но напоследък все повече гласове предупреждават, че плаща за отрова за себе си, но ние и до това не сме стигнали, ние сме по хаоса. И да се чудиш как едни такив а душици като онази с прякора Gianti и подобни виждат величие в генерала, който с един взвод министри не може да се оправи. Да вивим дали ще изляза прав, ще утихнат нещата и ще окосят цветната лехичка (на таралежа бодлите) тихомълком като утихне вятъра и ще оставят генерала без единствения му войник - да царува. А полсе... ако не си приготвим ние я Слави я Симеон, ще ни лъснат някой стар ботуш. Тия дето мразят Слави, да се сетят, че пък такъв който се дърпа, често излиза добър водач, па и човек се види, че поне стотина двеста души умее да ръководи - поне правителство ще може да направи, аз не че намирам тая работа с шута за премиер добра ама шут генерал ще ме извинявате е по-кофти. Ама да не кажете, че ТЕ ни ги докарват, ние докато приказваме за Позитано и Бозитано друг вариант освен доставка отвън няма. Аз вече си играх на политика, стига ми, сега само от страни вече викам - па вие ако не ви харесва нали си знаете, "пари нема - действайте!"
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

9 pueblo | 06.01.201118:45

Удивителна и още нещо,изобщо не си мислете,че това ж бг е някаква свръх полицейщина!!!!! човек,който говори така,явно не е живял в някоя от т. нар. развити капиталистически страни......това в бг ,просто е смешно да се сравнява с полицейщината в която страна си изберете!!!!!!!!!!!!!!!!!
капитала изисква много силна намеса от държавата!!!!!!! защото той си плаща на тази държава(много) за да го има Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

8 MacAllister | 06.01.201118:43

Може би българинът трябва най-накрая да забрави мечтите за хранещата го ръка, гледащата го държава и да осъзнае факта, че тези му желания се превръщат единствено в легитимация на забраната за обикновения човек да порастне над нивото на бакалин и за ограждане на градинки за малки, но чивстващи се велики псевдо-олигарси. Толкова сме се оплели, че по моя преценка не сме способни да поддържаме дори в полу-работеща форма регулационна политика от европейски характер. Крайно време е да си дадем смекта, че не можем да го правим и причината сме ние - почти всеки от нас попаднал в меда е готов да разсипе кацата за да намаже една хапка. Знам, че мнозина мечтаят за уреден по европейски живот, но гледайки Европа-та напоследък не се ли питате, дали и тя не боледува от същата българска болест, но някак си по-прикрито и с по-дълъг инкубационен период? Единственият смислен политически призив сега би бил за генерална либерализация, но на повечето няма да им хареса. Смислеността няма да е в някаква теория за блажен капитализъм, а в единствения начин да се счупи затворения кръг от контрол над нарушителя контрольр от нарушителя контрольор и т.н. до безкрай - т.е. единствения сигурен начин за лечение ампутация.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

7 pueblo | 06.01.201118:40

Идея аз едно не мога да разбера-докога в бг ,хората ще си мислят,че е възможно след като са си избрали да ги управлява бивш пожарникар,после силовак(все още такъв),след това телохранител и милиционер може всички изброени в коментара неща да не се случват???????? защо бе пийпълс Въпрос
интересно ми е ако се излъчи един запис,(който 100% съществува) от панорамата на кемпински,на разговор между маджо и тиквата,какво би последвало....може би,на ббб ще му е смешно,както сега на цици...знае ли човек? сигурен съм,че дори да има провал за шенген,момчето ,което разнасяше папки из коридорите на мвр,пак няма да се помръдне!както и хер флиг,който е бг с една едничка цел-споразумението с мвф.....абе що не си...пиете кафето да го уеба?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

6 Thea Atanasova | 06.01.201116:57

Липсват коментари от обикновенния читател, защото цялата тая работа му изглежда безмислена. И за какво да си правим догадки какво са искали да кажат, защо са го казали, защо не са го казали. На мен тия три разговора ми бяха безумно скучни за четене и в тях не виждам нищо интересно. Единствения извод, който си правя е че Патрашкова се е вживяла в ролята на Асанж и си мисли, че ни показва кой знае какво. Май точно заглавието на статията: Дрън дрън, описва "изтеклите" разговори.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 08:53

5 Nilkolay Hadjigenov | 06.01.201114:21

Няма коментари, защото подлушването и милиционерщината плашат всички. Щом премиера заявяава в ефир, публично че е нормално, какво да очакват останалите. Съществения въпрос е за законността на подобно слушане, т.к. то е явно незаконно!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Очевдино слушат всички, което също е незаконно! Главния Прокурор изчезна и като фигура и като институция, а Министъра на ВР е най-големия закононарушител с адвокат БББ

Бесен Бесен Бесен Бесен Бесен Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.12.2010, 12:36

4 minuvach | 06.01.201113:38

Евгени Донев | 06.01.2011 13:05

Прав си много приятелю!
Но...тези хора са расли, учили и обучавани (най-важното) в предишната система. В предишната система на МВР (още по-точно) ! Няма как да сменят подходите, независимо, че си изкараха най-различни степени на образование от къде ли не, по какъв ли не начин. По-важно е как се е формирал манталитета им, умозрението им, как отразяват действителността и пр.
По същество те са си бандити! (Въпреки, че ще прозвуча популистки) Хора от сегашната система казват - най-големите бандити са в МВР !
Не става само въпрос за герберите - пожарникари и милиционери, а и за т.нар. социалисти и сини и по-тъмно сини демократи, разни атакуващи, фесове, царисти-юпита, янета, трактори, съвсем чисти мутри - общински съветници и пр. сган!
МИЛИЦОНЕРИ с една дума!
Формата ни на управление на политическата система е авторитризъм - полицейска държава смесена с олигархия!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.08.2010, 08:58

3 Евгени Донев | 06.01.201113:05

Странно защо, навсякъде, във всички коментари и анализи, че дори и в умопомрачителното интервю на самия Премиер пред бтв днес сабахлем, се избягва един тон от звъна на камбаната, който поне според моето скромно мнение, е най-съществен в случая?! Става дума за самото съществуване на подобни записи и за свободното им разпространяване ...къде ли не. А този факт, поне на мен ми говори много! Потвърждава всичките съмнения и тревоги, че у нас се случват опанси неща! Въпреки безбройните обещания от страна на гербавото ръководство, на министрите, пък и на редовите праламентарни машинки с пръстче за натискане на копчета. Въпреки клетвите и призивите от кого ли не, да имаме доверие в институциите. Оказа се, че точно тези институции, които трябваше да бранят със зъби и нокти законите и реда в страната, брутално ги нарушават. Защото е ясно кой има сили и средства да запише подобен разговор! Защото е ясно и на кого му стиска да записва самия вицевожд...пардон, вицепремиер! И защото СРС-тата уж трябваше да служат за доказване и предотвратяване на престъпления. Само за това и за нищо друго! Така поне пише в закона! Пък те се превърнаха в медиен сеир, преследващ целите на някакви вътрошнопартийни борби и дребни, мини-джихадчета, които се водят между "отговорните фактори" в държавата. На пръв поглед - нищо ново под слънцето! Познат сценарий, безброй пъти игран от демоничното байтошово ДС в миналото. Е да, ама нали сега вече уж с ДС се борим в с всички средства?! Нали и посланиците, и министрите, че и замесниците им уволняваме, заради позорните им връзки със службите на миналото?! Така че, явно има нещо гнило! Нещо неистинско в цялата тая работа! Няма как да не си го помисли човек! Няма как да не се усъмни, че някой някъде из потайните офиси на гербавата власт, с едната ръка бори ДС, пък с ушите слухти и размахва компроматите със свобоната ръка! Пак добре че нямат по сто ръце, като древните хекатонхейри, че тогава - жална ни майка! Или, казано с други туми, започва да се изяснява, че титаничната гербава борба с ДС е малко така...наужким. Ей точно за тоя тон на камбаната става дума! Това е тревожното, това е грозното, това е страшното, което аз чувам в звъна и! И това вече ми идва прекалено много! Това вече ми е трудно да го преглътна! Преглътнах легитимирането и официализирането на простащината, като стил на говорене и действие. Преглътнах възраждането на антикомунистическата истерия на 90-те години на миналия век. Преглътнах легитимирането на омразата, като основно средство за печелене на избори. Преглътнах паралелната гербава вселена, паралелната реалност, опасана с магистрали, метра, спортни зали и прочее, където ни натикват ежедневно! И където е задържително да се радваш на магистралата повече, от колкото на усмивката на възрастната си майка - пенсионерка. Съгласих се и със съвета на Вожда, че не бива да раждаме деца. Не мога обаче да се примиря, че през 21-век, в Родината ми, членка на Ес, ще се вихри подобна полицейщина! Ще се действа само с десарски методи. Ще се подслушва всичко и всеки. Не мога да се примиря, че според признанията на самият Вожд, е нормално членовете на един колектив, какъвто е правителството, да работят в обстановка на взаимна омраза, да се подозират взаимно и да пишат доноси един срещу друг! Това противоречи на всичко което харесвам, на всичко което обичам, затова ми е невъзможно да го одобря! Колкото и да ми обещават, че само така щели да преборят мафията! Сори! Не мога! Така че, да си вземат шапката всички гербави малоумници и да вървят на майната си! Моето доверие към тях е изчерпано тотално!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.10.2010, 11:25

2 simlevs | 06.01.201113:01

ЛОШОТО Е ,ЧЕ ИМА МАСОВО ПОДСЛУШВАНЕ НА ВИСШИ ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ.ТОВА Е ГРУБО НАРУШЕНИЕ НА КОНСТИТУЦИЯТА И ВИНОВНИТЕ ТРЯБВА ДА СИ ПОДАДАТ ОСТАВКИТЕ Т. Е. МУТРАТАб.борисов И ШЕСТАКА цв.цветанов .ИЛИ ЦЯЛОТО НЕКАДЪРНО КОМУНИСТИЧЕСКО ПРАВИТЕЛСТВО .
В МОМЕНТА ЖИВЕЕМ НЕ В БЪЛГАРИЯ НА БОТЕВ И ЛЕВСКИ , А В абсурдистан ПО ДЖОРДЖ ОРУЕЛ - СПРАВКА „1984“ . КОЛКОТО ДО СЪДЪРЖАНИЕТО НА РАЗГОВОРИТЕ Е ВИДЕН „матрияла“ НАПРАВОВЕРНИЯ КОМУНИСТ И МУТРА б.борисов . Шокиран
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.12.2010, 14:38

1 niemen | 06.01.201112:30

Смислено и вярно, но защо липсват коментари? Не само от журналисти, политолози и всякакви -ози, но и от читателите, които иначе охотно коментират неуспеха на ученическия протест или преживяванията на една кифла на плажа? Май ни е малко страх, а? Нещо много милиционерско стана навън.
   

оценка

+0 -0