Webcafe

Бате Бойко го е страх от нас

Me and My monkey
04.07.2012, 15:31 (обновена 05.07.2012, 15:19)
Батман, Бойко Борисов

Снимка: © колаж на Ивайло Стоименов

Той се намеси и спря експроприаторите. Днес във Варна, утре и в други градове

Дали Системата ни пуска "гювеч" или наистина го можем? Или е вярно, че неустрашимият ни министър-председател (каза, че "вече няма страх от нищо"), го е страх от викащи на улицата граждани.

За втори път тази година, в разстояние на дни, граждански протест постига целта си. Предвиденото по общия устройствен план застрояване (ОУП) на Морската градина няма да се състои. Същият този ОУП, който се правеше три години. Варненските феодали бяха замислили строежите през март с въведените "специфични правила за застрояване".

А първата победа беше, че промените в Закона за горите влизат в парламента без Оня параграф 8 (строеж на лифтове и ски съоръжения без промяна на предназначението на терените). Всъщност дали победата не е, че властта ни чу?

"Цели 47 години съм живял извън България, но никъде не съм виждал подобно безобразие. Подобно потъпкване на граждански права не се е случвало дори по време на нацизма", заяви бившият ни посланик в Лондон Иван Станчов сутринта, преди да бъдат "съгласувани" с премиера Борисов "корекциите" на ОУП.

Станчов, заедно с други протестиращи, поиска да влезе на сесията на Общинския съвет във Варна. Многото полиция пред общината беше особено строга по отношение на пропускателният режим. А бившият дипломат напусна залата с думите: "Докато има една шепа хора, които добре се разбират и контролират всичко, не виждам как може да се промени положението във Варна"...

Знаете ли кой правеше Общия устройствен план?

"Изготвянето на ОУП Варна е възложено на "ТПО Варна ЦППБО" ЕООД и НЦТР София. ЕООД-то е сто процента собственост на "Холдинг Варна".

И какво излезе? От 2008-а кметът Кирил Йорданов заедно с тогавашния председател на Общинския съвет Борислав Гуцанов и съветниците правят опити да наложат въпросния ОУП. Напук на това, че срещу него се обявиха варненските архитекти, напук на жалбите на граждани в отдел "Общ устройствен план" на община Варна - и с помощта на мълчаливото съглашателство на Националния експертен съвет на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), който миналата есен обсъди предварителния му вариант.

Значи излиза, че в България само уличният натиск върши работа. Експертният, който не се вижда, не се чува и не се охранява от полиция, никого не плаши.

Лошо. Значи още доста ще трябва да повикаме.

Oще: бойко борисов  варна  застрояване  морска градина  премиер 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.08.2011, 12:42

19 Ближи си сладоледа | 05.07.201219:02

Mile, мое ли да те държа за ръката и да ти бърша потта от челото, докато ги дигаш? И аз искам да помагам...доброволно така... и безвъзмездно.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

18 Mile Manolov | 05.07.201218:28

16 VL | 05.07.201213:43
Така постъпва и Русия и Америка.
--------------------------

така е то в развитите демокрации... странични жертви, износ на демокрация/комунизъм и ценности. + некоя война да се намали местното туземно население muhihihihiи не стълбовете нема да стигнат, но ще се пишем доброволец да дигам нови.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

17 Bobby_gBG | 05.07.201217:00

Точно под такъв режим там се раглеждат и уличните протести. Информираш се, че някой там си протестира и си действаш по целесъобразност.
---------------------------------
Нещо като митингите в Москва, където по закон право на протести имаш само в девета глуха? И се води от "западния свят" за диктатура и авторитарен режим ли?


Фактите са прости - като действаш по "правилата" наложени така че незаконното да стане законно (за тях), а протестите - да са забранени, или ако не са забранени - да са разрешени там където никой няма да може да ги чуе, или види, или да нарушат спокойствието на когото и да било, то накрая просто никой няма да те отрази, и ще си направят каквото си искат.


Така стана и с приемането на този закон - предните протести бяха законни, на "разрешените" за това места.
И резултата? Приеха си поправката "цеко" без грам притеснение. Притесниха се чак като затвориха орлов мост...


Така че евентуално може би ще се усетиш за неадекватността и неприложимостта на предложението си. А може би не.
Безспорният факт е че ако бяха действали по "законовия" начин, закона нямаше да бъде върнат.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.04.2011, 07:59

16 VL | 05.07.201213:43

Нека все пак разгледаме протеста като акт на неподчинение близък до терористичния. Ако една държава, правителство и т.н. отстъпи на терористични искания, реакцията е, че това е нова пазарна ниша. Веднага ще се появят нови терористи с нови искания. По тази причина всички развити страни, било демократични или не дотам, приемат, че с терористи не се преговаря. Те просто биват унищожавани. Дори и с цената на странични жертви. Приема се, че е за добро. Така постъпва и Русия и Америка. Точно под такъв режим там се раглеждат и уличните протести. Информираш се, че някой там си протестира и си действаш по целесъобразност. Това е единствената правилна стратегия. Алтернативната на Боко е да угодим на посредствеността, демек на тези дето са му подобни. Е да, ама трябва ли всички да живеем в посредственост?

В случая изобщо не трактувам последните протести и взетите след тях решения, а принципа на вземане на решения въобще. С Цеко и Витоша се оказа, че и Боко баш не бил в час кои точно са взели кинтите и са обещали да пробутат спорните членове. Ако без блокади просто се беше изяснило, че кинти нема, нема да има ... и че изобщо кинтите ги закриват ... което накрая и стана де ... то можеше въпросът да се реши цивилизовано.

Моментът е подходящ за един глобален протест под надслов "Боко, дай ги спрем да не краднат, а? За твоите говоря, дето си платиха да ги събереш!" Със сигурност уважаемият министър председател с удоволствие ще уважи един такъв протест. То требе да си ебати мазохиста ако кажеш, че те кефи да си в една партия с монтанската слоница. Ама като държи сичкото мангал от Лом до Видин ще сте съпартийци, я!
   

оценка

+2 -4

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

15 Bobby_gBG | 05.07.201212:42

Отстъпление пред улични протести може да се приравни на изпълнение на искания на терористи. Когато исканията на терористите се изпълняват, ефектът е поява на нови терористи
-----------------------------
О да, напълно си "прав", СърГей и той така разсъждаваше - а съм се поддал на някой уличен натиск срещу поредната си наглост, а утре са поискали от мен да спрем да крадем. А сигурно накрая дори ще излязат на протест за това че не си изпълнявам предизборните обещания!

"Аууу, не може така да се разрешава на суверена да изисква от този на когото е дал властта да си изпълнява предизборните обещания! Я да пратя Джандармерията да ги изкърти, та да знаят за в бъдеще да не се пробват."


Демонстрираш дебилско мислене...
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 13.08.2011, 12:42

14 Ближи си сладоледа | 05.07.201211:34

Mile, дали ще стигнат ламбите?
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

13 Чинчифон | 05.07.201211:10

Превръщаме личен и чисто медицински проблем в политически.Просто защото пациента,който е още само премиер,иска да е цар.Точно обратното на негов предшественик,който е цар,но пожела да стане премиер.Царят сега преживя метаморфоза и се превърна в Кунева.Същата съдба очаква и премиера,който ще се превърне във Фидосова или Цветанов.Което се е едно и също,защото природата не прощава непознаването на нейните обективни закони.Никому Удивителна
   

оценка

+3 -6

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

12 lele male | 05.07.201210:49

И от мен плюсче за анонимният...но... /винаги има поне едно НО... мамка му/...
Анонимен, забравяш, че в съвременият свят, докато едни откриват нови пътища, други вече са се заловили да регулират движението по тях... Объркан
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 21.03.2012, 09:59

11 post deluvian | 05.07.201210:34

anonymous,
някакъв канадски писател е казал "бъдещето вече е тук, просто още не се е разпространило равномерно"
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 24.01.2012, 12:39

10 fata morgana | 05.07.201210:32

Анонимус, плюсче от мен.
И аз си мисля, че понятията, с които се мъчим да осмислим съвремието са остарели - живеем в много необикновени времена.
Заслужава си човек да стигне дълголетие само, за да види накъде ще тръгне този свят.
   

оценка

+4 -0