Webcafe

Страстите български

Тома Захариев
25.04.2011, 16:57 (обновена 09.02.2012, 11:10)
Изгубени години

Снимка: © Getty Images

Щом имаме силна памет за греховете на ближния си, нека имаме такава и за тези на държавата. Иначе смъртносното безхаберие към всичко като това в Симеоновград ще продължи да ни дебне по пътя

Ако едни хора от квартала се съберат и решат да асфалтират осеяна с дупки улица наблизо, ще ги глобят.

Изглежда обаче, че никой не наказва длъжностните лица, които не вземат своевременно мерки за отстраняване на застрашаващи безопасността на движението препятствия на пътя - за което глобата е от 100 до 1000 лв. (както е записано в Закона за движение по пътищата).

Във връзка с инцидента в Симеоновград, при който пиян шофьор, карал със 160 км/ч уби шестима младежи, стана ясно, че още през ноември миналата година инициативен комитет от града е изпратил подписка от 1617 души с искане да се ремонтира отсечката, на която стана трагедията. Ремонтът е трябвало да започне миналия месец, но не е.

Разбира се, че при случай, в който става дума за пиян водач, дяволът е по-скоро в манталитета, отколкото в детайлите по пътната настилка. И обществената чувствителност не би могла да оправдае престъплението на ближния си - подминавайки този на държавата с обичайната ругатня.

Но проблемът с разбитите ни пътища е толкова стар, че не само в повечето случаи служи за атракция в новините, но даже го гледаме с умилително иронична носталгия, когато караме по някой гладък път далеч от тук. Поредният бъг, с който мазохистично свикнахме.

„От очевидното можеш да си направиш извод какво става вътре в хората - нашите дупки показват колко разбито и хаотично е в душите ни...", каза наскоро режисьорът Драго Шолев.

Култивирането на емоциите и модното гоморско поведение (така отчетливо покрай християнските празници) няма как да стане в среда, която те предразполага към недоволство и разрушение.

Ако живееш над оживена софийска улица, няма как да не ставаш свидетел на зловещи трясъци от попадащи в дупки гуми през пет минути. Предпочитаме обаче да измислим сто псувни срещу неизправностите, отколкото да подадем един общ сигнал.

Щом имаме силна памет за греховете на ближния си, нека имаме такава и за тези на държавата. Иначе смъртносното безхаберие към всичко като това в Симеоновград ще продължи да ни дебне по пътя.

Oще: глоба  дупки  пътна настилка  симеоновград 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.01.2011, 09:30

5 Ava Green | 27.04.201111:57

Авторът не омаловажава престъплението на младежа, но е много прав. Как пък никой не се огледа и да осъзнае колко опасни са тези не дупки ами пещери по улиците. И не знам дали нормалните хора минават "много бавно" през дупки, "нормалните" хора не констатират как трябва да се минава през дупка, такова понятие "дупка на пътя" не трябва да съществува. Скоро пътувах по родните настилки и на места просто липсват такива, няма ги, изчезнали са... Там не може да минеш въобще, ако искаш слез и бутай, пак не става. Наложи се да влезна в съществуващия , за щастие, банкет. Просто трябва да си пренасяме колата с гордо лепната винетка на предното стъкло, за закупуването на която предоставяш и днк проба на теб и роднините до десето коляно, за да не стане някоя измама.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.10.2010, 16:10

4 thaddeus | 26.04.201111:16

160 км/ч !!! Шокиран

И какво стана сега дупките виновни.

Тоя пич в момента го лекуват жени, които имат синове и дъщери на възрастта на момчетата и момичетат, които затри. БЕСНИ са, всички до една и го лекуват с нежелание!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

3 Оня Дето Го Трият | 26.04.201110:35

Бяс-но, ка-рай, на червено
направи...нещо забранено.... китарист

Знам, че е банално, но там търсете причината .... не в дупките по пътя
Нормалните хора при много дупки карат много бавно! Идея
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.12.2010, 20:45

2 Stefan Chervenkov | 26.04.201110:22

Трябва да се направи нещо за дупките, но в случая едва ли точно те са проблема. Имаме пияно-заляно пишлеме, на което още не му е изсъхнало мастилото от книжката, местно ( демек - би трябвало да знае, че пътя е кофти ) и каращо с 160 км/ч. Хората отговорни за запълване на дупките нито са му наливали насила спирт в гърлото, нито са му били задвратници да се прави на Шумахер. Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

1 Thea Atanasova | 25.04.201122:32

Тома не дупките са виновни, дай да не търсим под вола теле. Каква щеше да е разликата, ако пътя беше хубав - че щеше да ги отнесе с 200, а не със 160 км/ч? Проблема е че тук даден човек се слага над закона и казва: Аз мога да си позволя да се напия, да карам пиян, да взема чужда кола и т.н. Което значи, че или законите са много либерални или въобще ги няма.
   

оценка

+0 -0