Webcafe

Средна класа? Може да я преброят

Петър Николов
13.02.2012, 13:36 (обновена 16.02.2012, 15:09)
Хора

В България още няма група на мислещите и можещите

Средната класа в България е нещо като мръвките в супата за бедни от социалната кухня. Мирише на месо, ама не се вижда.

Преди време Валери Найденов в статия в "24 часа" разгроми сметките на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков, обявил на заседание на МС, че 55-60 на сто от българите са богати. Защото, според г-н Дянков, близо 800 000 семейства имат влогове между 50 000 и 200 хиляди лева. Найденов даде аргументи от открити източници на информация: статистиката на БНБ.

Според нея депозитите на домакинствата и НТООД между 50 и 200 хиляди лева са 74 055 на обща стойност 6. 233 млрд. лева. И като се орежат въпросните нетърговски организации, обслужващи домакинствата - църкви, сдружения, читалища, клубове и др., я има 20 000 домакинства с такива спестявания, я не. На практика са толкова малко, че Дянков би трябвало да ги води на отчет.

Тази аморфна маса българи, която на заседанията на МС наричат средна класа, е задлъжняла и трудно плаща дори комуналните си сметки. Скоро всеки, който има работа и взема над 1000 лева заплата, ще го пишат средна класа. Така ли е обаче? Тогава един преподавател в елитна гимназия ще е под нивото на таксиметров шофьор.

Но и в това не е проблемът. В един от трудовете си Макс Вебер обяснява как човек може по-лесно да придобие - или загуби, пари и богатство и да измени икономическия си статус, отколкото да придобие образование, маниери, стил на живот. Може да имаш джип, мезонет, гадже, чийто тунинг струва 50 бона, да караш ски на Алпите, и културният ти глад да се задоволява с програмата на Син Сити.

Средната класа не е просто стратификационна група, основана на определено количество активи - недвижима собственост, спестявания, акции. Средната класа е преди всичко група от хора с определена нагласа - по-предприемчиви, по-инициативни, непременно действащи и рационално мислещи. На тази нагласа съответства определен тип образование, ниво на културни потребности и стимули за тяхното задоволяване.

Така че един арендатор в Добруджа може и да има комбайни за милиони и да е милионер, но това не го прави автоматично средна класа.

Какъв процент от хората в България разчитат на наследен капитал, а не на свой собствен ресурс - ум, труд, за да просперират? Този въпрос е ключов, за да "палпираме" наличието или липсата на средна класа в България. Не количеството на депозитите в БНБ, което Mr Дянков трудно разчита, или консумацията на хранителни продукти като месо, мляко, плодове и пр.

Достатъчно е да се озърнем около себе си. Почти всеки, престоял на висок пост в държавната администрация и/или в партийна централа - министър, зам.-министър, шеф на агенция, партиен лидер, заместници в партията и други лица със сходна идентичност, просперират в икономически и битов план. Завиден прогрес, който, явно, няма нищо общо с нивото на заплатите в изпълнителната власт, нито в политическите партии, пък дори и да си гласуват лидерите по 5000 лева заплата.

Всъщност, от една страна мътилката на прехова създаде супербогати българи - предвид нивото на преобладаващата част от населението, оцелели до ден днешен вече прошарени мутри. Техните деца са тези, които ще управляват наследен капитал. Учили в чужбина, с манталитет на заможни европейци и също с такива потребности. Тепърва ще гледаме предаването на капиталите, ако, разбира се, отрочетата решат да се върнат в България.

Но дори няма нужда да гледаме статистиката на БНБ, за да знаем, че Дянков и всички като него здраво бъркат. Наличието на истинска и стабилна средна класа в една страна означава високо ниво и качество на знанието, здравеопазването и правосъдието.

По-малко от една трета от българите работят според образованието си. А повечето са твърде  нещастни на работното си място, защото това, което правят, е чисто инерционна схема и трудно може да се нарече вдъхновение, творчество или изобщо да те удовлетворява. Наред с това се оказа, тук сме изостанали повече и от страните от Балканите, които тепърва ще кандидатстват за членство в ЕС. Справка - индекса на настигането www.TheCatchUpIndex.eu.

Така че следващият път, когато някой от управляващите реши да говори за средната класа в България, най-добре просто да ги преброи. Лесно е.

Oще: депозити  задлъжняване  знание  икономика  капитали  настигане  предприемчиви  ресурси  средна класа 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 22.04.2012, 21:22

8 ivoman | 22.04.201221:37

Интересно ми е, българина щом е беден, защо:
- Заведенията са много и са винаги пълни
- Повечето коли с които се редя в задръстванията струват над 10 000 лева. Горивата скачат - задръстванията не намаляват.
- Всеки втори има завещан или апартамент или вила (това ли е бедност? да имаш имот за 5-6 цифрена сума?)
- Който няма завещан апартамент, изплаща такъв, с вноска най-често 500-1500 лева на месец
- Моловете са пълни винаги, както магазините за дрехи така и местата за бързо хранене, които не са от най-евтините
- Веригите за електротехника отбелязват растеж - всеки има вече лаптоп и плазма
- Много народ заделя за някое скромно море лятото, често дори за планина зимата
- 7 000 000 българи все още живеят в България, а не в други държави от ЕС в които се допуска работна ръка от България

Средна класа? Тя е навсякъде около нас!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

7 Mile Manolov | 18.02.201202:11

тя тая класа е още... "класово неосъзната" и затуй така.
Аз се кръстим да се заженим и да се сети некой да ми пОдари за сватбата 3 палета тухли четворка за външен кенеф! Да прифанем и аз от цивилизацията ;)

пп Вариант е и да станем член на ГРОБ. Партията майка се грижи за благоденствието на Н брой идиоти Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

6 Чинчифон | 16.02.201212:41

Има чисто български парадокс,който медиите и политиците не смеят да коментират.Как така ние сме обективно и трайно най-бедните европейци,но правителството ни е...по умно от всички останали?!Дори им дава съвети Удивителна
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.02.2012, 21:58

5 Рая Христова | 14.02.201213:45

Ееее, защо бе да не се изплатят? Все пак трудовия живот на човек е доста дълъг и оплетен, съответно не се знае къде каква роля щ/е изиграе дипломата (без да е гледана в подробности - просто че я има).
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

4 иван | 14.02.201212:25

Лошо е защото са направени инвестиции, които никога няма да се възстановят, да не говорим, че няма да донесат печалба.

Това, че са направени инвестиции в непереспективна ниша, без да се проучи какви са изгледите за възвращаемост, също е много лошо.

Е, ако детето на всяка цена трябва да има „вишо”, това не е инвестиция, ами пари похарчени за „джиджавка”, така, че си е лична работа.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.02.2012, 21:58

3 Рая Христова | 14.02.201211:06

От статията: "По-малко от една трета от българите работят според образованието си."

Това не е задължително лошо нещо. Ако става дума, че не работят по специалността си, даже хич не виждам защо да е лошо. Ако става дума, че висшисти работят нискоквалифицирана работа - ами или толкова са висшисти, или по-им излиза сметката по тоя начин.

(Освен това не мисля, че в другите страни пък всеки си работи точно каквото е завършил.)

В крайна сметка човек работи за пари и/ли удовлетворение, а не за някакъв псевдопрестиж.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

2 Pavur Pezev | 14.02.201209:39

Мат'ряла требе да е винаги в нужда за ненужни неща-новия айсифон например и винаги да има лихвар,готов да му се притече в нужда с трийсетина процента лихва.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

1 Оня Дето Го Трият | 14.02.201208:58

Абе що всички влизате в спор с Дянков, като Дянков си има шеф? Чуди се
А него никой не го закача по неудобните въпроси....
   

оценка

+0 -0