Webcafe

За кожата на една атомна...

Петър Николов
08.02.2011, 14:18 (обновена 09.02.2011, 09:54)
Бойко Борисов

Снимка: © БГНЕС

Бойко Борисов: Ако трябва да платя цена за АЕЦ "Белене" от порядъка 8-9-10 милиарда евро, аз няма да я платя...

Дали Бойко Борисов наистина ще отхвърли АЕЦ "Белене"? Ако стане, освен че портретът му ще виси - по традиция, в коридорите на Министерския съвет, то ще влезе в аналите като първия, постигнал ипон с Москва премиер.

Иначе преговорите на България с Москва в момента приличат на оня Сизиф, който аха-аха да избута по стръмния скат камъка догоре - и айде пак отначало. 

Нищо не е мръднало за цената на АЕЦ "Белене". Нищо не е мръднало и по бъдещите договори за газовите доставки с Москва. Чака се и сметката за българското трасе на "Южен поток". Камъните се търкалят.

Иначе преговорите си вървят, тъпчейки. Както за Втората атомна, така и за доставките на руско синьо гориво - безалтернативни към този момент. Или поне до 2015 г., в случай че тръгне газ по "Набуко" тогава.

Само че руската страна се изнервя. И пуска през разни медии информета, че "обсъжда възможността да излезе от проекта за изграждане на АЕЦ "Белене" и ще съди България", като възможната неустойка е 200 млн. евро. (Дано се отървем толкоз леко...) По същия начин плашеха как "Южен поток" ще мине през Румъния - вместо през България.  

Обаче нашата позиция мърда. Въпросът е накъде?

Българският министър-председател се изрепчи. "Не мога да задължа държавата с два-три милиарда евро, ако приема инфлационния индекс, който искат руснаците", каза Бойко Борисов (при откриването на сградата на централизирания архив на Комисията за досиетата в Банкя).

По думите му, ако руската страна иска да бъде коректен партньор, трябва да приеме индекс от порядъка на 500 000 - 1 милиард евро.

"Ако трябва да платя цена за АЕЦ "Белене" от порядъка 8-9-10 милиарда евро, аз няма да я платя. Как ще се отрази на страната да я задължим с пет-шест милиарда лева отгоре върху бюджета в момента? Дали ще загубим 200 милиона или 2 милиарда и половина - кое е по-голямата злина? Ако задължа държавата с шест милиарда в следващите десет години, да ги платим, плюс още този един милиард близо, който идва по външния дълг да платим след 2013-а, как ще повишим доходите, пенсиите?

Как ще правим инфраструктура, давате ли си сметка? Затова аз искам прост отговор - колко е инфлационният индекс? Колко е реалната цена на "Белене"? Да кажат, когато са подписвали договора. Нищо повече не искам".

Силни думи. Премиерът се сети, че благодарение на успешната - според НДСВ, и чиста загуба според няколко бивши финансови министри, сделка с външния дълг, наистина ще трябва да платим малко под 900 млн. евро - точно в последната година от мандата на ГЕРБ. За това отдавна предупреди Иван Костов. Всъщност половината от външния ни дълг - над 1.7 млрд. евро, е с падежи в следващите 4 години...

Впрочем - и Костов, и Мартин Димитров отдавна настояваха да се преразгледа проекта "АЕЦ "Белене" - заради съмнителните му икономически ползи за България.

Колко много може да се направи с парите за АЕЦ "Белене" го казахме и в Webcafe.bg - мечтаейки за България 2020. Сега можем да допишем, че дори и преносната електрическа мрежа може да се поднови. Вместо Черноморието да остава на тъмно и горещо в разгара на летния сезон, понеже "Цанков камък" е изял всички инвестиции на НЕК - че и отгоре...

Но защо премиерът тръгна от стартовите 8 милиарда евро? Доколкото си спомняме, (пред)последно от "Росатом" казаха, че няма да отстъпят от поне 6.7 млрд. евро...

Някои тутакси заподозряха, че премиерът ги говори тези работи понеже обеща да станем държава на вятърните перки. Сиреч на енергия от възобновяеми енергийни източници. Дори и така да е - по-добре от милиардите за АЕЦ "Белене" - все пак ЕС го изисква от нас. Към 2020 г. България трябва да е постигнала 16% дял на възобновяемите източници в енергийния си микс и минимум 10% дял на биогоривата в транспорта.

Борисов знае кога се дава ипон в каратето. Да не се куми - а да изпълни правилния удар. Иначе АЕЦ "Белене" заплашва да се стовари на данъкоплатците като по-голямо зло и от кризата. Ако трябва - освен зелената енергия, да плащаме със сметките за тока и ел.енергията от Втора атомна (освен заемите за строителството й), и зъби за стискане няма да ни трябват...  

*Почти същите разсъждения могат да се направят в посока на търга за изтребители, чиято цена по всяка вероятност ще надмине 1 милиард долара/евро... Имаме ли належаща нужда?

Oще: аец  белене  бойко борисов  цена 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.04.2011, 01:00

3 Петър Георгиев | 14.04.201101:28

Атомна централа може и да нямаме ама скъп консултант си имаме и ВСЕзнаещия Каролев е там.
Атомния ток ни е нужен и тока от въглища също та нали от тези големи термоизточници се получават " термики" за да има вятър в перките.
Атомен ток 45 лв
Вятърен ток 250 лв
Слънчев ток 750 лв
Изберете сами.Инвестициите за мощност са почти еднакви.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

2 Thea Atanasova | 12.02.201122:52

Защо да е късно??
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.10.2010, 17:47

1 Бояна | 09.02.201111:58

И този се е наредил за служба при Б.Б.Късно е чадо!
   

оценка

+0 -0