Webcafe

Чел ли е папата Кирил Маричков

Борис Христов
06.08.2012, 17:00 (обновена 07.08.2012, 18:31)
папата

Снимка: © Getty Images

Чел ли е папата Clandestination

Тече шести месец, откакто предложеният от България за посланик при Ватикана Кирил Маричков-младши не е получил поискания агреман.

Документът, с който от Външно искат предварителното съгласие на приемащата държава, в случая Светия престол, е изпратен още през март т.г. На езика на дипломацията това означава, че държавата на католическата църква не приема Кирил Маричков-младши и е редно МВнР да номинира нов кандидат.

Очевидно фактът, че дядо му е бил посланик в държавата на католическата църква от 1993 г. до 1997 г., по времето на папа Йоан Павел II, не е натежал.

Въпреки че Маричков-младши няма дипломатически стаж, да приемем, че идва от политическата квота. Но е вече време министърът на външните работи Николай Младенов да коментира случая с проваленото си предложение.

В опит да бъде позацапан скандалът, се роди версията с някакъв пасаж от роман на Кирил Маричков, издаден в България под името "Пътят на беглеца" (с оригинално заглавие Clandestination). Героят - български емигрант на Запад, бил принуден да обира и да проституира (също като "Среднощен каубой" на Джеймс Лио), за да оцелее. Така се роди версията, че описаната хомосексуална сцена станала причина за отказа на агремана.

Изтъкването на подобен аргумент от много медии е, първо, съмнителен, второ, обиден за светите отци. Едва ли някакъв роман, макар и наречен "бестселър в България" от левия италиански вестник "Република", е причината за отказа. Разковничето се крие в ценза на българския кандидат-посланик.

"Нунциатурата на Светия престол в България разполага с информация относно противоречиви сведения за магистратурата и цялостния професионален ценз на Кирил Маричков III и тези притеснения са споделени с представител на Министерството на външните работи", каза източник от Рим, написа преди време "24 часа".

"Маричков се е представял в Италия като адвокат, въпреки че 7 пъти е отхвърлян от тамошната колегия. От Ватикана били неприятно изненадани, че той няма и ден официален трудов стаж. Освен това оформя пълномощни на българи срещу 100 евро при нормална такса от 15 евро, съобщи "BG voice".

А италианската "Република", която също изтъква като причинa за неодобрението на кандидатурата хомосексуалната сцена в романа, издаден през 2005 г., представя кандидата като: "39-годишен учен, говорещ пет езика, с две висши образования и изследовател по геополитика, занимаващ се с източноевропейските страни след падането на Берлинската стена".

Разбира се, "Република" просто използва случая да изсипе критики по Ватикана. А министър Николай Младенов има два варианта: или да признае, че Маричков-младши е "калинка", или да бъде измислено по-правдоподобно обяснение от сцената в романа. Ако упорства с обяснението за книгата, двустранните отношения наистина ще се вледенят. Третият е просто да представи нов кандидат.

Oще: агреман  ватикана  външно  кирил маричков-младши  мвнр  николай младенов 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.08.2012, 09:46

2 Serious Sam | 12.08.201209:56

Причината е ясна - Маричков-дядо.. във Ватикана комунисти не търпят..
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

1 Mile Manolov | 08.08.201210:08

бантускотските политици от дипломация не разбират... само от моркова и тоягата muhihihihi
   

оценка

+0 -0