Webcafe

Скрап

Борис Христов
20.01.2014, 14:42 (обновена 21.01.2014, 13:06)
Данаил Папазов

Циганите, дето са извадили скрепящите болтове на релсите между Яна и Мусачево, където преди дни се преобърна влак, отдавна са изпили парите, набили са жените си - и по някое дете, и вече са наскачали на други релси.

За 2013 г. посегателствата върху жп мрежата загубите за НК "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) наближават 2 млн. лева. Катастрофата от уикенда, когато се преобърнаха празни цистерни с пропан-бутан, а машинистите се отърваха по чудо от смъртта, се изчислява на 400 000 лева щети. Заради болтове за 200.

Заради преобърналият се влак, транспортното министерство изока в новия Наказателен кодекс да има наказание като за терористичен акт за кражба на релси. По-късно министър Данаил Папазов смекчи позицията - затвор от 2 до 8 години за нанасяне на щети по жп трасе. Предложението ще бъде внесено още утре в парламента. (А защо не толкова и за изкупуването на крадени метали, т.е. без документ за произход на стоката? Сега търговците ги вземат, само смъкват от цената...)

Разбира се, това няма да спре крадците. Първо трябва да ги хванат. Как? Или да отзоват 1500-те полицаи, които пазят границата с Турция от бежанци и ни струват 80 000 лева на ден, като ги наредят по жп линиите, или да извадят войската. Все някаква полза в мирно време да има от нея.

Другият вариант е да претарашат пунктовете за изкупуване на скрап, като затворят поне една трета от тях. Защото видеокамерите, които ги задължиха да имат, при изкупуване на отпадъците от черни и цветни метали, не вършат работа. Те снимат официалната площадка, а краденото се мери другаде.

Контрол и проверки. Това е изходът, не на релсите, защото няма как да дежурят 24 часа, а на пунктовете. Иначе е все тая дали и затвор доживот ще запишат. Досадно ще е пак да се повтаряме за интеграцията на ромите.

А май е най-добре кражбата на метали за скрап наистина да се приравни на тероризъм. Бившият шеф на "Напоителни системи", назначен при ГЕРБ, Георги Харизанов е привлечен като обвиняем за това, че заедно с други шефове са одобрили сключването на сделки за продажбата на 100 000 тона скрап от черни и цветни метали, част от съоръженията за напояване на земеделски земи в страната.

Вредата за дружеството, според технико-икономическата експертиза на прокуратурата, е половин милион лева. В национален мащаб - вредите са сухи земи, ниски добиви, фалити на земеделски производители.

И за да бъде картинката завършена, пак за скрап за малко да отидат откраднатите грифони и канделабри от паметника на Апостола, ако не ги беше откупил бизнесменът Васил Василев. Само че бюстът на Христо Ботев в Калофер, дело на китайския скулптор Юан Синкун, не беше върнат.

Ами шахтите, които се крадат по улицита, и вечер хора падат и си чупят ръце и крака...

Така че всичко почва от пунктовете за скрап. Ако те не купуват крадено, циганите няма да опоскват релси, паметници и каквото им падне. Но колкото спряха заложните къщи, толкова и тях. Накрая ще предадат за скрап и везните на Темида... Пачките се мерят на око.

Oще: влак  георги харизанов  данаил папазов  затвор  нк  релси  скрап 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 16.12.2013, 11:06

1 Калми | 23.01.201415:59

Отлична статия. Не мога нищо повече да добавя... Сега само трябва държавник с големи топки да приведе нещата в действие и да се справи със СКРАП-мафията в България. Ако не вземаха пари за краденото, иначе мързеливите мангали не можеш ги накара да се помръднат, ако няма някакъв келепир!
   

оценка

+0 -0