Webcafe

Прозорче от ГЕРБ

Петър Николов
27.03.2013, 16:16 (обновена 30.03.2013, 09:48)
Герб 2013

Снимка: © Gerb.bg

Офертата за лихвената амнистия заигра преди избори

Когато една партия вади в предизборна кампания обещанието за лихвена амнистия по данъци и осигуровки най-малкото дължи обяснения защо не го направи по време на управлението си, още повече, че го предложи точно преди година.

Ще се отвори този прозорец за 2 месеца (в които да се плаща главницата на задълженията без лихвите - бел.р.), обеща вчера бившият зам.-министър на финансите Владислав Горанов, който ще оглави някоя от листите на ГЕРБ. Само че преди година, когато я обяви, тя включваше и гражданите. Сега е обещана за малкия и среден бизнес.

Бащите на идеята с давност от декември 2011 г. са от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

"Ако се погасят задълженията за 2010 и 2011 г. към държавата, и то само към централното правителство, не към местните структури, ще се даде възможност еднократно за 2 месеца амнистия за натрупани лихви за предходен период", обясни Горанов.

Лихвата за просрочените данъци е основен лихвен процент (ОЛП), който в момента е 0.1%, плюс добавка от 10 процентни пункта, при осигуровките - ОЛП плюс допълнителни 20 процентни пункта. Не е ясно колко са към момента просрочените задължения за данъци и осигуровки към държавата, защото НАП не е готова с годишния си отчет за 2012 г.

Според този за 2011 г. възлизат на близо 17 млрд. лева, част от които обаче е с изтекла давност. Едни експерти смятат, че на събиране реално подлежат 9 милиарда лева, други прогнозират 2.5 пъти по-малка сума.

Някои съображения

Нека анализираме офертата на ГЕРБ, чиято цел е същата като тази на ДПС, когато обещаваха опрощаване на дълговете за ток на ромите от Столипиново преди изборите през 2005 г.

Първо, според Конституцията данъчната амнистия се дава от парламента и винаги със закон. Така че обещанието на ГЕРБ е под голяма въпросителна.

Второ, за кой малък и среден бизнес става въпрос? По време на мандата на ГЕРБ се затриха близо 300 000 фирми, разбира се, част от тях недействащи, но по-малката част.

Според европейските определения за малко и средно предприятие, за средно се води такова с персонал до 250 души и оборот до 50 млн. евро, а малко - с наети до 50 човека и оборот под 10 млн. евро. Така че сами може да се досетите кой ще попадне в графата на данъчната амнистия - големия "национално отговорен капитал". Сигурно затова от КРИБ са й бащи.

Трето, още при обявяването й преди година срещу мярката възразиха както отдясно, така и отляво, включително и от Института за пазарна икономика. Основният мотив е, че това би нарушило данъчната дисциплина и създава неравнопоставеност между различните стопански субекти.

Този, който не е плащал дълго време, няма да плати и по време на "прозореца" - това е добре известно. Така че ефектът от подобна амнистия е твърде спорен. Затова и тестваната на няколко пъти идея, включително и за амнистия на укрити от данъци доходи, така и не се приложи.

Четвърто, което всъщност трябва да е първо: въпросът отново опира до НАП. Вместо да се подсили структурата на служителите, които събират осигуровки в НАП и основното - да се пребори корупцията, ГЕРБ предлага алабализми.

Основното е, че трябва да се потърси отговорност от шефа на НАП Красимир Стефанов, (който уж щеше да влиза в листа, ама не влезе), защо подчинените му не спазват закона, който им дава право при 2 години неплащане на осигуровки да поискат откриване на процедура по несъстоятелност.

Според чл. 625 от Търговския закон: "Производство по несъстоятелност се открива по подадена до съда писмена молба от длъжника, съответно от ликвидатора или от кредитор на длъжника по търговска сделка, както и от Националната агенция за приходите за публичноправно задължение към държавата или общините, свързано с търговската дейност на длъжника или задължение по частно държавно вземане".

А съгласно чл. 608 от ТЗ: "Неплатежоспособен е търговец, който не е в състояние да изпълни изискуемо парично задължение по търговска сделка или публичноправно задължение към държавата и общините, свързано с търговската му дейност, или задължение по частно държавно вземане."

Ако НАП си беше на мястото, ревизиите се правеха по план, а не под диктат "отгоре", хиляди работници нямаше да бъдат ощетени от "работодатели с черен етикет" като Валентин Захариев и стотици като него.

Така че стига празнословия. Същите, като за грижите за майките, на които ГЕРБ обещава повече пари за следващия мандат, 50 000 работни места за младите - "временна или постоянна заетост" (а пък др. Станишев обеща пет пъти повече работни места и за млади и за стари), (след като по време на мандата им се закриха 6 пъти повече), запазване на плоския данък и поредното офериране - връщане на ДДС за 7 дни (о, чудо невиждано!) на коректните фирми (не само на "нашите"...).

Само дето това, което обещаха, вече сме го чули и чели - и в техни, и в чужди (предизборни) платформи. Не всичко, разбира се - например тия 5 милиарда лева чуждестранни инвестиции годишно, дето ги говореше Томислав Дончев. По волята на ГЕРБ обаче няма да дойдат.

А Бойко Борисов пък наредил на хората си да не кажат нито една лъжа в предизборната кампания...

Oще: амнистия  герб  данъци  избори  лихви  нап  осигуровки  приходи 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.03.2013, 22:48

3 Гадченце | 30.03.201300:43

Той Борисов наредил
ама те прасетата ... Усмивка
на митингите са неконтролируеми Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.09.2012, 01:16

2 Recycler | 28.03.201323:10

Абе оня клоун, лентореза, де се скри? Смее се
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

1 Крив Макарон | 28.03.201310:02

Гербавите отчаяно се опитват да се задържат във властта, но не толкова защото са се научили как да вършат работата си по-добре, заради опасноста от това бившите служители на Цв.Цв. да ги събудят в 5 сутринта, докато спят, и да ги арестуват по ред обвинения за злоупотреби.
Политиката се оказа твърде сложно занимание за мутро-милиционерите и сега те ще обещаят и самобичуване на площад "Народно събрание" ако това ще омилостиви избирателите.
   

оценка

+7 -1