Webcafe

"Помак", ОТОМАН - все тая

Борис Христов
25.11.2013, 14:55 (обновена 29.11.2013, 12:49)
помакиня

Снимка: © БГНЕС

Но смесените райони не са васално владение на Доган и сие

Ако помаците в България бяха еднородна общност, а не аморфна маса, досега все някой от поне десетината опити да бъдат обособени в отделна партия да беше успял.

Дори инициаторите им са наясно, че помашката партия няма политическо бъдеще, но в смутни времена, след като ромите си направиха ДПС 2, всъщност 3, защото №2 е на Касим Дал, появиха се всякакви националистически реплики и дуплики, защо и българомохамеданите да не извисят глас? "Руууфинка болна легнала..." Важното е да бълбука, клоква, ври.

Нищо, че никой не помни създадената в Триград партия "Обединение за мир, автентичност и култура - ПОМАК", от Къдри Уланов, Мехмед Дорсунски и Ариф Алов. Или една, пръкнала се в Пловдив през пролетта на 2009-а, дето щеше да се коалира с РЗС на Яне Янев - "Прогрес и благоденствие", с председател проф. Адриан Палов.

Те не са цигани, нито турци, в Родопите има българомохамедани, които на Великден боядисват яйца, за курбан байрама колят овца - но не искат да се наричат нито турци, нито българи, а в преброяването графа българомохамедани няма, защото в България такъв етнос няма. (Макар че фигурираше във въпросника за пробното преброяване на Националния статистически институт през 2011 г., от което произтече скандал.)

Помашки етнос в България няма. Също и македонски

И според последния доклад на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) тази година стана ясно, че в България помашко и македонско малцинство няма - въпреки че бяхме призовани да признаем такива.

Та една неголяма част от тези хора споделя възгледите на инициатора на днешната партия "Помак" Ефрем Моллов: "Не желаем нашата общност чрез ДПС да бъде турцизирана, а чрез определени кръгове от българска страна - да бъде християнизирана. Има определени кръгове, свързани с Българската православна църква, които работят за покръстването на помаците". Но такива са малцина. Извън рамките на общността/района си повечето от тях се притесняват да се самоопределят като "помаци" или "българомохамедани".

Вината за това е на държавата - и на онази до 10 ноември 1989-а, и на тази след нея, която не успя да ги приобщи и интегрира, и така позволи да се родят всякакви глуповати и смехотворни теории за техния произход - като наследници на прабългари и персийци, вместо историческата истина, че част от българите са приели исляма при нашествието на османските турци срещу което, като правоверни, са били освободени от определени данъци и са запазили имотите си. В пограничните райони това е било направено и за да е сигурна империята, че по границите й има лоялно към султана население.

Именно българомохамеданите са първите, подложени на смяна на имената още по времето на Третото българско царство, извършена по идея на Българската православна църква. Възродителният процес е просто повторение на онази акция, известна като "голямата кръстилка". По време на тоталитарната държава отношението към тях беше като към "втора категория" хора, на които беше вменена едва ли не историческа вина за решението, взето преди векове от прадедите им. Включително с различни пропагандни методи като филми, книги (Романът "Време разделно" също е част от подобна политическа поръчка.)

ДПС отвори квота за българомохамедани

Макар че БКП постъпваше по-умно от наследницата си БСП, тъй като все пак издигаше някои от тях на ръководни постове, а днешните социалисти и това не правят. И така ДПС ги приюти, подменяйки религиозната с етническа принадлежност - т.е. щом изповядват исляма, значи са техен електорат. Но значи ли това, че щом гагаузите говорят турски, също трябва да гласуват за ДПС, макар и да не са мюсюлмани?

В парламентарната група на ДПС от бългамохамедански произход е например новият заместник-председател на 42 НС Алиосман Имамов, започнал някога политическата си кариера като Арсо Манов от Благоевград, където ДПС има най-силна поддръжка сред тамошното (помашко) население. Затова и постът областен управител там беше поверен на тях - и така Муса Палев, също българомохамеданин, го зае. Затова и Ахмед Башев, бившият кмет на Гърмен, стана депутат в 42 НС, както и Сергей Кичиков от Пазарджик...

Но първите пробиви в крепостта на ДПС - Кърджалийска област, дойдоха именно от населените с българомохамедани общини като Кирково например, където преди повече от 15 години спечелиха СДС. (И после ги загубиха).

От ден до пладне

Ако някой очаква партия ПОМАК да набере сили и електорат, възлага напразни надежди. От 90-те години насам, от първите опити на Камен Буров от ардинското село Жълтуша да възроди "помашки етнос", който да бъде признат за етническо малцинство - по искане на неговата Демократическа партия на труда, всички такива намерения удрят на камък.

Същата съдба очаква и сегашния напън на хора като Ефрем Моллов, обявил създаването на партията. Независимо че преди година, в качеството си на учредител на Европейския институт "Помак" заяви, че няма да се създава политическа организация.

Има и едно простичко обяснение - освен че не си струва да се залага на куц кон - за слабия интерес, който би предизвикала инициативата сред потенциалния електорат, определен като "1 милион помаци" - нарича се срам. Младото поколение не би искало да влиза в категориите, в каквито се опитват да го вкарат хора като Моллов и поддръжниците му и тяхната изфабрикувана история за корените на помаците и Велика България. Конотацията на думата "помак" в България носи обиден смисъл и едва ли някой би искал да се отъждествява с това определение.

В коментар относно инициативата за партия, наречена "Помак", президентът Георги Първанов (2002-2011 г.) заяви, че това е нов опит да се раздели българската нация на базата на религиозния принцип. Според него това е част от политиката на разкол, която някой подклажда в българското общество.

Нещо подобно каза и преди 7 години, когато Мендерес Кунгюн се опита да създаде една смешна партия, която беше забравена още същата година, както и самия Кунгюн - Национално турско обединение.

В зората на демокрацията българската прокуратура вече "пропусна" на политическата сцена партия като ДПС, създадена на етнически признак. Други няма да има. Но това не значи, че смесените райони са васално владение на Доган и сие.

Oще: бсп  българомохамедани  дпс  държава  етнос  ефрем моллов  партия  помаци 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.01.2011, 15:21

11 qhasper | 27.11.201312:12

Borracho, а пък българите колко са тъпи да не ти обяснявам! 5 века са ги ебали господарите, а те нищо не са направили. Слаб, робски народ, лесно контролируем. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.12.2010, 15:25

10 Илия Илиев | 27.11.201308:55

След 10 Ноември 1989,политическият "елит" -излезе от затворите,Доган,Кошлуков,Жельо Желев-през 24 годишният "Преход" се зароди "десидентство" в Българските психиатрични клиники,където се разчистваха политическите сметки с по-младите демократично мислещи българи,останали в Родината си.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

9 Borracho | 26.11.201323:53

"Нямам против никакви различни религии-аз изповядвам Католицизъм"

и не си расист а? muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

8 Borracho | 26.11.201323:51

boron

И като ми изтрият коментара, това изведнъж ще доведе до подобряване на социалното положение на помаците в България ли? Държавна сигурност ги управлява и по тоя начин мислиш и ти!

"Изтрийте го и проблема ше се реши!" Шокиран

Слаби са. Та помаците са по-податливи на лъжене от всеки друг. Ще ме извиняваш, ама и най-жалкия гето циганин ще си поиска 20 лева за гласа си. А помаците са толкова ТЪПИ брат, ама толкова ТЪПИ че ако бяха риби Доган и кликата му щяха да ги ловят с бастуни, вместо рибарски кукички! Тва цяла една група (малцинство нали, милите) да е верен роб, вярното куче на един неблагодарен господар вече 20 и кусур години си е тъпотия, голяма тъпотия! Кви права кви 5 лева - помаците са си лична собственост на Доган и да не се правят сега на "независими", че сокола ще се ядоса и ще ги накълве набързо.
Имаме купчина проблеми в тая кочина, че само ни е до проблемите на тея бастуни, които 2 десетилетия спят и пафкат сорт Джебел в ориенталския си опиумен сън Усмивка
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 24.07.2013, 20:47

7 Феята на Смъртта | 26.11.201323:42

Никога не съм бил расист, нито ксенофоб, нито човек с фашистки уклон в мисленето.
Нямам против циганите. Нямам против нищо, което е различно.
Светът е шарен, Бог ни е създал по негов образ и подобие, мама му стара- защо трябва с омраза към себеподобния?
Нямам против никакви различни религии-аз изповядвам Католицизъм- според мен, всеки човек е свободен да избере религията, която му приляга и смята за близка до сърцето му.
Бог е един за всички.
Нямам нищо против Исляма и изповядващите го.
Дори смятам, че като трактовка е доста справедлива религия.
Евреи, християни и мюсюлмани са братовчеди с общ прародител- неоспорим факт!!!!
Родителите на Христос са евреи. Пра-родителите на Мохамед също са евреи. Факт.
Неоспорим.
Аз лично смятам, че помаците не са лоши хора. Някой обаче ги подкокоросва да се бунтуват един вид. Да си искат "права".
Тея хора като цяло съм сигурен, че не ни мразят... Българите, християните.
Та, те живеят с българи от векове- ходят си на гости, черпят се за празници, радват се заедно, празнуват заедно... защо тогава трябва да има разделение!?
Впрочем, за помаците и отглеждащите тютюн специално.
Ми, някой задава ли си въпроса, как тея хора свързват двата края, как и при какви условия нижат проклетите тютюневи низи, та да могат пушачите да си пафкат на воля? Някой знае ли, какви пари всъщност плаща Булгартабак за изкупна цена на килограм тютюн? Имам изключително добра позната, женена за български турчин от Кърджалийско на който родителите гледат тютюн. Знам много добре какво получават...
И ако някой от вас е навитарка да бачка това за жълти стинки буквално, може да си вдигне ръката...
Аааааа- всички искат да са Меринджеи...Е, то така не става. трЕбе и мотиката да се върти. Шоколадите в Била не ги ака готови в станиол лилавата кравичка от рекламите а има дълъг работен процес, преди да "си позволиш" щастие...
С всичко това искам да кажа, че трябва да си защитим малцинствата от чуждоземно посегателство. Ако ние самите имаме разбиране към тях и живеем в разбирателство, никой няма да може да ни прекърши!
Има ли представа някой от вас, потъвайки в националистическото блато какво си навличаме на главите?
България- една от единиците държави в света в която съжителстват кротко невъобразимо количество етноси, диалекти и вярваници. Всичко беше прекрасно. И сега някой иска да развали това.
И като гледам, колко хора се ловят на тея фашистки прокламации ме хваща страх!
...И винаги няк си спомням прекрасното руско анимационно филмче за котарака Леополд който в края на всяка серия казваше знаменитото изречение:
"Давайте жить дружно!"....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.11.2013, 23:08

6 jiveesht v losho opravlqvana dyrjva | 26.11.201323:30

Странна работа е да се занимаваме с това,а не как живеем,жалко е за много хора размислящи ушким добре,провокиращо еУсмивка
Пречи ли някой на някого да живее добре и кой му е виновен,аз ли или някой от така наречените помаци,ако всекие потърпевщ от крадливите политици си каже мнението,то няма да е свързано с политика,а ще обвинява живеещите в него,а в крайна сметка кой е виновен,за да работя и аз в чужбина,,ами Оправляващите,защо не излезете пред народното събрание без да обвинявате различието в етноса,а самите виновници,аз щях да серадвам ако се бях родил в Швейцария,но не избрах аз да се родя в най-хубавия край на вселената,но да не бяха тия приказки за помак или тем подобни,смешно е,провокирахте ме ,написах го,мога много истински и човешки неща да напиша свързани с живота ,но не и това,смешно е!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2013, 09:44

5 boron | 26.11.201320:45

Коментара на борочо имах предвид
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2013, 09:44

4 boron | 26.11.201320:42

В що годе уважаващите се сайтове ,коментари като на 1 се трият 3 секунди след публикуването им.Не знам идеята на автора на статиата,но тия хора имат право да се организират и защитават своите виждания ,като всички български граждани.Още повече, че са толкова малко и толкова игнорирани от българското общество ,че не представляват никаква заплаха за българското разбиране за нещата.Опасността за България идва именно от българското разбиране за нещата,сиреч морала и ценностната система.Пълна с лицемерие,фасадност,нетолерантност и т.н.Само страхливец като 1 може да скача на по-малките и по-различните.За съжаление болшенството от българите сме такива.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

3 Borracho | 26.11.201315:30

Помаците са роби. В гена им е. Те никога няма да са независими и да се управляват сами или поне да взимат решение сами за себе си. Нямат такъв потенциал.
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

2 pepe | 26.11.201311:56

Само да те попитам - какво общо има Отоманската империя с Китай?
   

оценка

+1 -1