Webcafe

Речта на краля

Владислава Кръстева
06.04.2014, 11:08 (обновена 07.04.2014, 22:28)
Симеон

Снимка: © BGNES

Негово Величество тънко се подигра с населението

На 6 април следобед в България сякаш беше паднала бомба. „Царят" вече беше произнесъл „не по-късно от 800 дни прочутото българско трудолюбие и предприемчивост ще променят живота ви...", а Анушка беше разляла олиото - КС не позволи на Симеон Сакскобурготски да се кандидатира за президент.

Сценаристите задействаха план Б за бързата реституция на политическото статукво.

Разбира се, ние винаги чуваме това, което искаме да чуем. Медиите мощно транслираха фразата с 800-те дни като „Царят обеща да ни оправи", а Негово Величество тънко се подигра на населението. То възприе иронията като комплимент. Погледнато „отвън", прочутото българско трудолюбие и предприемчивост - с неизмазаните къщи, мръсните дворове, тоталната запуснатост на всеки метър българска територия не могат и да предизвикат други чувства.

Ключовите думи в обръщението: Цар, Бог, Отечество, морал, почтеност, просперитет. Никой не ги беше произнасял дотогава в политиката и Симеон, и най-вече текстописецът на речта му, се възползваха от тях максимално добре. След управлението на царя, колкото и да бъдат произнасяни, вече звучат фалшиво и не стават за употреба в политически контекст.

Речта на Царя показа, че избирателят е наивен, политиката е театър, постановките са скъпи, а представленията са силно посетени. Царят извърши немислимото - съюзи се с душманите на баща си и направи майор Деянов министър на културата.

Днес вече всичко е възможно.

Oще: 6 април  ндсв  сакскобургготски  симеон  царят 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.07.2014, 06:58

15 Hemy Kosstas Varnalius | 18.06.201718:20

ВРЕМЕ Е - ПО ОТНОШЕНИЕ НА МОНАРХИЧЕСКАЯ БОЛГАРИЯ - ДА СИ ПОСИПЕМ ГЛАВИТЕ С ПЕПЕЛ.
И ДА ИЗЯСНИМ - КОЙ УТРЕПА ЦАР БОРИС ТРЕТИ ОБЕДИНИТЕЛ БОЛГАРСКИ - ЧЕ Е ВСЯКАК СРАМОТНО.
БРЕ КОМУНИСТИ!?! - БРЕ ПАРТАЙГЕНОЗЕТА -БРЕ!?! - НА СЕЛО СИ ИЗОСТАВИЛИ СТОТИЦИТЕ ДЕКАРИ ВЪЗВЪРНАТИ ИМОТИ - ЛАПНАЛИ НА ГРАЖДАНЯТА КРАЙГРАДСКИТЕ ОСТАТЪЧНИ ПОЗЕМЛЕНИ УЧАСТЪЦИ. ПОНЕ - В ТОВА ОТНОШЕНИЕ - ВСЕИЗВЕСТНИЯТ ПАРАГРАФ 4. ОТ ЗАКОНА - МОНАРХЪТ - КАТО СИЛНО ПОТЪРПЕВШ - СЛЕДВА ДА СИ КАЖЕ ТЕЖКАТА МЕЖДУНАРОДНА ДУМА - НЕ ЕДИНСТВЕНО В СВОЙ ИНТЕРЕС,НО И В ИНТЕРЕС НА ИЙХАЛЕТО БОЛГАРСКО, ПОВЕРЕНО МУ ОТ ГОСПОД-БОГ И ЕВРОПЕЙСКИЯТ КОНЦЕРТ. В ООН ИЛИ В ХАГА - ВСЕ ЕДНО. ЦАРЮ ЧЕСТИТИ СИМЕОН ВТОРИ КОБУРГ-ГОТТА - НАРОДЪТ ДНЕС ПО ВАЗЕКО ГЛЕДА!?! ДАЙТЕ ПРИМЕР ЗА ПРАВНА ПОЧТЕНОСТ И НЕНАСИЛСТВЕНА БОРБА.By Hemy/18.06.2017.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.01.2012, 14:36

14 Leo_ | 07.04.201416:39

Едва ли знаете и може би не ви интересува, но царят обедини Българската православна църква и върна патриарх Максим. Наскоро го научих и ако не друго, то поне една червена точка ще му сложа за това.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 03.04.2014, 13:21

13 BatJango | 06.04.201423:31

Стояне, може и да не защитаваш Симеон, но отстрани изглежда, наи-малкото, като да го оправдаваш за неуспешното управление, вината за което би трябвало да падне върху екипа му. Не е ли по вярно ако кажем, че всеки ръководител си носи отговорностите, както за екипа си, така и за глупостите дето ги вършат. Много е лесно да кажем, ето видите ли, човека искаше да ни оправи , ама тези калпазани от екипа му го провалиха. Абсолютни глупости... Симеон се показа като тотално бездарен, некадърен и безпомощен управленец.
И друго-ако обаче управлението му беше успешно (само си представете !!!), кой тогава щеше да обере лаврите - Милен Велчев, Шулева и другите шушумиги ? ... обаче даже и не мога да си представя подобно нещо, Симеон и успешен мандат!??!?!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.04.2014, 22:35

12 тъп | 06.04.201422:56

КРАЛ, крал и после го плеснали през ръцете. Имаше на моста бивш Чавдар, сега не знам как се казва, много поучителен лозунг - "Цара вън". Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.04.2014, 22:08

11 Красимира Атанасова | 06.04.201422:10

Из дневника на един луд .........(6)
(20.06.2001 г. Русе, Ат.Атанасов)
...Не знам как да започна. Лудостта си отиде, започват сериозните неща. Нищо вече няма да бъде същото. Днес в България се случи най-голямата лудост на всички времена. В центъра на тази лудост стоят само и единствено Изборите. Това тъй зрелищно събитие в скучното ежедневие на българина. Избори 2001 за пореден път доказаха, че българинът, а и България като цяло, са болни, изнемогват и отчаяни, бих казал с доста побъркани решения, се стремят към промяна на това състояние на лудост. Гласувахме...
По изборите се случиха доста луди работи, но никой не им обърна внимание. Нека започнем от самото начало. В предизборната надпревара се включиха всички. Партиите бяха толкова много, че трудно човек може да ги запомни, а да не говорим за това, че самата държава не можеше да си ги позволи. Основните участници, обаче бяха известни: ОДС-партията на мечтателите, които все още мечтаеха "Да продължат"; БСП и компания - вече свикнали да свирят втора цигулка; ДПС - най-верните преДатели на управляващите. Имаше и други... Появи се обаче тогава, във вече обърканите глави на българските избиратели, Царя! Той каза само две думи: "Вервайте ми!" и с тези две думи разби дългите речи, и обещания на всички останали политически сили. И народа му верва! Защо питате му вярва народа? Ами, защото блажени са верующите, за това. Царя е нов, лъскав, не омърсен още от блатото на българката политика. Царя идва от далече, не е подкупен. Баща му (на Царя) е бил велик човек. И мало, и голямо си падна по почтеността във всичко и поверва на милия старец. 800 е велико число, Царско число. Бях ви казал, че ще ни оправят, но сега вече знаем кой и за колко време ще ни оправи.
Българите не се интересуваха какво смята да прави Царя, кои са хората около него, как ще ни оправи. Те бяха решили - Той е! Да Царя определено беше нещо ново. Всички се радват на новото. Децата обожават новата си лъскава играчка, подарък за рождения си ден, точно 15 минути. Дано не свърши толкова бързо и възторга към царската личност. Ще кажете царя не е нов, той даже е и доста стар. Така е, но не е ли всяко забравено старо - нещо ново? Не знам, вас питам. Питам вас бедни ми луди гласоподаватели вервате ли си, че за две години ще заживеете като европейци. Ще падне ли сиренето? Ще се качат ли заплатите? Къде ще отиде всичката тази безработица? Ще спите ли спокойно? Ще спрем ли да крадем, за да се нахраним?
Аз съм луд човек, като всички и аз вервам. Само, че ме е страх. Страх ме е, щото се гмурнахме със затворени очи в яма, дето никой не знае колко е дълбока. Поглъща ни неизвестността. Аз съм луд, но въпреки това смятам,че е по-добре да виждаш светлина в края на тунела, от колкото да вярваш, че тя е някъде там.....
Този мил, начетен и интелигентен старец с невинния си като на малко дете поглед сякаш омагьоса всички и съвсем не на магия спечели изборите и то убедително. Народа наказа хората, които го бяха влудили. Като истински линч бяха тези безславни 18 процента за Иван Костов, но той оцеля. Газената лампа, която беше запалил нарочно в края на тунела за да ни убеди, че там има светлина, го спаси. Командирът си е командир дори с 40 места.
Не съм аз лудият, който ще се наеме да анализира и да обобщава обстановката. Не бих хвалил, но не бих и критикувал никой (точно в този момент), защото "Идва новото време" и никой не знае какъв вятър ще повее. Времето е най-големия мъдрец, за който знам. То рано или късно ще покаже и тежка ще бъде думата му. Аз не мога да му преча или влияя. Така, че 2 години...
Е, успех!...
(20.06.2001 г. Русе, Ат.Атанасов)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2014, 18:01

10 alf | 06.04.201421:56

Искаше му се на Симеончо да е Луи XIV ама в някой друг живот май.
Въпреки това той споделя, че основната цел на коалицията е влизането ни в ЕС. Пък за земите нормално да си ги вземе, всеки на негово място би постъпил така. В противен случай значи, че се отрича от историята и фамилията си.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.04.2014, 18:49

9 Stoyan Zlatanov | 06.04.201421:35

Янаки, ти сигурен ли си, че ако гласуваш доверие на хора, за които мислиш че са почтени и честни, че тези хора няма да се окажат мошеници. Когато гласувате за депутати, нали им вярвате в началото, а след няколко месеца започвате да ги плюете. Хайде избери ти лично 20 министри и 240 депутати. Вярваш ли, че тези хора, които ще избереш, ще са хем кадърни да управляват държавата, хем честни, за да не я окрадат. Само си мислим, че познаваме хората около себе си. Опознаваме ги едва когато, попаднем ние и те в по-различни ситуации. Властта развращава. Тя не е за всеки. Особено за хора израсли в среда, където се краде и лъже. А всички по време на Соц-а, бяхме свидетели на лъжи и кражби. Знам, че има и много честни българи, но по какво да ги познаеш? Аз също определям себе си като почтен човек, но ти ще ми повярваш ли? И моя акцент в по- горния коментар беше, да се работи за изграждането на гражданско общество, където шанса на мошениците да пробият е минимален. А ти се хващаш за Симеон. Преди Симеон, и след него, по-различно ли беше? Грешката ви е, че концентрирате нападките си вурху определен политик, а не върху системата, която позволява на тези политици да виреят. Дали е Симеон, Доган, Костов, Първанов, Станишев, Борисов - каква е разликата? Никой не се замисля защо виреят такива "политици"... За съжаление, твърде много имат да учат хората в България. Но най-важното е единството на обществото. На повечето хора това им звучи като клише, затова страната е на този хал.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

8 янаки | 06.04.201420:40

“Нека всеки един от вас си представи, че утре го изберат за Премиер! Какво ще направите? Сам, без честни и почтени хора около себе си?”

Ти, Стояне, будалкаш ли ни?

Симеон Кобурготски се оказа една дребна душица, посредствен бизнесмен от Мадрид. И той си избра твзи, които да са около него, за да му помогнат да заграби, каквото можа да прилапа с помощта на това обкръжение. Изобщо не е търсил честни и почтени хора, а службогонци и царедворци.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 06.04.2014, 18:49

7 Stoyan Zlatanov | 06.04.201419:40

Критикувате Симеон, но едва ли сте слушали внимателно речта му. Той пледираше за мощна подкрепа от всички, за обединението на цялото общество, в името на България. На честни и почтени хора, на които може да разчита.Да виждате някакво обединено общество? Да виждате честни политици преди и сега, на които един премиер може да разчита? Или си мислите, че един човек е в състояние да управлява сам? Да следи хилядите дейности, които се извършват ежедневно? Вярва ли някой от вас, че България ще заприлича на Германия, ако Меркел дойде в България сама, да управлява с помоща на българските политици? Ако вярвате на това, сте много наивни. И Господ не може да ни помогне, ако ние самите не се променим. Не защитавам Симеон. Говоря по принцип. Нека всеки един от вас си представи, че утре го изберат за Премиер! Какво ще направите? Сам, без честни и почтени хора около себе си? Вярвате ли, че ще оправите батака в който ще работите? Че ще направите живота на българите по лесен? Не харесвам Симеон заради имотните му претенции към България, а не заради политическите му изяви. Ако хората се обединят, загърбят омразата и противопоставянето, ако се създаде ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО, САМО ТОГАВА ИМА ШАНС ЗА БЪЛГАРИЯ!!! Пиша ви това като човек, живял дълги години и в България и в Америка, видял и двете страни на медала. Не харесвам никоя партия и никой политик в България, затова емигрирах. Но искам да ви кажа: всичко зависи от вас, само ако сте едно цяло,тогава ще успеете и да изритате тази мафия, която ви разделя умишлено...
   

оценка

+4 -2

Регистриран на: 03.04.2014, 13:21

6 BatJango | 06.04.201418:49

Дето викаш Янаки, да си бяхме взели поука.... ама на, не ни увряха главите. Ето на, довлече се Симеон Борисов, с доста ясни, само на него, намерения, позавъртя се, поизтупка ни хубавичко, взевма квото взема и се измете. От него сега ни вест , ни кост. Само прелъстените и изоставени тука ндсв-сополивковци отвреме-навреме произвеждан по някоя и друга клоунада. Следващия спасител овластихме (аз лично не, ма кой ти гледа, само резултата е важен), и той нещо подобно - поуправлява наляво, надясно и се измете. Сега само си седи отстрани със злорада усмивка и изражение тип "аз казвах ли ви бе, ахмаци". Верно не е ясно кво и дали е вземал, ама полза за народа - никва. Та в по-ново време си имаме месия от Мадрид, от Банкя, чакаме сега от Москва/Пловдив.
   

оценка

+0 -0