Webcafe

Ловецът на гущери

Владислава Кръстева
28.10.2014, 19:50 (обновена 28.10.2015, 14:14)
Делян Пеевски

Снимка: © Webcafe.bg

Дали Пеевски не намига на някого?

Една от ключовите метафори на прехода беше заглавието на статията на шефа на Мултигруп Илия Павлов в „24 часа" за Гущера, който си къса опашката. Твърди се, че автор на същата статия не е Илия Павлов а младият журналист Георги Кадиев. Днес младият журналист е млад социалист, а през тези 25 години гущерът като че ли изобщо нямаше проблеми с опашката си.

Тия дни в ролята на ловец на гущери влезе Делян Пеевски. Още прясното Народно събрание се сдоби с проектозакона Пеевски-Цонев - или по-точно с две страници поправки в Закона за кредитните институции, според които банковата тайна за всички лица, заемащи или заемали публични длъжности, трябва да падне, в случай че банката им се окаже в ситуация на отнет лиценз или с решение за нейното преструктуриране.

Така формулиран обаче законът Пеевски все още не се отнася за КТБ, която е в ситуация на специален надзор и отнемането на лиценза или преструктурането ѝ предстоят, но не са факт.

Отделно от това българското законодателство не дава дефиниция на „преструктуриране" на банка - подобен термин има само в европейска директива, която не е намерила място в българското законодателство.

Но да приемем, че пътят пред КТБ след доклада на одиторите е предначартен, дупката в КТБ е толкова корпулентна, че спасение няма, а отнемането на лиценза е въпрос на време. И какво тогава - ще разберем, че Вежди Рашидов е имал депозит в КТБ - ние и сега си го знаем, а в закона на Пеевски липсват майките, съпругите, дъщерите и други роднини, които често се ползват за титуляри на сметки - нали не сте забравили за майката на Вальо Топлото, а и самият Пеевски има достатъчно известна майка.

Интересна е и втората част от закона, че дружествата, регистрирани в офшорни зони, които имат необслужени или просрочени кредити в банка в гореспоменатата хипотеза, трябва да разкрият собствениците си в 10 дневен срок. Пеевски не е споменал поименно тези дружества, но положението прилича силно на „казвам ти дъще, сещай се снахо". Всеки, чел вестници през последните няколко месеца, може да се сети, че става дума за спорните фирми, които Пеевски и Цветан Василев не могат да поделят. Като че ли Пеевски яко намига на някого.

 

Oще: банка  делян пеевски  дпс  закон  закон за кредитните институции  ирена кръстева  ктб  офшорки  цветан василев 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.