Webcafe

Канализационна жега на морето

Guns&Ducks
10.08.2010, 14:13 (обновена 12.08.2010, 15:46)
Варна. багери и трудовите хора

Снимка: © БГНЕС

Ах, морето...

Канализационна жега

Морето става все по-топло. 29-30 градуса - да ме прощавате, ама това не е глобално затопляне. А си е глобална дефекация. Представете си само как стотици хиляди дефекандума всеки ден се втурват към глобалната септична яма Черно море. Всеки по 37 градуса. Е, как водата няма да стигне 30?

Пречиствателни станции ли? Колкото за цвят. А и там, дето ги има, не могат да насмогнат на големите туристически нужди и просто не работят. Дали пък да не сипваме химикали направо в морето и не го обявим за най-голямата химическа тоалетна в света?

Душ под ключ

На плажа "Бутамята" в Синеморец има душ със студена вода за желаещите да отмият солта и пясъка, преди да се приберат. Удоволствието не е, че се плащат 30 ст. А че идва чичко с кранче и не само пуска водата, но стои на метър отзад - докато се плицикате и аха-аха да ви бръкне в банските да ви извади сам пясъка.

На Силистар душът е безплатен, но има табела да не се ползват сапуни и шампоани - нали е защитена зона, а и пясъчните лилии са на метри от душа. Обаче табелата е само на български и чужденците свободно торят пясъка с химикали. Дали пък ако знаеха какво вършат, чужденците нямаше да се удавят в морето от срам?

Светло-тъмно

  • - Ало, EVN ли е?
  • - Не, Е.ON
  • - А, и на вас да ви е... м...

Южното Черноморие тази година е като в Лукановата зима - светне, изгасне, светне, изгасне. Ама дали е виновно ЕРП-то или доставчикът на едро НЕК, туристът не го е еня. Както и хотелиерът и ресторантьорът. Нали всички си плащат за електрическата услуга.

Да бъдат така добри ония с тоците да си планират и инвестират в съоръженията навреме, а не да призовават да пестим. Дали пък и в енергото не са прекалили с дъвките и близалките както Вальо Топлото?

Ничия територия

Най-южното черноморие и тази година - както през всички десетилетия досега, сякаш е ничия територия между България и Турция. След Ахтопол пътят трудно може да се нарече път, а след Синеморец е трудно дори да се въобрази, че има такъв.

Нищо, че десетки хиляди туристи идват с колите си всяко лято тук, а тази година, освен неизменните поляци, към ничия ни югоизток са плъзнали и любопитни французи. Дали пък няма да минат още 20 демократични години, преди да построят нормален двулентов път в нищо и никаквата 17-километрова отсечка от Ахтопол до Резово?

КАТ и праскови

Първокласният път до морето също е супербавен. Не само заради задръстванията. Катаджиите са на всеки километър, особено между Карнобат и Стара Загора. Подпрени небрежно върху капака на патрулката, раздърпани и отегчени, дори не люпят семки - жега е.

Рядко успяват да спипат някого в нарушение с радара - шофьорската солидарност с присветването на фаровете пази безотказно. Гъстотата на крайпътните патрули обаче сваля скоростта и под минимума, понеже всеки втори шофьор, особено жените, се престарават от страх и карат с 10 км/ч под ограничението.

Традиционните тапи край Карнобат и на Петолъчката забавят придвижването с по още 10-20 минути.

Черешката на тортата обаче са безбройните сергии с праскови край банкета. При ниска скорост в задръстването може да се видят и цените на етикетите и щом някой зърне под 2 лева, отбива изневиделица. Колоната почти спира.

След няколкостотин метра е ред на следващото неиздържало слюноотделяне. Какво ли ще стане през 2012 г., когато Бате Бойко ни прати всички на море по непрекъсната магистрала?

Дали пък изобщо го е еня как ще караме без праскови?

Oще: дефекация  жега  магистрала  море  септична яма  ток  туристи 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.