Webcafe

Аве, Борисов, умиращите те поздравяват...

Емилия Милчева
09.01.2011, 12:07 (обновена 10.01.2011, 18:25)
Бойко Борисов

Снимка: © wiki

Какво пък - лекарства за тежко болните българи няма, но нали демокрацията ни е над нормалното, както каза премиерът Бойко Борисов...

Шумът в държавата е толкова оглушителен, че не се чува нищо друго освен... някой, който слухти от другия край на слушалката. За да е спокоен премиерът.

Имаме си и демокрация - дават я всеки ден по телевизора.

Болните от рак нямат морфин. ("24 часа": "...Заради орязания бюджет на онкодиспансера в Хасково Майя Кривошиева остава без морфин по празниците. "Трябвало е някой да се замисли: едни празнуват, други умират от болка - бюджетът на лечебното заведение е орязан." Тя е болна от рак на панкреаса и на всеки 2 часа се нуждае от инжекция с морфин...).

Вероятно ако премиерът Борисов знаеше, щеше да прати правителствения хеликтоптер да й занесе. Но Борисов не знаеше. МВР и ДАНС не слухтят болните от рак. А и той беше по Коледа в Ливан, по Нова година - в Бразилия. Едни празнуват, други умират от болка - така върви животът.

Дори и всички болни от рак у нас да закрещят в един глас, никой няма да ги чуе - микрофоните са пред устите на други. Цветанов, Борисов, Танов, Петков, Дянков...

Все пак Борисов е с чувствителна душа. ("Труд": "Дневният ред на правителственото заседание бе от 10 точки. Вместо да кара поред, премиерът Борисов пожела министрите да обсъдят първо случая с малката Гергана, която почина след операция на сливиците...".)

Почина, защото един лекар е искал на всяка цена да "усвои" клиничната пътека за операция на сливиците. До степен да вижда само парите. Сменете тая идиотска система на финансиране на болниците чрез клинични пътеки. И без друго информационната система на НЗОК не е направена така че да ги контролира. Отчита само плащанията постфактум.

...Че ние толкова много неща сме дали и повече направили в здравеопазването, казва този същият премиер. И "Благодаря!" трябва да ни кажа, а не да викат - пак той.

Благодаря трябва да кажат дистрибуторите и производители на лекарства и бялата мафия, окупирала бизнеса със здравето. Пациентите благодаря няма да кажат. Фактът, че за болници и лекарства се дават най-много пари от всички правителства досега, не означава по-здрави българи.

Така както производителите на хляб трябва да са благодарни, че зърното беше изнесено, а сега ще се внесе на по-скъпа цена, както производители на месни и млечни произведения трябва да благоДаруват земеделския министър оттук до края на мандата, че благодарение на акциите му цените на продуктите им скочиха с близо 30%.

("Сега": "Стотици хиляди пациенти останаха без лекарства. Аптеките не зареждат редица медикаменти, тъй като не са си получили парите от здравната каса. Става дума основно за животоподдържащи медикаменти като инсулин, интерферони, препарати за паркинсон, ревматологични болести. Някои аптеки обаче не могат да заредят дори с по-евтини лекарства, които не се покриват на 100% от касата, например препарати за диабет..." Има хора, които обикалят от град на град, за да се снабдят...)

Нека си обикалят. Важното е, че демокрацията у нас е над нормалното - при това както я разбира Борисов: "Понеже в България демокрацията вече толкова над нормалното се е развила, че всеки журналист счита за възможно на деня и на часа, ако е решил, че аз съм длъжен да му отговоря. Ако не отида, не е демокрация..." (В предаването "Директно Карбовски" по Нова телевизя - аналогово на "Нека говорят с Росен Петров" по БиТиВи, където премиерът също е любим гостенин.)

Оставете и гражданите да ви попитат едно-друго, г-н Борисов, че журналистите, дето ви питат - и на които отговаряте, са все едни и същи и въпросите им нещо се поизчерпват.

Ега ти демокрацията си имаме, щом се изчерпва с пиарските телевизионни интервюта на управляващите. Да ни е честита телевизионната демокрация - от екрана говори предимно властта, от аудиторията предимно слушат. Няма ли кой да им каже, че дори не са забавни?

Справедливият съд, медийната свобода, духът на парламентаризма - защото България е парламентарна, а не премиерска република, всичко това го няма. Експертизата на прехода, в който се роди тая демокрация, ще покаже най-накрая, че бебето е мъртво, преди да се е родило. Също като това в Горна Оряховица.

Ако Борисов е измерил днешното състояние на държавата като "демокрация над нормалното", значи много му е плитко мерилото.

P.S. Заглавието е по асоциация с поздрава: Аve, Ceaser, morituri te salutant! Тези думи отправяли към императорската трибуна гладиаторите - преди смъртоносното си сражение в цирка, за да забавляват гражданите на Рим.

 

Oще: бойко борисов  държава  подслушване  рак  срс 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.03.2012, 17:43

39 tizoin | 25.03.201217:49

А ето и обяснението защо се случва така: http://offnews.offroad-bulgaria.com/index.php/36051/kak-parite-za-bolnitsi-iztichat-v-chastni-dzhobove
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.03.2010, 20:02

38 aron | 03.04.201113:43

Подписвам се под Вашата статия. Благодаря.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 12.07.2010, 16:36

37 Профилът е закрит | 21.03.201112:51

#26 Lara Croft

Не сте права. Знаете ли колко високи са изискванията на сайта, за да се разпишеш с текст? Колкото Хималаите, че и отвъд. Цитат 1:1 за да сте информирана какво се публикува тук:

"... политически и бизнес анализи, коментари и статии- това са сериозни материали с доста фактология, анализ и добавена стойност в тях, обикновено авторът трябва не просто да има години журналистически опит зад гърба си, но да е и тесен специалист в дадена област или няколко области, за да може компетентно да пише по темата и да може да каже нещо ново"

Аз такъв бисер не мога да си го чета сам. Искам да го споделям докато съм жив. Особено пък и като прочета нещо като онова по горе.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.02.2011, 17:40

36 Boris Stoyanov | 21.03.201109:14

Проблема не е в липсата на демокрация, а в липсата на избор - партиите и кандидатите които се предлагат на избори всичките са котролирани от представители на ДС и мутрите, няма начин да се избере някой друг!

Затова "Аз ще гласувам с "Предсмъртното писмо" на Левски за Президентски избори '11" - http://www.facebook.com/home.php?sk=group_107549522660479&view=members

Дано българина се замисли малко по въпроса!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.06.2010, 05:54

35 ludipari | 21.03.201105:52

Като не сте доволна от българската демокрация, потърсете политическо убежище в Куба!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 19.08.2010, 15:16

34 emo13 | 11.01.201116:15

Симо, истината е субективно понятие, както приписването на глупост е въпрос на гледна точка. 13 е число, а не цифра. Означава търсен псевдофатализъм или просто продължение на име, което е твърде популярно в интернет-пространството.

Ти си неграмотен - констатация, която е израз на вътрешна убеденост и лична позиция, изказана публично. Благодаря за вниманието и със здраве.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

33 Thea Atanasova | 11.01.201114:56

Симо ти от къде разбра, че е някак гнусно да знаеш, че не ти остава много??? Ще ти кажа, че си далеч от истината. Не само, че не е гнусно, но тази истина ти носи и пречистване. Не случайно тези хора носят в себе си благородство. Смъртта е част от живота и в твоето изказване аз виждам, че ти изпитваш страх и явно гнус от смъртта. Това е нормално за човек, който не е преминал през достатъчно болка в живота си, но спокойно и за теб съдбата е приготвила горчива чаша Усмивка така че наздраве и до дъно...
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 08.10.2010, 00:35

32 Anton Andonov | 11.01.201102:01

Хехе Борисов стана Анубис, яко..и аз искам
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.01.2011, 18:57

31 simo_haihe | 10.01.201123:28

Госпожо Атанасова, когато искате нещо да ви бъде обяснено, задавайте въпрос, а не излизайте с изявление. да бяхте попитала "А какво е приложението на морфина при онкологични заболявания?" - щяхте да получите обяснения без заяждане. но така формулирано "Раково болна да се лекува с морфин - нещо не ми се връзва!" - изглежда като съмнение и заяждане. а, както казах, темата е достатъчно мрачна - предтавете си как би се почувствал един безнадеждно болен човек от вашия коментар - ами за тия хора морфинът е единственото средство да си доживеятоставащите дни без болка. ннякак гнусно е да си наясно, че нямаш никакъв шанс, да знаеш, че просто блокираш нервните си рецептори с опиат, за да издържиш, и някой да ти изтърси "абе ти нещо ме лъжеш с тоя морфин...."
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.01.2011, 18:57

30 simo_haihe | 10.01.201123:21

Emo13, кого съм обидил? не си спомнял да съм използвал обидна дума в нито един коментар тук. ако смяташ за обида реалната оценка, това е съвсем друг въпрос. когато смятам, че някой говори глупости, имам пълното право да заявя, че говяори глупости. а когато един човек говори глупости, най-често срещаната причина за това е, че човекът е глупав. а когато аз заявявам, че някой е казал глупост, поне ивнаги се аргументирам защо смятам така. предполагам, че цифрата 13 в ника ти указва възрастта ти - затова приключвам темата.
   

оценка

+0 -0