Webcafe

БСП в страната на чудесата

Webcafe
01.02.2017, 09:48 (обновена 03.02.2017, 11:28)
корнелия нинова и стефан данаилов

Снимка: © Webcafe.bg

Корнелия Нинова заслужава признание за това, че първа повдигна дебат по управленската си програма. Но историята е красноречива и не бива да се залъгваме: това, което от "Позитано" 20 могат да ви обещаят, никой не може да ви го даде.

"Голямата ни цел е да има 8 милиона българи и нито един беден сред тях" - с това пожелание Корнелия Нинова даде ударен ход на предизборната кампания на БСП.

Програмата на левицата ще бъде одобрена на конгреса на 4 и 5 февруари, но голяма част от нея вече изтече през медиите под формата на изобилни обещания на принципа "за всекиго по нещо".

Ставката на плоския данък остава на ниво от 10 процента, но няма да се запази съвсем "плоска". Всички българи с общ доход над 10 000 лева на месец ще трябва да поемат 100% увеличение на налога, според новата програма на БСП.

"Това не е "Да вземем от богатите и да дадем на бедните". Това е справедливост и солидарност. Средната класа, която произвежда, ще бъде подкрепяна от държавата", твърди Корнелия Нинова.

Според бившия министър на икономиката в кабинета "Орешарски" Драгомир Стойнев - "солидарността" засяга около 7000 души, които явно не допринасят достатъчно за ръста на икономиката, но пък са твърде богати, за да се оплакват от натоварването.

Това, което остава под въпрос, е колко от тях ще продължат да се осигуряват на същата сума при евентуална промяна на данъчното законодателство и колко ще счетат за по-лесно да укриват "наднормената" част от доходите си.

Освен постепенното въвеждане на прогресивна скала, БСП предлага и приспадане на 50 лв. от месечните данъци за всеки родител в семейство с поне едно дете (+ по 50 лева за всяко следващо).

При среден брутен общ доход за страната в размер на 1300 лв. по данни на НСИ, това е над 38% намаление на данъка за месец. При сравнително ниски заплати и повече от 2 деца, е възможно държавата да опрости цялото данъчно бреме на работещите родители. Дори да не сте глава на многодетно семейство, облекчението е достатъчно солидно. Планира се и увеличение на средствата за платеното майчинство през втората година (от 340 на 460 лв.).

На теория - мярката е по-справедлива от сегашната система за детски надбавки, защото директно стимулира работещите родители (а не само социално слабите и тези, които намират начин да докажат нисък доход). Връщането на парите при семействата с деца би довело и до по-високо потребление, което би трябвало да вдигне приходите от ДДС.

Планираните приходи от данък общ доход в Бюджет 2017 са в размер на малко над 3 млрд. лв. - почти 16% от всички данъчни постъпления. Драстичното им намаляване ще трябва да се компенсира или чрез съответното съкращение на общите разходи, или чрез алтернативен източник на бюджетни средства.

А програмата на БСП не просто не предвижда икономии, тя прави планове за още по-голямо преразпределение.

Една от "хранилките", чрез които БСП смята да облагородява икономиката, е смело сравнявана с плана "Юнкер" и предвижда разплащане на начален ресурс от 500 + 150 млн. лв. за инвестиционни проекти на дребния и средния бизнес.

По-големият фонд "Индустрия" би трябвало да подпомага производствени предприятия - в райони с висока безработица (по Корнелия Нинова) или "в 400-500 населени места в страната" (според председателя на БСП-София Калоян Паргов). По-малкият фонд "Иновации" пък е предназначен за "развитието на компютърни специалисти и български инженери" (по Драгомир Стойнев) или "на млади предприемачи, които имат иновативни идеи" (по Паргов).

Никой обаче не е забравил, че подобна идея беше въведена в действие по време на краткия мандат на кабинета Орешарски, като 500 млн. лв. от бюджета бяха пренасочени по програмата "Растеж и устойчиво развитие на регионите" за абсурдни проекти - включително за селски стадиони или за дострояването на Трибуна Моци в Разград.

2 години по-късно одитът на Сметната палата доказа, че парите са раздавани непрозрачно, без конкретни принципи при подбора на номинациите и без оценката на значението на проектите на местно ниво.

Идеята на БСП, която носи най-бомбастичен заряд, е предложението за раздаване на безлихвени ипотечни кредити за първо жилище до 100 000 лв. на двойки с граждански брак, до 35-годишна възраст.

Тук Корнелия Нинова стъпва върху наследството на Тройната коалиция: "Когато сме управлявали, са опрощавани лихви на млади семейства за кредити по жилища. Ние сме минали през това, знаем как да го направим, за да не се допускат финансови проблеми.".

Действително, през 2008 г. Законът за данъците върху доходите на физическите лица допусна приспадане на ДОД от лихвените плащания по ипотечен кредит за закупуване на жилище за семейства с брак, до 35-годишна възраст, ако ипотекираното жилище е единствено.

Мащабът обаче е несравним. Новото предложение е заявка за агресивна намеса на държавата на имотния (и банковия) пазар.

"Ако държавата иска да стимулира младите семейства, да го прави директно. Дали те ще използват средствата, за да си купят имот или за нещо друго - това е решение на индивида. Фиксирането на грант елементa като част от цената на кредита означава крос-субсидиране, манипулиране на пазара и пренасочване към собственост на жилища. Така не се прави пазарна икономика", казва финансистът Емил Хърсев пред Webcafe.bg.

Как държавата ще се разпорежда с чужд ресурс (лихви по ипотечни кредити на частни банки), върху който няма контрол - не е ясно.

Предполагаемият положителен ефект от идеята на БСП би бил да спре младите семейства от намеренията за емиграция, като ги поощрява да инвестират дългосрочно в недвижимо имущество в България. Собствеността предполага установяване на едно място, докато липсата на ангажимент по грижите за жилище улеснява миграцията в търсене на по-добри условия.

България е на четвърто място по дял на населението, което живее в собствен дом, за който няма учредена ипотека или непогасен заем (около 80% по данни на Евростат). Това е почти двойно по-високо ниво от средното за Европейския съюз. На другия край на скалата са страни като Холандия, Швеция, Дания и Германия, където делът на пазара за жилища под наем (не субсидираните от общините апартаменти за социално слаби) е в пъти по-голям от този в България.

В същото време - над половината от населението у нас, изложено на риск от изпадане в бедност, живее в пренаселени жилища, а всеки десети гражданин на България обитава дом в "изключително лоши условия" - без достатъчно лично пространство, без баня и тоалетна, с течащ покрив и т.н.

"Уж решаваш едни проблеми чрез измислената си социална политика, но всъщност генерираш съвсем други трудности. Много по-добре е да има един собственик на жилищната сграда, който се грижи за поддръжката й, отколкото да се разделя на отделни собственици, които или не могат да съберат пари, или не могат да се разберат трябва или не трябва да се ремонтира един протекъл покрив", коментира Хърсев.

Той напомня още един български феномен - т.нар. "милионери просяци" - възрастните пенсионери-собственици на имоти за милиони в центъра на София, които живеят в мизерия, но отказват да продадат жилището си.

От публичните изяви на икономическите говорители на БСП не се разбира колко семейства под 35-годишна възраст биха имали интерес от подобна схема и какъв ресурс ще трябва да се отдели от бюджета, за да се гарантират всички заеми без лихва.

Дали ще се покрива целият период на изплащане на новия дом и какъв процент от кредита ще остава за банките - също предстои да бъде обяснено от "Позитано" 20. Самите банкери все още не са дали никакъв коментар по предложенията на БСП.

Не е ясно и дали мярката ще се отнася и за младите семейства под 35 г., които вече имат договори за ипотека и плащат по 3,5-4,5% лихва със собствените си средства. Колко фиктивни бракове ще се сключат само заради предполагаемата финансова изгода - също би било интересно да се изчисли.

Но преди всичко - кой реши, че собствеността на недвижимо имущество е най-големият проблем на младите българи?

И защо не се търсят решения за истинските причини за бягството им - ниски доходи и висока безработица при младежите до 29-годишна възраст, несравними професионални перспективи за високообразованите кадри, безполезна държавна администрация?

Претоплянето на стари предизборни програми и залогът на патриотично-носталгичната карта стоят в основата на плана, с който БСП се готви за реванш на власт. Всичко това идва в комбинация с идеи за ръст на пенсиите без план за радикална реформа на системата, плюс заплахата от пореден рестарт на АЕЦ "Белене" и вливане на милиарди в пряка газова връзка с Русия.

Корнелия Нинова заслужава признание за това, че първа повдигна дебат по управленската си програма. Но историята е красноречива и не бива да се залъгваме: това, което от "Позитано" 20 могат да ви обещаят, никой не може да ви го даде.

Oще: бедност  безлихвени кредити за млади семейства  белене  бсп  бюджет 2017  данък добавена стойност  данък общ доход  ддс  драгомир стойнев  избори 2017  икономическа програма на бсп  калоян паргов  корнелия нинова  нси  орешарски  пламен орешарски  плосък данък  позитано 20  предизборна кампания  предсрочни избори  фонд индустрия  фонд иновации 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.01.2015, 14:45

66 bono | 10.03.201721:01

Имам чувството , че ако Корнелия Нинова предложи на червеният си електорат да си прави землянки за следващата зима той ще я последва смирено!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

65 deowin | 03.02.201723:34

>Просто Докс ще трябва да се насочи към друг обект на желание.

Освен ако.. plot twist - Докс не му е кръвна роднина!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 27.11.2015, 17:55

64 SamVaims | 03.02.201723:16

"Звучи сякаш си критичен към семейните му традиции."
Не, напротив. Щом се обичат младите, нека се вземат.
Просто Докс ще трябва да се насочи към друг обект на желание.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

63 Dox | 03.02.201723:11

Сам,
Не трябваше да ми го казваш това! Целия треперя!!! Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

62 deowin | 03.02.201723:03

>За техния етнос, това обаче не може да бъде пречка

Звучи сякаш си критичен към семейните му традиции. Това не е много коректно.
Щом нещо е било приемливо за предшествениците му, разбираемо е когато той просто следва техните стъпки. Трябва да сме толерантни.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 27.11.2015, 17:55

61 SamVaims | 03.02.201722:56

Докс, няма да можеш се уредиш, защото Мако всъщност е влюбен в сестра си. За техния етнос, това обаче не може да бъде пречка, която да застане на пътя на истинската любов.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

60 Dox | 03.02.201722:37

О, скъпа Мако,
Мисля, че съвсем ясно се изразих - първо, бузка до бузка, а ... след това ще дойде време и за потребностите.

А пенсията я зарежи. Аз даже я бях забравил. Пари за семки!

Брей, наистина ще се окаже жена! Но, ... да не избързваме. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

59 Mako | 03.02.201722:22

Доко Доко нещо се запъна в описанието на потребностите...Вероятно пресмята пенсията си...
Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

58 Dox | 03.02.201722:11

Мако, Сладурче,
Виждам в профила ти, че си жена. Ще ти опиша своите потребности на ушенце, миличка, докато с теб, прилепнали бузка до бузка се поклащаме в ритъма на блус или на рагтайм. И ще видим, заедно, за какво точно говорим!

Има само един проблем - не мога да съм сигурен, че си жена. Ти можеш ли да помогнеш?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

57 Mako | 03.02.201719:31

Dox | 03.02.201718:54

Аргументите ти издишат, тъй като абсолютизираш значението на думите. От къде реши, че "според нуждите", трябва да означава единствено задоволяване на лакомия и алчност до безкрайност
-------------------------------------------------

Сладурче, я ми опиши своите потребности, че да видим за какво точно говорим!
   

оценка

+0 -0