Webcafe

The Best Of Валери Жаблянов

Webcafe
21.02.2018, 15:59 (обновена 23.02.2018, 00:01)
валери жаблянов

Снимка: © БСП

Колоритни изказвания на вече бившия зам.-председател на НС

Валери Жаблянов вече не е зам.-председател на парламента от квотата на БСП, а обикновен народен представител. Гласуването на оставката му от поста заради изпратената от него позиция срещу Луковмарш, с която буквално оправдава Народния съд.

И позицията, подписана от Изпълнителното бюро на БСП, и последвалото искане на ГЕРБ за оставката на Жаблянов предизвикаха сериозни дебати. Дебати имаше и преди гласуването й, завършило в крайна сметка с отстраняването на левия депутат от зам.-председателското място на парламента.

От БСП се зарекоха, че ще вдигнат въпроса до Европейския съд за правата на човека.

Дали оттам ще го възстановят на поста обаче, предстои да разберем.

Дотогава Жаблянов заслужава да бъде изпратен с някои от най-култовите си и скандални реплики, които пусна за това Народно събрание досега:

- "Със съжаление отбелязвам, че 28 години от демократичното управление на България, е един проспан, пропуснат период за българската десница. Един период, в който българската десница, е готова във всеки момент да се фашизира, но не и демократизира... Вие за десетки години демократично обучение в килийните училище на либералните институти не достигнахте до сърцето на демокрацията. Няма да говоря за вашите когнитивни дефицити." - относно демократичността на демократичните десни партии у нас във връзка с дебата около отстраняването му като зам.-председател на парламента.

- "Демокрацията е едно, маршировката с факли - друго." - още по същата тема.

- "Мотивите, които представи господин Кирилов, подписани от господин Цветан Цветанов, са образец на политически произвол, фактологическо слабоумие и политическа безпомощност. Това отзад не е Политбюро. С подобни мотиви дори Народният съд не е работил." - относно тежестта на аргументите за отстраняването му от зам.-председателския пост на НС.

- "Със сигурност във всяко правосъдие има грешки има и грешки, които граничат с престъпление. Има и недобросъвестни свидетели. Със сигурност има случаи за несправедливо осъдени от Народния съд. Ние се водим от разбирането, че никога не трябва да се връщаме към тези времена. И днес споделяме възгледите за необходимостта за национално помирение и за общо отношение на жертвите на политическото насилие". - относно това дали Народният съд е бил безгрешен в присъдите си.

- "Силите, които се стараят да реабилитират фашизма днес, прикриват факта, че по решение на Великите сили – САЩ, Великобритания и СССР, в България, както и във всички страни, подлъгали се да станат сателити на Хитлер, се провеждат трибунали за съдене на виновниците за въвличане на държавите на страната на Хитлер." - част от прословутата позиция за Луковмарш, която му коства зам.-председателския пост.

- "Правят се, че не разбират, че Народният съд от 1945 г. е едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие. Правят се, че не разбират и не помнят, че през войната България бе победена и Мирният договор я наказва именно като страна-съюзник на Хитлер." - из същата деклрация.

- "Смятам, че БСП няма как да бъде изправена на подсъдимата скамейка, защото беше партията, която водеше въоръжената борба срещу фашизма и монархофашизма" - по време на исканата от председателката на Народното събрание Цвета Караянчева минута мълчание за жертвите на комунизма.

- "Най-нормално би било декларацията на ГЕРБ да завърши с разграничаване от ръководството на парламентарната група на ГЕРБ и от ръководството на партията. Тъй като то е съпричастно в цялата си политическа дейност и собственото си битие към бившия режим и носи същата отговорност, каквато носят основните дейци и функционери на българската комунистическа партия по това време. Следователно трябва да минат през един вътрешен катарзис и да постигнат онази демократична чистота, която призовават народните представители." - относно изучаването на комунизма в учебните програми по "История и цивилизация".

- "Българската социалистическа партия е участвала в този исторически подвиг чрез свои представители, чрез работническите демонстрации в Коньовица и Ючбунар. Следователно напълно несъстоятелно е който и да било да поставя под съмнение нашата позиция, защото тя не е само устно изразена като позициите на съвременни партии, а за нея са загинали като членове на БКП стотици български евреи." - относно спора за това кой е спасил българските евреи през Втората световна война и спора за ролята на Русия там.

- "Изказвам се с една молба да спрат фанфарите поне за три минути и в лично качество на народен представител, отговорен пред собствената си съвест. От 6 месеца ги слушаме фанфарите. Този договор трябва да бъде подписан в пълна тишина, за да не се срамуване от него. Нацията е дух, нацията е самосъзнание, а не евтина работна ръка по строежите в Западна Европа" - част от възражението на Жаблянов срещу подписването на Договора с Македония за добросъседство.

- "Приятелството не е евроатлантическо сътрудничество, а нещо, с което вървиш на дълъг път. Как може аргументите на този договор да бъдат атлантически. Атлантика е на 3000 км, Вардар - на 300. Договорът е недоносче, договорът е измишльотина - апотеоз на атлантическите амбиции на Балканите за сметка на народите." - из същата му позиция по отношенията с Македония и договора между двете държави.

- "Защото изворът на непрестанните социално-икономически и политически кризи е неуспешният във всяко отношение социално-икономически модел, който беше създаден в резултат на приватизацията, в резултат на налагането на ултралибералната доктрина върху българския политически и икономически живот." - относно това къде са истинските проблеми на България.

- "Чистка може да се направи в партия, която има централизирана система на партийно изграждане, това е съвсем различно от промяна в състава на ИБ. Чистка е, като започнете с вътрешната опозиция в ИБ и свършите с вътрешната опозиция в последния областен орган. Тук няма такъв мащаб." - относно това дали Корнелия Нинова провежда чистка в партията си, след като от оперативното ръководство на БСП бяха изключени петима депутати.

Oще: бсп  валери жаблянов  демокрация  жаблянов  зам.-председател на народното събрание  изказвания на валери жаблянов  култови изказвания на валери жаблянов  народен съд 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.08.2012, 16:39

7 scuba | 23.02.201818:09

През 2017 преиздадоха една книга-"България на мирната конференция в Париж 1945 г."
Прочетете я и ще разберете какво ни е наложено от страните победителки.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

6 Виктория Пенелопова 07 | 22.02.201819:06

№5 - ти само за това изречение ли се регистрира?? Чуди се Слаба заработка muhihihihi
   

оценка

+2 -8

Регистриран на: 22.02.2018, 17:38

5 Braveman | 22.02.201817:42

Нещо невярно да е казал ?
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

4 Виктория Пенелопова 07 | 22.02.201816:47

Някой порноактьор се е засегнал, че го оприличават на Жаблянов и е цъкнал минусче muhihihihi
   

оценка

+3 -8

Регистриран на: 31.01.2018, 07:45

3 Kenny McCоrmick | 22.02.201810:20

Не ви ли мяза малко на порно актьор? От ония, дето играят професор, който вика непослушна студентка след лекциите... Смее се
   

оценка

+3 -8

Регистриран на: 27.11.2013, 19:18

2 Nikkor | 22.02.201810:07

Ако един млад цоцоалист мисли така, ко остава за другите?

А иначе егати нещастника смотан.
   

оценка

+3 -8

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

1 Виктория Пенелопова 07 | 21.02.201818:56

Чиста форма на червен ретроград! ОФ!
   

оценка

+3 -10