Webcafe

Кой, кой, кой

Борис Христов
19.11.2013, 14:14 (обновена 20.11.2013, 15:39)
църква, икона

Снимка: © Getty Images

Бунтът срещу избора на игумена на Бачковския манастир - епископ Борис, за Варненски митрополит, напомня на умален вариант на гражданското недоволство срещу назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС ("назначение" е използвано умишлено, знаем, че се избира от парламента...)

Всъщност след като моделът "Пеевски" проби на най-високото институционално ниво в държавата, защо да не бъде възпроизведен и в останалите институции, включително и Църквата?

В неделя, 24 ноември, Светият синод трябва да реши как да постъпи - да утвърди ли избора на епархийските настоятели или не. Това ще е и първият сериозен тест за патриарх Неофит.

Впрочем, главата на БПЦ също е в нарушение на канона, тъй като в митрополията, която оглавяваше до избора си за патриарх през февруари т.г. - Русенската, още не са проведени избори за нов митрополит, а 3-месечният срок изтече в края на май.

До момента няма случай, в който Светият синод да е оспорил подобен избор. Така че въпреки протестите на миряни и свещеници във Варна нищо чудно игуменът на манастира в Бачково да седне в опразнения от Кирил престол.

Името на този чернокапец се свързва предимно с небогоугодни дела, повече светски, отколкото в служба на Бога. Луксозни коли - слабост и предишния Варненски митрополит, живот в охолство - също харесван от доста от митрополитите ни, сделки с църковни земи - също както правеше и удавилият се варненски владика...

Така че изглежда епископ Борис е най-достоен да замени Кирил Великопреславски. Втори Кирил ли искат варненци?

Oще: бачковски манастир  варна  делян пеевски  епископ  избор  митрополит 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.