Webcafe

Даваш ли, даваш, Бойко Борисов

Емилия Милчева
07.06.2012, 11:55 (обновена 08.06.2012, 14:09)
Бойко Борисов

Снимка: © Sofia photo agency

С или без отпадане на ДДС медии (те) вървят след опашката на победителя

Председателят на Съюза на издателите Любомир Павлов предложи да отпадне ДДС за печата - вестници, списания, книги и учебници. Предложил го е като нещо, което се разбира от само себе си, в Брюксел на медийна среща.

Както става ясно, темата е била обсъждана и с премиера Бойко Борисов, и с вицепремиера Симеон Дянков. Дори Павлов казва: "Ще падне...", преди да сме го чули от устата на самия Борисов.

Това е една от мерките за оцеляването на свободните медии и българските книги, се разбира от думите на Павлов. Свободните медии не е ли оксиморон предвид факта, че всички известни неправителствени организации, които оценяват свободата на медиите в България, констатират липсата й...

Приравняването на търговските дружества, каквито са вестниците и списанията - и всички медии, към книгите и учебниците, които също се печатат от търговски дружества, каквито са издателствата, не е честно. Никак.

Даже е срамно. Нима само печатът "изпълва" категорията свободни медии? Ако ще отпада ДДС за медиите, нека е за всички - електронни, печатни, интернет медии. Другото е дискриминация. Бездруго тиражите на вестниците намаляват, съответно - и влиянието им. На пазара на информация, пропаганда, скрит и нескрит пиар печатните медии от години не са монополисти в България. Бяха до края на миналия век. И никой не им е дал приз за свобода.

Нека си дадем сметка, че от подобно облекчение биха се възползвали таблоидите, жълтата преса и още куп издания, които всъщност чудесно се издържат благодарение на огромните тиражи от ръчната си продажба - въпреки лайнометщината.

Отпадането на ДДС би трябвало да се даде на истинските обществени медии. Които, в такъв случай, не трябва да събират реклама - като BBC. Който се има за обществена медия, да направи три крачки напред пред строя, който пее "Осанна" на властта...

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков поне четири пъти за последната година "намаляваше" ДДС, за да си признае най-накрая, че няма да го направи. Не че някой истински му е вярвал.

Но ако реши ДДС да отпадне за книгите и учебниците, мисля, всички с радост ще го подкрепим. Така повече хора биха си купували книги и набавянето на учебници няма да тежи толкова на семейните бюджети, както и на данъкоплатците, с чиито пари се финансират "безплатните" учебници до седми клас за децата.

Всяка останала привилегия би се изтълкувала като купуване на влияние - предизборно. Всъщност на властта това не й е необходимо. С или без отпадане на ДДС медии (те) вървят след опашката на победителя.

Oще: бойко борисов  вестници  ддс  издатели  книги  любомир павлов  учебници 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.