Webcafe

Дъ Биг Шамар

Петър Николов
26.09.2012, 21:13 (обновена 29.09.2012, 14:41)
Белене първа копка

Снимка: © belene-npp.com

Рестарт на АЕЦ "Белене" от "сламен човек"

Проектът "Белене" отново щял да се рестартира - като частен проект. Появи се някакъв неизвестен в листата на световната ядрена енергетика "инвеститор", типичен "сламен човек", както в бизнеса наричат тези, които са подставени лица. Но пък представен като от американски делови среди, заинтересувани от Втора атомна.

Но всъщност защо неизвестен - от няколко месеца периодично Богомил Манчев, председател на "Булатом" и консултант на проекта за втора атомна, казваше как има чуждестранен инвеститор за "Белене", готов да направи проекта частен - европейски.

За работата си като консултант по АЕЦ "Белене" фирмата на Манчев е получила 173 млн. лева от НЕК. Същата тази НЕК, за която само преди броени дни същият този министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, завел инвеститора в парламентарната икономическа комисия за презентация, каза, че е задлъжняла с близо 2 млрд. лева, 1.5 милиарда от които - заради АЕЦ "Белене".

За работата си като посредник за инвеститори, които да продължат аец-блееенето, също ще бъде възнаграден.

Запомнете това. Защото именно финансовото състояние на НЕК ще бъде един от аргументите да подпишем с този нов инвеститор, който предлага неколкостотин милиона евро.

Форумнистите на Dnevnik.bg разкриха за по-малко от 2 часа смущаващи факти за големия - и така и неизвестен в света на големите енергийни фирми и консорциуми, чичко-паричко, който се представя за американец. Благодарение на Интернет. А експерти като Стефан Гамизов и бившият ни посланик в Москва (2002-2006 г.) Илиян Василев смятат, че си е "Сделано в России".

Представителите на фонда пристигат в парламента, придружавани от финансиста Емил Хърсев и Богомил Манчев - консултанти на американците. Един от US гражданите - Сам Реди, представя намеренията на "Глобал пауър консорциум" в икономическата комисия в парламента. Mr Реди е с легендата на управител на компанията FreNuc, чието седалище е в Швейцария. (И линкът се чупи...). Мажоритарен собственик в консорциума е Quantum Group, регистриран през 2004 г. в Ню Йорк, става ясно от дървения му сайт.

И ето институционалната машина у нас се задвижва като марионетка. Председателят на Народното събрание Цецка Цачева ще внесе днес в парламента проект на решение за даване на мандат на правителството за водене на преговори за АЕЦ "Белене" като частен проект с едни "сламени хора". Толкова ясни колкото бяха арабските шейхове за оная писта за Формула 1.

При нито едно от посещенията на премиера Борисов, президента Плевнелиев и предишния икономически министър Трайков тези американски господа не се бяха официализирали като интересуващи се от проекта. И ето ги сега - води ги не кой да е, а Богомил Манчев, вместо американското посолство, както сме свикнали. Добре ще е да питаме Н.Пр. Марси Рийс, когато връчи акредитивните си писма като посланик на САЩ у нас, какво мисли за господата.

По-добре да се съдим

Самюъл Реди казва пред парламентарната комисия, че се надява финансовите претенции на "Атомстройекспорт" за 1 млрд. евро обезщетение заради отказа от "Белене" да отпаднат, след като те поемат проекта. Стоп! Най-вероятно това ще и другият аргумент на правителството и мотивите на ГЕРБ да одобрят рестартиране на проекта - плюс евентуални работни места, които ще бъдат разкрити, и премиерското: "Искам, разбира се, че кой не иска АЕЦ!"

Както и щедрите предложения да уреди споровете с руската страна, да не иска дългосрочни договори за изкупуване на тока, държавни гаранции за проекта и т.н. Всички онези основания на противниците на втора атомна.

Както става ясно от думите на Реди, американският консорциум преговарял с "Атомстройекспорт", строителя на "Белене", за... атомното оборудване. Че какви са тия американски компании, които ще се съгласят да използват руски технологии? Какво казват от "Атомстройекспорт" - "... ако има действителен интерес от страна на американски инвеститор за изкупуването на проекта АЕЦ "Белене" това само идва като потвърждение за това, че проектът е икономически изгоден, рентабилен и абсолютно реалистичен".

Абсолютно същото казва няколко часа по-рано един от бащите на проекта за втора атомна - соцдепутатът Румен Овчаров, според когото случилото се в парламентарната икономическа комисия е показало три неща: "Първо, проектът е икономически изгоден, иначе нямаше да дойде чуждестранен инвеститор. Второ, пазар за електроенергията има и след като идва инвеститор, който иска да даде пари, той ще трябва да я продава някъде. Трето, очевидно финансиране за този проект без каквито и да е държавни гаранции или средства също има".

Очевидно, за да не изглежда съвсем радостен, Овчаров отправя и дозичка опозиционна критика. Казва и как сега "... проектът става изцяло търговски и ще имаме, ако трябва да сравня, един производител, сравним с двата проекта в комплекса "Марица изток", който ще продава на свободния пазар на свободни цени.

"... но ми се иска България или българска компания да остане мажоритарен собственик на централата, иначе се получава така, че ние поемаме всички рискове като държава, население и територия, а всички плюсове заминават зад граница", заявява той предвид това, че евентуалните печалби от продажбите на електроенергията няма да остават в България.

Те дават пари, ние - територия

Дъ Биг Инвеститор предлага на НЕК създаването на проектна компания, на която да се прехвърлят пасивите и активите по проекта "Белене". След това ще направи комплексен анализ и след това -  оферта за изграждането на централата. По думите на Хърсев - най-рано след 5-6 месеца.

А най-късно? Дали няма да е след изборите, когато ще е ясно кой ще ни управлява в следващите 4 години. Това означава, че се откупува още време за "Белене" - нито да тръгне, нито да замре, и допълнителни стотици хиляди за консервиране на площадката. Наред със замразяване на каквито и да е идеи за седми "американски" блок на АЕЦ "Козлодуй".

Изобщо цялата работа не прилича на сериозна оферта, а като игра на отлагане. Уж е инвеститор, ама не съвсем, уж е оферта, ама не точно. Само дето правителството ще трябва да денонсира решението си за спиране на проекта и подновяването му. И по всяка вероятност ще си седи така отворен до изборите... Пък после - каквото коалицията покаже.

Oще: аец белене  атомстройекспорт  богомил манчев  емил хърсев  инвеститор  куантум  нек  правителство  росатом  русия  самюъл реди  сащ  фонд 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.09.2012, 19:41

32 chacha | 04.10.201211:55

Политик бях, но без да крадеш и да слушаш за тебе място няма.Сега съм бачкатор в Канада.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

31 peta_wawa | 29.09.201206:41

Боже, некьф политик пише тука поклон !
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2012, 19:41

30 chacha | 28.09.201219:50

Темата предизвиква много коментарий, поради изключителната важност и обвързаност с бъдещето на България. Самата статия е ограничена в расъжденията си до сегашните действия на играчите за строежа на Белене и обществените настроения. Логиката на статията е напълно вярна, поевява се някой, почват коментарий, отлагат се действия или евентуален референдум, крайна цел, нищо да не се прави до изборите. Хайде да разширим логиката.
Производството на ядрена ел. енергия е по-евтино и по-екологично сравнение с основните ни съществуващи производствени мощности топлоелектрическите централи, който преобладават в България. Не виждам смисъл да убеждавам някого за това. Но тя има още един аспект сигурност. Разбира се ако говорим за цена на тази ел. енергия трябва да съберем елемента на производство и елемента сигурност като тежеста е се пада на елемента сигурност. Сигурността, в това е големия спор. Става въпрос колко струва и има ли риск от експлозия? Как се изчислява риска за една евентуална експлозия? Отговора е свързан с науката а после е статистиката и истотията. Да ли да я има или не тази ядрена централа, е дискусионен, тоест нужна е точна информация за цената и за рисковете при експлоатация.
Но едно е най- важно за мен, защо не се питат тези, които плащат дали да им построят централа?
Първо - тези които плащат с нашите пари трябва да предоставят пълната финансова информация за проекта;
Второ - ще получат публичност всички взаимовръзки с изпълнителите и консултантите;
Трето - лесно ще може да се изчисли ефекта и стойността на ел. енергията;
Четвърто - (може би трябваше да е първо) какъв е риска от експлозия.
Всичко е тайна, както винаги, нашата държава е тайна, разпродаденото държавно имущество е тайна, на собственици които са тайна и искат бъдещето ни да е тайна, колко и на кого да се плати пак ще е тайна..
Докато тази система на управление на обществото и обществените ресурси съществува, и законодателната влат избира изпълнителната и от части съдебната, докато те са в зависимости една от друга, и не носят отговорности за действията си ще е така, и тази централа искате ли я или не ще бъде построена.
П.С.
И пра внуците ни ще плащат задължения натрупани от алчни бивши високо поставени милиционери и свързаните с тях.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.08.2010, 15:09

29 skd911 | 28.09.201212:01

Обаче народеца докато се кара какво е добро и какво лошо........ те приватизират ли приватизират. Тъй като не им достига смелост да приватизират АЕЦ "Козлодуй", ще приватизират АЕЦ "Белене".

Никой не разбира и не му е ясно, че няма как да има изгода за хората ако този проект е изцяло частен. Няма как държавата без да притежава 51% от АЕЦ "Белене" обикновения човек да има полза.

Обаче всички се разправят да се строи или да не се строи "Белене". А никой не вижда, че правителството не се колебае, дали да се строи или да не се строи, правителството всъщнист търси вариант, да направи новата ни атомна централа, частна собственост. За да може да прибира тлъсти рушвети и комисионни над и под масата. Накрая ще стане така, че ползата от АЕЦ "Белене" изобщо няма да се усети, а печалбата ще заминава някъде навън в офшорки (където "наши момчета" ще прибират паричките).


Изобщо всичките тия дискусии за или против АЕЦ "Белене"...... за или против зелената енергия, са напълно безпредметни, защото правителството изобщо не го интересува добруването на България или хората в нея, правителството го интересуват само личните интереси на хората вътре......... всичко останало е цирк. Така че няма смисъл да си хабите нервите с тия глупости, ами помислете как обикновения човек може да се опълчи на тия тумори, а не да ги легитимира с избори и с телевизонни дебати. Бесен
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 28.09.2012, 08:55

28 Emil Petrov | 28.09.201208:55

Сламен човек - демек чучело по нашенски
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.09.2012, 15:15

27 Мунчо_ | 28.09.201208:37

Ееех, Фата Моргана.
не се сдържах като четох писанията ти за митчните еврокодове. Знам че е оф топик ама недей така. Тонове (или по точно килограм сила) не се ползват от 20-30години в БГ. Клас на бетона заменя марка горе долу тогава. Навсякъде по света (освен в Америка) се ползва система СИ. Проблемите със съвместимостта на инженерни проекти са далеч по-малки от колкото си ги описала. Казвам ти го от опит при това в България.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

26 Bichkiiata | 28.09.201207:13

MacAllister

Чак сега ти изчетох поста. След всичките ти суперлативи, които си написал за самият себе си и на теб ти честия бат' Боко и неговото казино с рулетка - АЕЦ Белене, при положение че имахме 4 изплатени нормално функциониращи реактора. Оказа се, че реакторите у Канада са построени в периода 1966-1983 сметай колко са по-стари от нашите но ... става въпрос за едни 200 000 000 които требе се покрият

п.п. т'ва MacAllister винаги ми изсушава устата удря ме на асоциации и ми се припива Kilkenny
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

25 Bichkiiata | 28.09.201206:58

fata morgana

Бах маа му щом европейците с които сме в метрична система ще имаме трудности, какво ли ще е с американците, които пък са в империал и 3-ти ъгъл на проекция при чертежите?

За България не знам, но оня ден Квебек затвори окончателно атомните си реактори в централата Gentilly 2 и турна мораториум за шистовият газ. За пълен ремонт и презареждане на реакторите беше предвидено да се издумкат 1.9 милиарда долара, но новото правителство на Полин Мароа окончателно го замрази, Хидро Квебек вече бяха налели от 2008 до сега 800 милиона.

п.п. да ви е честит бат'Боко помпието дето и си го избрахте
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

24 MacAllister | 28.09.201202:00

От последните два коментара мога да сглобя още едно важно нещо, което всички уж знаем - нито Фукушима, нито Чернобил са истински аргумент срещу ядрената енергетика, докато в Чернобил човешкия инат и простотия докарват авария директно, във Фукушима някоя мъдра и със сигурност не инженерска глава беше турила резервните генератори точно там, където те са по-уязвими за стихиите, отколкото самите реактори. И двете неща не изискват никакви познания нито по ядрена енергетика, нито по архитектура и планиране на подобни проекти (много на място повдигната тема от fata morgana). Това са очевидни намеси на мениджърски и административен матрял и въпреки, че японците сигурно няма да ни кажат истинските виновници за това очевидно и за овчар тъпо решение, мисля че е ясно на всеки що годе интелигентен човек, че професионалистите мислят и за най-малките подробности. Аз поне го правя в мойта си работа, пък ако ще и да е на пук на цялата пасмина от мениджъри в корпорацията. За съжаление повече ум от моя се среща достатъчно, но инат като моя доста рядко, а трябва, защото ето, че сега се правят изводи за технология въз основа на грешки причинени не от специалистите, които я създават, а от дебилите, които приемаме да бъдат по-висши същества от тях. Само за пълното бих казал, че тъпия администратор и мениджър може да причини глобални трагедии и без атомна енергия, ако за всяка глупост случила се заради това трябва да отписваме технологиите и стихиите изпуснати от нея до сега щяхме отново да сме с качили по дърветата на сигурно, където грешката на водача на стадото може да засегне само двадесетина опашати примата. Не ядрената енергетика е опасността, а обществената поносимост, не не поносимост, а направо охота да се поставят в ръководни позиции глупаци, които освен, че са тикви считат това за някакво преимущество. Цялата ни икономика и тук и на запад е вече в ръцете на хора, които са заебали занаята си, ако са го имали или просто са се посветили на алъш-вериша и имат всички, които създават благините предмет на техните операцийки за мравчици и пчелички. И не ме разбирайте грешно - хич не им завиждам, думите ми може да ви подлъгват, не е тая емоцията, ами е страх, че ще счупим клона на който седим всичките заедно заради тая нагласа.

Обратно в темата, нашите далавераджии са още по-некомпетентни и безхаберни, да строим АЕЦ под тяхно ръководство е безумие - щастие ще е, ако само ни отръскат джобовете, по-вероятно е и да ни облъчат накрая. Те са проблема, не АЕЦ-а по принцип. Руските инженери са си Ок, дори им имам повече доверие след дългогодишен опит с американски - руснака е много по-вероятно да предпочете елегантното и елементарно решение, ако ще и това да му струва инатене и безпаричие, американеца гледа да излезе като Джаста-Праста на хорото и поне според моя опит дори и да е умен много лесно се поддава на ръчкане да покаже резултати, без необходимото търсене на оптимални и елегантни (но за това и надеждни) решения. ИТ-то е малко далече от ракети и АЕЦ, но не чак толкова и руснаците макар да са гадни копелета, поне умеят да правят натурално надеждни неща. Това, че ги опропастяват с немърливостта си после не ги прави по-малко добри като решения по принцип. Това обаче е друга тема, от която все се връщам назад - с други думи и зелените човечета да я проектират, реалната опастност за ядрените централи идва не от реакторите, а от тиквите, които ги "строят", "ръководят" и "инвестират" в тях.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

23 peta_wawa | 27.09.201218:13

Хех, нямало уран, Канада е на второ място след Казахстан по износ на уран в света с 20% от световната продукция, само тук има 20 мини със залежи за по 30 години. И то само където са копнали, сигурно има още много в териториите на белите мечки.
Въпроса дали е най-добрия начин за добив на електроенергия в бг е друг обаче. На всички вече им стана ясно в какво се опитват да ни наврат пак, когато НЕК стане собственост на олигомафията, както вече са им крепостни селяни половината депутати, кой може да каже откъде и на какви "пазарни цени" ще се купува тока. Дългосточни договорчета не е късно да се сключват никога. МОжем да станем горди потребители на най-луксозния ток от АЕЦ. Както бензина е най-марков и несъмнено със замечательно качество Смее се ...
Какво стана със СГАН-та, няма ли да се направи нещо? Дайте имейли на разни дупетати, цецки и министърчета (дано си ги четат), да им подпалим мейлбоксовете с малко споделен пийс оф майнд, като се придържаме към добрия тон, ако може, току-виж хванало декиш?
   

оценка

+0 -0