Webcafe

Аргумент за 100 милиона

Емилия Милчева
24.06.2010, 15:53 (обновена 26.06.2010, 13:37)
Карикатура Цветанов

Снимка: © Светозар Стоянов

Болестта на слушалките...

Ако властта реши да кешира информацията, събрана в банката данни от СРС-ата, сигурно ще реши до голяма степен проблема с приходите, които НАП явно не може да събере.

Но властта не кешира в името на интересите на данъкоплатците. Властта вдигна само с 2% парите на МВР тази година, но е увеличила двойно тези за СРС-ата в същия този мизерен бюджет. От 50 млн. лева за 2009-а до сто милиона лева.

В РПУ-ата няма химикалки. Ако трябва да пишете жалба срещу телефонни измамници, носете си - единствената обикновено е заета от жалващия се преди вас. Полицаи си поръчват униформи на шивач, защото за втора година в МВР не се осигурява облекло, съобщи вчера Георги Илиев от Синдикалната федерация на българските полицаи.

В някои полицейски управления, които не са реновирани, за да ги открие тържествуващо Цецо Цветанов, няма и елементарна кафе машина. Бензинът за патрулките не стига. В името на икономиите от МВР са орязани и стажант-полицаите.

И сега, ауууу! - СДС и ДСБ посягат на най-милото за ГЕРБ - МВР. Искат да разклатят фундамента на властта! Да накривят рейтинга на Най-харесвания.

Минус 25 млн. лева по-малко за Министерството на вътрешните работи. Това поискаха от Синята коалиция като едно от условията да подкрепят актуализацията на бюджета. Посочиха обаче откъде да се извадят - от парите за специални разузнавателни средства (СРС). (Специални разузнавателни средства се водят и агентите под прикритие...)

Парите пак ще са повече от тези през 2009-а, но поне няма да са двойно.

Дайте да видим фактите. През 2008 г. са били използвани 10 000 СРС-та и парите за тях са били 50 млн. лева. От 7892 реализирани подслушвания през 2008-а са набавени 957 веществени доказателства. Ефективност около 12%. Да не продължаваме по нататък - с обвинителните актове и реалните присъди на тази база, че the horse is going to the river...

За изминалата 2009 г. има около 1200 веществени доказателствени средства, осигурени след употребата на повече от 10 000 искания за СПС-та и над 3400 засегнати лица. Горе-долу пак същата ефективност.

При настоящите присъди по знакови дела, които могат да се изброят на пръстите на едната ръка - и пак ще останат свободни, човек се пита за какво се харчат парите за подслушвания. И за кого е предназначена събраната информация.

Ако някой си прави частна библиотека, твърде скъпичко излиза. Толкова пари няма и за държавните библиотеки.

Ахааа, верно - сега има нови промени в НПК, които позволяват присъда на база СРС-та и тайни свидетели. А може би Цветанов смята да напълни "масивите на ДАНС" и при проверка, ако някое именце лъсне някъде из скритите там читанки в нерегламентиран контакт, айде - няма допуск, няма пост.

Изглежда декларативният призив, който финансовият министър Симеон Дянков направи към здравеопазването - че ще дава пари само срещу реформи, априори изключва МВР.

Реформите заобикалят Министерството на вътрешните работи издалече. Така се стига до парадокса: няма пари за обезщетения на пенсиониращите се, няма бензин за патрулките, има пари за подслушванията. И да, рейтингът на Цветанов стърчи като Бурж Дубай...

Обаче рейтингът на вътрешния министър не е аргумент за 100 милиона лева.

Oще: дсб  мартин димитров  мвр  сдс 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.