Webcafe

10 процента

Петър Николов
28.07.2013, 19:34 (обновена 02.08.2013, 14:26)
Пламен Орешарски

Снимка: © Sofia photo agency

И тези управници не са творци на промяната. Дори не са пълният член

Правителството се е наперило като анаболен мачо в усилията да ни покаже колко уверено е в настоящите и бъдещите си успехи и добро прекарване на времето на мандата си.

Дори и да си непредубеден и неизкушен от #ДАНСwithme, достатъчно е да анализираш публично известното съдържание на управленската програма, за да разкриеш съставните й части: 50% популизъм, 40% - пълнеж от задължителни клишета, какъвто има във всички предшестващи я програми, независимо на чие управление са били, и едни 10% собствени идеи като например нов закон за средното образоване и предучилищното възпитание.

Последният е добро извинение да не се прави нищо в тази сфера, макар че законопроектът, обсъждан и така и неприет по време на целия мандат на ГЕРБ, беше подготвен именно при управлението на тройната коалиция.

Тази еднаквост е причината да не правим разграничение между уж "леви" и уж "десни" правителства, техните програми, точки, мерки, обещания и пр. Единствената разлика е в стила на управление, "свои" и "не-свои" и кадровите промени и пропорциите, при които се смесват съставките.

Фактът, че и това управление не започна програмата с: "В резултат на реформите, които ще осъществим, ще бъдат разкрити нови n-работни места, n-процента намаление на безработицата, n-процента икономически растеж, n-процента ръст на приходите от ДДС и акцизи, n-процента намаление на смъртността.

Това със сигурност не сме го чували. Точно тези ключови думи никой не желае да казва. По-лесно е да се забърка пенкилерската смес, за което със сигурност не се изискват нито особени компетенции, нито особени умения - както от "мислителите", така и от изпълнителите й.

50% популизъм

Няма как. Набор от думички, които всеки политик е просто задължен да назубри. Задължителни като изискването да гледаш събеседника си в очите и да държиш разкопчаното последното копче на сакото. Голяма част от рецепторите, с които улавяме политическия фалш, са безвъзвратно унищожени - също като тези на слуха от силен шум. Когато ги прочетете два пъти, виждате колко са безсмислени.

"Ще се предприемат активни мерки срещу бедността, ще се отстояват националните интереси".

"Считаме, че бедността за съжаление винаги е съпътствала нашето развитие в последните десетилетия, но особено отчетливо се проявява в последните няколко години".

"Принципите, които ще следваме са - откритост и прозрачност, отчетност". А защо не продължиха практиката на публикуване на стенограмите от заседанията на МС?

"Отстояването на националните интереси в европейската и външната политика". По-добре да бяха обучили Кристиан Вигенин, преди да му поверят МВнР, тъй като за първия месец от престоя си във Външно направи няколко гафа, единият от които предизвика външен отзвук - заради деперсонифициране на участието на "Хизбулла" в атентата в Бургас м.г. Май не знаем кои са националните интереси във външната политика. Всъщност, няма значение. Вчера премиерът Орешарски обяви идея от времето на външния министър Николай Младенов - да започнем с общи чествания на празници в Македония. На това може би му се вика приемственост.

"Ясно и открито ще поставяме проблемите и ще търсим приемливи, поносими за хората решения в условия на продължаваща рецесия. Всички открити въпроси ще ги поставяме в техния реален вид." Кога ще бъде приет законът за личния фалит. Срокът, глупаци! Това е открит въпрос в реален вид.

В популизма са и онези обещания на БСП от предизборната кампания, които обаче не откриваме в програмата на Пламен Орешарски - за реиндустриализация на страната и безумните 250 000 работни места.

40% клишета

Запазване на валутния борд до влизане в еврозоната, която си остава цел. Каква е разликата с правителството на ГЕРБ? Министърът на финансите Симеон Дянков беше обещал да сме в еврозоната в края на мандата - т.е. още тази година. Орешарски казва, че да, цел е, но не на всяка цена.

Продължаването на европейската и евроатлантическата интеграция. След борда това е втората мантра. Иначе се назначават съветници, специалисти по така близките на Русия идеи за Евразийски регион.

Развитието на пътната инфраструктура. Ами да, това със сигурност ще го повтарят всички български правителства в следващия половин век. Като се има предвид, че Дунав мост 2 го правеха 4 правителства, а за магистрала "Тракия" бяха нужни 42 години.

Намаляване на различията между регионите. Европейска цел, пренесена на микрониво.

10% собствена продукция

Това е щипката катран. Десетте процента са в състояние да изпортят всичко. 10-те процента - това са лобистките промени в законите и нови такива, както и наредбите към тях - като закона на тройната коалиция за зелената енергия, заменките, връщането на наказателните лихви при предсрочно връщане на кредит при ГЕРБ, позволение за здрава сеч в Закона за горите, облагодетелстващо инвеститорите в биомаса, вдигане на акциза за рязания тютюн и пр. и пр. Дори се опитаха да фалшифицират Държавен вестник с публикуване на негласувана в пленарна зала поправка за реклама с помощта на изображения на дрога, нашумяла като поправката "Мери Джейн".

Връщането на монопола в хазарта - едно от първите действия на кабинета Орешарски, също попада в home made продукцията.

Тук са и кадровите назначения - всичките онези "калинки", "Криси"-та, съветници, Делян Пеевски - назначение, което нито за миг не може да бъде извинено като грешка. Всъщност изобщо не може да бъде извинено.

Това, което обаче не открихме в така обявената управленска програма, са радикалните мерки в две сфери: здравеопазване и правосъдие. В този си вид те са опасни за живота на гражданите, но явно като по мярка за всички останали... структури.

Впрочем, така и неприети още от предишния парламент си стоят законите за НСО и НСР - т.е. националната служба за охрана и разузнаването продължават да работят без закон, както и през всичките тези 24 години след 1989-а.

А за енергетиката е необходима не просто реформа, а убийство на настанилата се там подземна държава. Едва ли ще й посегнат, въпреки че и премиерът Орешарски призна като министър Трайчо Трайков и служебният премиер Асен Василев, че НЕК е на практика в технически фалит.

Така че и тези властници не са творци на промяната. Дори не са пълният член. Защото знаем кои вършат действието.

Oще: икономика  клише  популизъм  правителство  програма  програми  управление 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.07.2011, 20:01

28 Елисавета Домовчийска | 01.08.201315:54

А за мен мога да ти кажа, че нито съм бедна, нито съм стара, нито необразована. Стига мантри, стига манипулации, разбрахме коя олигархия и мръсни офшорни пари ви поддържа, няма нужда, лъжа до лъжа е всичката ви плитка пропаганда.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.07.2011, 20:01

27 Елисавета Домовчийска | 01.08.201315:52

Бойка Борисова, вашите идеали ги видяхме - не ви пука за това, че свалят цената на тока, вашия идеал е барикади и счупени прозорци и глави, неслучайно един журналист ви нарече псевдодесни анархолевичари. Не, не сте и такива, дори не знаете какви сте, за мен сте само малоумни лумпени.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.10.2012, 14:21

26 Boika Borisova | 01.08.201311:40

Тази власт разчита на вота на най-бедните, най-старите и най-небразованите. Не очаквайте мерки, насочени към други групи или чувствително подобряване на бедността - ако мисълта не ти е заета постоянно със сметки и прехрана, току виж вземеш да мислиш за идеали като демокрация. Ако не си тъп или дърт, си безполезен на партията.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.07.2013, 20:11

25 Riff | 31.07.201314:53

защото са социалисти, но и грабители и направо уроди, не им пука защото народа е прост, държат го беден и зависим от държавни помощи, от цената на тока и парното, и пр.
не искат народ със собствен бизнес, собствени доходи, искат народ на помощи и пенсии, така като ги вдигнат с малко и си купуват мандат за грабеж и издевателства
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.03.2012, 10:23

24 partci | 31.07.201307:25

Какви резултати показват бе? Та те правят само назначения? Аз не съм чул да свършат някаква реалн работа.

И не, не ми изтъквай "цената на тока", щото аз това го приемам за подводна мина (а като слушам коментари от специалисти и те така). Щяха да махат закона за цигарите на закрито, една седмица го мъдриха и се отказаха. Щяха да започват Белене наново, отказаха се, сега пак ще го правят. 40 и кусур дни бяха глухи за хората по улиците, след което пратиха жандармерията да млати наред и взеха да искат "диалог" с протестиращите... пред НДК. С протестиращите пред НС се отказаха, защото се оказа, че нямат желание да разговарят с хора, които (перефразирам Кутев от вчера по памет) "не са били избирани нито веднъж в живота си като народни представители и следователно не са им на нивото, за да говорят с тях". Орешара пък иска да кани реално протестиращи "на събеседване" в кабинета му и упорито отказва да направят дебат по БНТ или БНР. Жълтите стотинки за майките и пенсиите също са чист цинизъм - не съм видял нито една мерка за вдигане на ботуша от дребния и среден бизнес, което реално да отпуши доходите на хората. За сметка на това ще взимат 1 млрд заем.

И отгоре на всичко сега ще излизат в отпуска след няма и два месеца "работа".

Та, "резултати", викаш?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.07.2013, 13:26

23 seedno | 30.07.201322:34

Ясно е ,че доверието към което и да е правителство от тук нататък ще е нулево,Но Орешарски и кабинетът му ни показват резултати! Затова стига с клеветитеа погледнете фактите!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

22 Boicho Boichev | 30.07.201309:27

Глупости!Да свири на свирката и да лепи епитети-всеки може.Аргументи-без това няма да стане, колкото и да истерясвате.Първо трябва да ги имате, второ да ги представите както трябва.С дюдюкане и хвърляне на камъни-няма да стане.
Реститутски маймуни.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

21 deowin | 29.07.201320:58

>Иначе какво обясниение може да има

Не виждам съществена причина да се съмнявам в искреността на Бойчо.
Тоест, в това, че малоумието му е искрено и естествено, а не плод на зла умисъл или психично разстройство.
Аналогично е мнението ми за купчина други подобни на Бойчо хора тук - самото им изобилие съществено понижава вероятността да са неискрени в кретенията си, ефективно до пренебрежими стойности.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

20 peta_wawa | 29.07.201320:49

Мисля че е време да спрем с отговорите към Бойчев. 3/4 са към него, а не към която и да е статия. Ако не го баннат скоро се опасявам че работи за уебкафето и навърта постинги, като разлайва народа. Иначе какво обясниение може да има, може да са му свършили хапчетата Чуди се ?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

19 Оня Дето Го Трият | 29.07.201320:03

Бойчев /15/

Абе ти сигурен ли си, че тапията ти е от Бургаския Свободен, а не от психиятрия? Много щастлив
Но може пък и аз да бъркам....в Бургаския Свободен сигурно приемат пациенти, които и психиатрията би отказала
   

оценка

+0 -0