Webcafe

Духът от бутилката

Петър Николов
15.06.2013, 22:08 (обновена 17.06.2013, 17:55)
Юмрук

Би трябвало да сме много хепи. След избухналите преди ден протести, Делян Пеевски се оттегли от поста председател на ДАНС, обещаха ни, че новият шеф на агенцията по сигурността ще бъде избран след консултации.

Макар че нямаше нито един плакат на протестите с надпис: "Пеевски вън от ДАНС!" Нито един. Но имаше "Олигарски вън".

Ето затова оттеглянето на 33-годишния син на медийната боска Ирена Кръстева, преживял шеметно издигане в кариерното си развитие от 2001-а насам -стартирал е от НДСВ, когато е бил на 21 (!!!) и е пикирал в ДПС, не ни прави щастливи.

Защото моделът, който въпроизвежда такива като него точно от 2001-а насам, е жив и ще изплюе след дни друг, може би по-добре замаскиран слуха на олигархията, която властва вече при четвърти кабинет.

Защото управлението никога не е било по-малко партийно.

Защото нито една от четирите парламентарно представени партии в 42-ия парламент - ГЕРБ, БСП, ДПС, "Атака", не гарантира, че демокрацията няма да бъде потъпквана от ботуша на олигархични кръгове. Тъкмо обратното.

Но духът от бутилката е навън. Ще бъде тъжно и жалко тази гражданска енергия да се спотаи отново под отчаянието и апатията.

Протестите са добра форма на гражданско недоволство, но ако няма партия, която да обединява и представлява хора като стеклите се пред Министерски съвет две вечери подред, сме обречени при всеки нагъл и арогантен ход на управляващата клика да излизаме, за да им държи влага.

Това не е работеща демокрация. Къде, по дяволите, са се сврели десните?

Готвят се да върнат Съюза на демократичните сили в първоначалния му вид - коалиция от десни партии, или формулата, наложена от Костов превръщането на СДС в партия през 1998-а - СДС + т.нар. присъдружни партии, или се опитват да слепят някаква формация от няколко отломки, което си е направо колекция от хербарии...

Докато Дясното така и не успя да израсне детските си болести, в България се роди и порасна едно ново поколение, необременено с идеологемите, но, благодарение на еврочленството, отворените граници и Интернет - вдишало свободата като най-големият кислород.

Тези информирани, активни хора, с добри професии и широки интереси, които не се информират от вестниците, а оформят възгледите си на база опит, знания, комуникации, широк кръг познанства, включително и зад граница, се различават от гласоподавателя, който излиза на протест срещу мизерията, иска опрощаване на сметките и национализация на монополите.

В края на май, едва заклел се като премиер, Пламен Орешарски беше попитан дали се притеснява от протестиращите срещу новото правителство пред парламента. Тогава Орешарски каза: "Обществото ни се намира в състояние на напреднал дезинтегритет. Трябва да работим за по-голям интегритет и да стопираме набиращото сила разединение, защото то не води доникъде. Мисля, че хората от улицата не могат да се възприемат нито като опозиция, нито като съратници - те представляват най-активните части от нашето общество, с които трябва да се води диалог".

За щастие на БСП - такива като най-активните обикновено не гласуват. На изборите на 12 май пък бяха по-омерзени от президента Плевнелиев от избора на Пеевски.

Тези хора, освен че се най-активни, са и производители на висока добавена стойност. Следователно - и активни потребители, и добри "приходоизточници" - както поради високото потребление, така и поради плащаните данъци. Т.е. те са наченките на средната класа, с всички уговорки за такава в България.

Те не искат неуки "калинки" като тези на ГЕРБ, авторитарни типове, чийто кумир е Тодор Живков, червени партократи. Тези хора искат да припознаят друг тип лидери - и друг тип партии.

Сините, колко още трябва да ви чакаме - или да ви отпишем? 

Oще: делян пеевски  дсб  дясно  протести  протестиращи  радан кънев  сдс  хора 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.02.2011, 22:00

11 nada_noname | 23.06.201316:25

Споко, 4 млрд са само митническите сборове, а каналите за наркотици, пране за пари - лесно за достъп до неемоционален прочит ня протестите, лъжат ни тотално - едните свързани с Пашата, другите с техните мекерета - от една и съща помия. Лошото е че действаме първосигнално, винаги ще ни правят на глупаци имащите реална власт извън Б-я, дори отвъд океана - явно Станишчето е недораслек, а ББ, както сам казва "простак" - какне се намери единбългарин готов да се жерва за истинета за малката държавица, от която нищо не зависи (дай боже да не стане спусък за глобалната) война, кето искат от нас и МОССАД и агенцията. Но сме си виновни самите ние - били сме и ще бъдем колония на всеки който е поискал това. Ще се борим и бием помежду си, докато другите ни се смеят на глупостта. Вярвам, че никой не е повярвал на големия президен, че имаме държавници като ББ от световна величина (които за наша радост) страхливи да поемат отговорността за Глобалната битка на алчността(тоталната власт) и човечеството.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.02.2011, 15:02

10 kakao | 17.06.201318:50

''Медийна боска''?! До кога всякакви неграмотни хора ще дават акъл?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.08.2010, 14:58

9 don Pozo | 17.06.201307:33

Споко бе. То голямото хубаво тропа на вратата ни. ЕС ни притиска сами да се откажем. Ислямизмът е на границата. Нашата исконна цел е да съборим всяко правителство. Богатите ще си приберат парите и въз. ВЪПРОС: НИЕ АЙЛЯЦИТЕ КЪДЕ СМЕ В ПЪЗЕЛА? МАЙ НА ОНЯ СВЯТ.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

8 Rowan | 17.06.201300:59

Не мога да разбера, авторите на статии по темата природно тъпи ли са или им плащат да са такива? Пак ще търсим месията да ни оправи.... То не се изредиха сини, пембени, червени, бозави и нам-си-к'ви-си и всички ни демонстрират едно и също - безнаказана арогантност и управленска импотентност. Сега ще ровим миризливи трупове да ни управляват.

Никога няма да стане това което го искаме всички, докато не се промени системата, щото при тази имаме подчиняване на законодателната власт на изпълнителната, което автоматично изключва всяка форма на контрол. Такава я гласуваха същите тези преди 20 и кусур години и сега се държат за нея, като че ли друга система е невъзможна. Те ви причината за базнаказаността, арогантността и нежеланието на честни и кадърни хора да се занимават с политика. Който и да е на власт, ще прави същото. Найс, а?

ПП: Допуснах фундаментална грешка с това: "това което го искаме всички", щото всичките ни протести са за това какво НЕ искаме. Кога се сетим какво искаме и с това искане излезем на улицата, може и да се промени нещо.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

7 daysydogy | 16.06.201319:03

„...И да се ненагледаш! Пред вратата ти се събрало на конгрес племето, което едно време е избавило Рим, и с патриотически крякания се приготовлява да направи преврат в историята на гастрономията; почтените и важните кокоши физиономии се разхождат по двора и правят археологически открития по купището, за да снесат яйцето на общото южнославянско щастие; коронясаните венценосци се борят помежду си, земат стратегически позиции и кукурикат за близкото решение на возточния вопрос; а младото поколение изникнало покрай дуварите и чака да го огрее слънцето откъм запад, за да каже своята последня дума за живота, за характера и за стремленията на гъбите. А ти... О! Ти си българин и патриотин! Запей песента "Гъби, мои гъби", пък легни и сънувай, че си предводител на гъските, цар на кокошките и защитник на българския народ. Но преди сичко попитай жената си или своя мозъчни ревматизъм, изминала ли се е зимата, превалила ли се е нощта? Ако ти каже, че не е, то ти спи, както си спиш и сега, завивай се в своята мрежа и извикай сам: "Дали се две нощи смесиха, или се зора довърши? Кукурику! - Ето петлите! Джав, джав! - Ето кучетата! Зимата се свърши и нощта се измина."

Дали Ботев не го е писал тия дни!?!?!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

6 daysydogy | 16.06.201318:45

„...Докато Дясното така и не успя да израсне детските си болести, в България се роди и порасна едно ново поколение, необременено с идеологемите, но, благодарение на еврочленството, отворените граници и Интернет - вдишало свободата като най-големият кислород....“

Това казва авторът на статията... Аз пък ви предлагам цитат от Ботев:

„... а младото поколение изникнало покрай дуварите и чака да го огрее слънцето откъм запад, за да каже своята последня дума за живота, за характера и за стремленията на гъбите...“

Аман от нови лица, аман от политици-ранозрейки...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

5 Manuela Gerenova | 16.06.201317:55

Къде били десните? Къде е млякото?!
Скъсахте се да обяснявате, че дясното е нещо много вредно, че са най-големите бандити и крадци, че Костов е наместникът на сатаната на земята, ако не и самият Сатана. Или приказките как е по-добре да се гласува за ГЕРБ, понеже иначе "се разпилявали" гласовете. На последната глупост се вързаха ужасно много хора и ето ви резултата - парламент с една партия, без никаква опозиция, с едно разсърдено голямо момче насреща на едната партия.
Сега какво - да чакаме Радан Кънев да започне да ходи по вода. Като знам какви очаквания евентуално ще паднат върху него, почвам да го съжалявам.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.09.2011, 23:11

4 Vankata_820 | 16.06.201314:42

До MacAllister:
Мисля, че бях повече от ясен в коментара си!!!
Не е възможно да се стъпи на здрава основа в българското общество, без Лустрация - няма такава без нея!!!
Омразата, ще дойде за тези, които са крали по времето на Комунизма и след него - няма лошо, да бъдат заклеймени измекярите!!!
Който е бил добър и честен, ще си остане такъв в сърцата на хората, за него вратите в частния бизнес, остават отворени, въпреки Лустрацията, а останалите да се сърдят на себе си за клеймото!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

3 daysydogy | 16.06.201314:37

„...Готвят се да върнат Съюза на демократичните сили в първоначалния му вид - коалиция от десни партии, или формулата, наложена от Костов превръщането на СДС в партия през 1998-а - СДС + т.нар. присъдружни партии, или се опитват да слепят някаква формация от няколко отломки, което си е направо колекция от хербарии...

Докато Дясното така и не успя да израсне детските си болести, в България се роди и порасна едно ново поколение, необременено с идеологемите, но, благодарение на еврочленството, отворените граници и Интернет - вдишало свободата като най-големият кислород....“

На това му се вика „патос без съдържание“, авторе - плюхте по дясното, каквото и де е било то и създадохе отчуждението на българите от него!!! Ха сега си поръсете главите с пепел!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

2 MacAllister | 16.06.201314:18

Кой да яя направи тая ЛУСТРАЦИЯ? Пак същите или може би някакъв народен съд? Не мога да схвана как невиждате комуниста или май по-скоро крепостния селянин в себе си. Защо? Защото искате публочно да се намразят едмни хора, но свонода не искате. След 24 години има достсатъчно Пеевци, на които никоя лустрация не може да намери косур - все пак на 10 годинки със сигурност не е бил от ДС
   

оценка

+0 -0