Webcafe

Матео Салвини и мечтите за паневропейски популистки алианс

Webcafe, по Политико
08.04.2019, 17:15 (обновена 10.04.2019, 09:31)
салвини, матео салвини, северната лига в италия

Италианският вътрешен министър е "на лов" за нови крайнодесни съюзници

Изборите за Европейски парламент приближават и италианският вътрешен министър и лидер на крайнодясната "Лига" се заема с инициативата да проведе серия от срещи с други водачи на популистки партии в Европа.

Първата такава инициатива се провежда на 8 април в Милано, но най-вероятно ще е само една от многото дискусии, които на Салвини ще му се наложи да направи. По-мащабна среща под негова егида е предвидена за май месец.

Той ще се опита да привлече за свои съюзници управляващата партия в Полша, унгарската Фидес и други политически сили, с които да сформира евроскептичен алианс в новия Европейски парламент. Крайната цел на Салвини е новата формация да е пряк конкурент на големите паневропейски политически групи.

Слоганът, под който той ще провежда дискусиите, е "Напред към Европа на здравия разум".

Ясно е, че Салвини ще се опита да се хареса на популистките и крайнодесни европейски партии като към това число спадат и няколко северни формации, които също са поканени за преговори.

Италианският вътрешен министър ще търси обединение и с немската крайнодясна "Алтернатива за Германия". Именно това ще маркира първата стъпка към обединение между популистките партии на Европа, на които традиционно им е трудно да заговорят на общ език, въпреки сходствата в платформите им. Всички подобни коалиции трябва да се обединят "под шапката" на "Европа на нациите и свободата" (ЕНС), към която официално принадлежи "Лигата".

И ако присъединяването на "Алтернатива за Германия" със сигурност ще увеличи броя на членовете на ЕНС в Европарламента, то тя тепърва ще има нужда и от още силни съюзници, за да може да се превърне в реален конкурент на центристите. Затова Салвини има намерение да се обърне и към полската "Право и справедливост" и Фидес на унгарския премиер Виктор Орбан.

Той има потенциал да разшири групата на ЕНС, но ще му трябват много нови съмишленици.

"Европа на нациите и свободата" в момента има 37 места в Европейския парламент. Те се разпределят между "Лигата", австрийската "Партия на свободата", датската партия със същото наименование и белгийската "Влаамс Беланг".

На изборите през този май месец групата може да удвои депутатските си места. Според "Политико" с настоящия си състав тя би могла да спечели 28 места - с пет повече, отколкото през 2014-а. Към тях могат да се прибавят още около 21 депутати, колкото се очаква да спечелят "Алтернатива за Германия" и френското "Национално обединение" на Марин льо Пен.

Ако Салвини успее в преговорите с Полша и Унгария, той може да пренареди облика на Европейския парламент. Полските управляващи се очаква да получат около 27 места, а Фидес - около 14. Само че "Право и справедливост" вече са част от друга паневропейска група - тази на Европейските консерватори и реформисти - и към момента категорично отказва всякакво коалиране със Салвини.

Фидес от своя страна все още е член на Европейската народна партия, въпреки че през изминалия месец членството в групата на десните центристи беше замразено заради поведението на Орбан.

В последните десет дни Салвини е провел две срещи с водещи политици от партията Фидес и се очаква да посети Унгария скоро. Само че началникът на щаба на Орбан твърди, че неговата партия всъщност не е поканена на срещата в Милано. Така че на Салвини може би ще му е трудно да създаде планирания от него "европейски блок с политическо единодушие".

Марин льо Пен, лидерът на "Националното обединение" във Франция, също не присъства на дискусиите в Италия, но за сметка на това писа в Twitter, че в петък ще се срещне с италианския вътрешен министър в Париж, за да разговарят за бъдещето и за европейските избори.

Както посочва италианският "Ла Стампа", Салвини ще се опита да се обърне към всички, които "искат да променят Европа".

Той ще се опитва да изтъкне "общите християнски корени и защитата на националната идентичност" като подчертава, че целта не е просто "участие в изборите, а промяна на правилата в Европа". Йорг Мойтен, лидерът на "Алтернатива за Германия" допълва, че задачата не е Европейският съюз да бъде разрушен, а да бъде "реформиран и радикално променен".

На срещата, организирана в понеделник в Милано, обаче присъстваха само Мойтен, както и представители на датската и финландската крайнодесни партии. Явно някои от различията между Салвини и сходните на "Лигата" формации може би си остават непреодолими.

Oще: алтернатива за германия  виктор орбан  европа на нациите и свободата  европейска народна партия  крайнодясно  лига  марин льо пен  матео салвини  национално събрание  полша  салвини  унгария  фидес 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.