Webcafe

Здравната политика на ДСБ - с нездрава логика

Guns&Ducks
27.09.2010, 16:45 (обновена 28.09.2010, 16:06)
иван костов

Снимка: © БГНЕС

Според лидера на ДСБ Иван Костов Анна-Мария Борисова трябва да бъде сменена заради вота, а Дянков да остане - пак заради вота

ДСБ не е коалиционен партньор на ГЕРБ, но го подкрепя. Не му е опозиция, но го критикува. Играе го външно-коалиционен субект, непрестанно излъчващ полу-опозиционна градивна критика.

Тази позиция никак не е нелегитимна. И никак не е задължително неискрена. Но никак не е лесно да се играе - особено без логически противоречия.

През уикенда Иван Костов заяви във Варна, че здравният министър с целия му екип трябва да бъде освободена от премиера, защото не се справя с реформата. И с това Бойко Борисов да изпревари вота на недоверие, готвен от социалистите. Самата ДСБ няма да подкрепи вот на недоверие за здравеопазването, защото реформата е спряла от 9 г. - т.е. веднага след кабинета "Костов".

В понеделник по-ниско стоящият в партийната йерархия Петър Москов пък заяви, че смяната на политики е по-важна от смяната на хора. Че в партията още се надяват управляващите да се коригират, но че категорично няма да искат оставката на финансовия министър Симеон Дянков - пак заради предстоящия вот на недоверие. И нищо, че тъкмо подписът на Дянков стоял под споразумението с ДСБ преди година.

И така, Анна-Мария Борисова трябва да бъде сменена - заради вота. Дянков трябва да остане - пак заради вота. Нищо, че Борисова е отскоро в кабинета, а Дянков - от самото начало. И нищо, че и Дянков е отговорен за здравеопазването (най-малкото задето го го управлява с произволно помесечно финансиране, а неговият заместник Владислав Горанов е председател на УС на НЗОК).

Вотът на недоверие се оказва повод за смяната на един министър и мотив за оставането на друг. При ДСБ вотът играе ролята на двоен аршин, който замаскира истинските мотиви. Да допуснем, че тези мотиви все пак са искрената загриженост за здравеопазването и решимостта на ДСБ управляващите да бъдат принудени да започнат реформи.

За целта следва да се получи отговор на някои съдържателни въпроси.

Първият е, дали изобщо удачно е бил избран здравният модел, наложен преди 12 години от ОДС, чиито наследници са ДСБ и СДС?

Ако реформата означава и сериозна ревизия на този модел, то ДСБ следва да поеме пълна съотговорност за състоянието на здравеопазването в момента?

Ако пък моделът е удачен, но 9 години не е бил доразвиван, докато достигне пълния си колапс днес, защо ДСБ не заяви готовност сама да го доразвие? И не само с програми и идеи, а и кадрово, и с поемане на политическа отговорност - като публично предложи на ГЕРБ да се включи в кабинета със свой здравен министър и съответния му екип.

Вторият съдържателен въпрос е, дали ДСБ подкрепя или не вече заявените от здравното министерство идеи за здравна реформа. Като например повсеместното доплащане от пациентите на болничното лечение, с което да се покрива разликата между цените на болниците и отпусканите от НЗОК средства по клиничните пътеки. Или въвеждането на листа на чакащите за прием в болница, който да ограничи опашките и отказите за преглед и лечение.

Непротиворечивостта в политиката е по силите само на популистките и демагогските партии. За една сериозна дясно-консервативна партия като ДСБ противоречивостта и непоследователността дори само на вербално ниво са абсолютно недопустими.

Най-малкото защото с достатъчни основания може се предполага, че собственият електорат на такава партия притежава достатъчен рационален капацитет да открива логически противоречия и аргументативни непълноти, и да се мотивира по-скоро от добре обосновани позиции, отколкото от ирационални внушения.

Oще: вот на недоверие  дсб  здравеопазване  иван костов  оставка 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.