Webcafe

Кой кой е в изборите за районен кмет на "Младост"

Webcafe
11.11.2016, 14:15 (обновена 11.11.2016, 16:51)
кандидати младост, избори младост, десислава иванчева, мария илиева

Снимка: © Webcafe

Избирателите с право на глас в район Младост са 88 882

Ако столичният квартал "Младост" беше град в България, той щеше да е 7-ми по големина в страната, съпоставим с Плевен.

Тази неделя в „Младост", освен за президент, ще се гласува и за районен кмет.

Причината - поисканата от Йорданка Фандъкова оставка на районната кметица Цвета Авджиева след обществен протест за застрояване на градинка в квартала.

За поста в момента се конкурират Мария Илиева, кандидат на политическа партия ГЕРБ, и Десислава Иванчева, независима, издигната от инициативен комитет и подкрепена от партия „Нормална държава" на Георги Кадиев.

Избирателите с право на глас са 88 882.

Зад Десислава Иванчева са само част от протестиращите от лятото, друга част от тях подкрепят кандидатурата на Мария Илиева (ГЕРБ).

Кой кой е

Снимка: Ладислав Цветков, bTV

Мария Илиева (43 г.) е икономист по образование, завършила е магистратура в Свищов и "Публично управление" в Лиеж, Белгия. Владее френски, английски и руски език.

Специализирала е "Контрол, оценка и одит на публичните разходи" в Националното училище по администрация във Франция. Има и правна специализация.

Работила е като одитор в Агенцията за държавен финансов контрол и Сметната палата, в Комисията по финансов надзор, Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори и Националния осигурителен институт.

Представлявала е България в Одитния регулаторен комитет към Европейската комисия и Международния франкофонски институт за финансова регулация. Била е и зам.-директор на АЕЦ "Козлодуй". Семейна с две деца.

Зад нея на първи тур застанаха 12 хиляди души.

Снимка: Ладислав Цветков, bTV

Десислава Иванчева (43 г.) е активист срещу застрояването на градинката. Председател е на Инициативен комитет За Зелен Младост, събрал 12 000 подписа за местен референдум против строежите върху зелени площи, детски площадки, паркове и паркинги. Тя е подкрепена от бившия депутат от БСП - сега лидер на формация "Нормална държава" Георги Кадиев.

Иванчева е завършила Химическия техникум и според offnews.bg семестриално "Публична администрация".

Собственик е на фирма за туристически превози "Хит 7", която в интервю за "Дневник" определя като "успешна", което не може да бъде проверено, тъй като в Търговския регистър няма качени фирмени отчети.

Иванчева има и друг бизнес - представител е и на италианска компания за фризьорска козметика Christian of Roma.

Няма деца, живее на семейни начала с приятеля си.

На първи тур тя печели 8 хил. гласа.

Изборите за районен кмет на "Младост" минават силно в сянката на президентският вот, но основните теми, които се поставят пред кандидатките са запазване на зелените площи в квартала, като и двете са се обявили "За".

По думите на Мария Илиева ГЕРБ са предприели вече законодателна инициатива, с която да защитят зелените площи в междублоковите пространства. Тя предвижда да не се позволява промяна в предназначението на терена и единственото допустимо, което може да се строи върху тях, да са детски площадки и подземни паркинги. Промените са минали през Министерския съвет и предстои да влязат в Народното събрание.

Ангажиментът, който Илиева е поела пред избирателите си, е да направи преглед на всички издадени разрешителни за строеж по времето на предшественика й.

За преразглеждането на разрешителните за строеж е и Десислава Иванчева. В концепцията й за "Младост" има ангажимент за създаване на обща визия за целия квартал - да се спре празастрояването, да се подобрят площадките, междублоковите пространства и паркингите. Според Иванчева вариантът за спиране на строителството в зелените площи е да се проведе местен референдум, за който вече са събрани 12 000 подписа, както и да се преразгледат разрешителните за строеж.

Други въпроси, които жителите на квартала поставят като проблем, са местата в детските градини и строителството на ясли.

Основната критика към Мария Илиева е, че не живее в "Младост". По време на дебата в бТВ, тя отговори, че е управлявала хора, проекти, бюджети и че разполага с необходимата професионалната компетентност.

"Познавам района прекрасно, защото се занимавам с неговите проблеми от 2009 г.", отбеляза тя.

Основният проблем пред кандидатурата на Иванчева е липсата на професионална експертиза и опит в управлението. Още нещо, което не е в нейна полза, е, че не може да разчита на политическа подкрепа в Столичния общински съвет извън тримата членове на Коалиция "Сердика".

Oще: герб  десислава иванчева  избори  кадиев  квартал младост  мария илиева  младост  районен кмет  цвета авджиева 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.