Webcafe

Прощално

Цветана Георгиева
23.06.2013, 13:43 (обновена 24.06.2013, 17:10)
Иван Костов

Снимка: © БГНЕС

ДСБ вече има нов лидер - Радан Кънев

Преди няколко месеца бе трудно за вярване, че Иван Костов ще се оттегли някога от политиката. Той удобно бе заел върха на малка, но последователна партия, дори сам не вярваше, че ще остане извън парламента. Днес Командира си тръгна с един стар-нов завет към своите наследници - търсете дясното обединение.

Фраза, която предизвиква повече горчилка, отколкото радост. Втръснала мантра, емоционален блян, изборна формула, политическа химера. Години наред ни я пробутваха, докато десницата - сякаш напук - сама свеждаше пулса си до кота нула.

Сега обаче я казва Иван Костов. На прощаване. Най-мразеният и най-обичаният политик в България. И точно тук е шансът на десницата.

Дежурният заподозрян за нейната смърт си тръгва разочарован и мрачен, че мечтаната преди 20 години свободна и правова България днес е мутро-олигархия, че дясната мечта се е провалила, че сами са си виновни за самозабравянето и отдалечаването от избирателите.

Не ни стигнаха силите, призна Костов. Няма място нито за сълзи, нито за стари кучета - те вече изиграха своите карти, много често по неправилния начин. И сега дават път на младите.

Зееща язва в сините редици бяха и продължават да бъдат лидерските конфликти. Друг въпрос е кой и защо менажира този процес. Но ето - пречката „Костов" вече я няма, така че би трябвало най-сетне да дочакаме някакви признаци на синьо единство.

Моментът е повече от благодатен - голяма част от протестиращите с десни убеждения просто нямат към кого да адресират своите искания. Сега е моментът „дясното" да се вземе в ръце, защото все повече хора осъзнават, че просто сменят в управлението една и съща върхушка, въпреки различните й имена - ГЕРБ, БСП... И са наясно, че нейният "катарзис" не минава просто през някаква кадрова смяна.

Протестът не е срещу един човек или партия, а срещу цялата система, която позволи да бъде превзета отвътре от лобита, обръчи и кръгове, които нямат допирателни с обществения интерес. И тук Костов призна, че не е направил достатъчно.

Една пречистена нова десница наистина би имала шанс. Стига новите й лидери да се простят с маниерите на старите. Защото битката кой да води една политическа троха наистина е жалка и не си струва.

Oще: десница  дсб  дясн  иван костов  избори  оставка  радан кънев 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.10.2010, 10:22

37 TUKBA | 11.07.201313:50

"На него не му е важна партията, а полезните неща, които могат да се направят"
Става дума за Костов. Днес в предаването Баркод г-н Кърлев припомняше от къде се е пръкнала такса "сградна инсталация". Ами, искали от топлото да обрулят повечко парици. Съдът, обаче, отменил тази такса като незаконна. Няма проблеми: незаконният рекет бил оформен в закон. От Костов. И няма мърдане. Никакъв съд не може да ти помогне. Да не споменавам "американските" ТЕЦ-ове. Що Костов не обяви гладна стачка срещу закона, по който банките правят каквото си искат? Доста полезни неща сториха десните. Ама за кого?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

36 Frida | 26.06.201322:26

значи, според Вас, ваньо е невинен, простият народ - виновен?
вижте, слушам всеки ден глупостите, с които уж интелигентни хора се занимават - кви били протестиращите - умни и тъпи, грозни и красиви - приказни от детската градина. всъщност нещата наистина са прости.
народът няма адекватно представителство във властта - две-трети от населението изобщо не са представени - това е не просто харесване и нежелание - това е липса на социална база, длегираща избранници - избори без представителство.
това комппрометиране на политическото. и колкото и да е рехава улицата, тя е в момента елитът. тъй че интелектуалците и набедените водачи от костов род едва сега съзнават бездарието си и се крият зад презрителното -културно изоставане- на населението без мнение.
ами това е мнението на улицата - на клошарите, на потъналите в дългове, на трайно безработните, на водещите ежедневни битки за задържане на повърхността, пенсионерите, преживяващи, благодарение на гурбетчийските помощи от децата им, на сексуалните робини и останалите проституираща -измет-, циганите пр. аутсайдери. народ от аутсайдери. но пък с командири Отегчен и интелектуалци Отегчен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2013, 14:03

35 Роси | 25.06.201314:48

MacAllister, от дълго време имате моето уважение. Не срещам често хора, които да РАЗБИРАТ за какво става дума. За съжаление на българите, няма много (да не кажа хич) други политици като Костов в България. Затова не им върви на партиите му. На него не му е важна партията, а полезните неща, които могат да се направят, пък който ще да ги прави. Затова и го изоставят "партийците" и го обичат хората, които живеят за идеята и се хранят от своя труд с ум и творчество. Не е лесно да си такъв политик в държава, в която най-важен е келепирецът...
Дано новият десен блок има успех!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

34 MacAllister | 25.06.201309:56

Frida, много добро определение - сива политика. Разбирам какво те боде, но отново опираме до същото - мерене с неподходящ аршин. Ако в преобладаващо сива икономика отидеш и тръгнеш да правиш светла (ползвам твоите думи) - едва ли ще намериш с кого да работиш, просто твоите изисквания ще са убийствени за другия, сивия. Същото е и в политиката, а дали Костов просто си е уредил живота ... не съм му личен приятел, че да съм сигурен, че не е така, но доколкото мога да преценя не е точно така. Ти се поддаваш на гледна точка, която днес все повече става очевидно невярна - че народа е имал и има някакво политическо влияние (говорим за директно, а не чрез бавните културни механизми). Това създава илюзията, че масовките от 90-те са били някакъв израз на електорат или въобще избор, само че не е така. Бил съм достатъчно набъркан в тия работи, за да го знам от личен опит - хората, които наистина имат мнение (вкл. и нездраво или неясно) никога не са били над 10% - всичко останало е масирана примитивна пропаганда и за съжаление централизирано нагласяне. Последното се гарантира явно от общия произход на партиите като един вид сиви избори и Костов изхвърча като мръсно коте, точно защото след него възможностите за нагласяне (които впрочем изискват доста повече от надипляне на бюлетини) намаляха драстично - никой нямаше да прибегне до царя в добре подбраната за предвидената за него жълта форма, ако това не беше се случило.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.06.2011, 15:32

33 еднажена | 24.06.201322:32

Смее се За политическите трупове или зло , или нищо.
А може би не?
Доста оплаквачи има наоколо.
Така де - като на панихида muhihihihi Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

32 daysydogy | 24.06.201322:29

„...той и Ботев е изповядвал единний и светлий ко-------- и безсрамно си го е казвал, та няма защо да се срамите, да се назовавате -костовист-.
това - за дейзидоги...“

фриТке, фриТке, отдавна е известно, че тия думи са пришити на Ботев от дребните комунета - невежеството ти не еоправдание за глупостта
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

31 Frida | 24.06.201322:06

макалистър, благодаря за поста.
сега, явно има неразбиране. костов е икономист, и като такъв, би трябвало да работи за една светла икономика. както самият той констатира след 23 години, няма нормална икономика в България. само сива. със съответните субекти. политиката, като продължител на икономиката е също тъй сива, нереална.
и пример за това е самият костов - само една констатация - кой политически лидер, деец, функционер работи срещу умножаване на електоралната си мощ - ами мафиотът, който няма нужда от този политически фактор. значи той приема някаква уж политическа игра с тайни правила. и постепенно, безславно, но все пак здравословно доживява пенсия при позорно стопен електорат. за който няма нито икономическа, нито политическа среда за просперитет, въпрос от първостепенен интерес за всеки нормален политик и държавник.
и резултатът е - масово емигриране, милион и половина са си уредили живота в чужбина - трудят се нормално, съответно са възнаградени, живеят без компромиси със съвест, без страх и без простотии. за жалост децата им няма да знаят български и не ще се интересуват от България. и за това голяма вина носи любимият ви костов.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

30 Frida | 24.06.201321:24

ау, зовът на примитивното и ароматът на гуменетка замъгляват разума и водят до подобни недомислия с борчески работническо-селски вкус - под -мадридски пиляфаджия- тогава би трябвало да се разбира крал хуан карлос, но карай да върви, той и Ботев е изповядвал единний и светлий ко-------- и безсрамно си го е казвал, та няма защо да се срамите, да се назовавате -костовист-.
това - за дейзидоги.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

29 daysydogy | 24.06.201320:21

23 Frida | 23.06.201322:58
дейзидоги, -мадридският пилафчия-, както го назовавате, е най-автентичният антикомунист.
а, че сте очаквали от него да ви-оправи- за 800 или 900 или 1001 нощи, и не е станало - вече може да се сърдте на себе си. защото не му казахте - не, искаме те за цар, за да се оправим сами. само, че махленската сметка на наследствто му ви заслепи ведно с костов. и си останахте да ви оправят - тоя и оня.

Мадридския пилафчия (Хр. Ботев, „Политическа зима“; „...а босфорския паляфчия...“; става дума за турския султан...), та мадридския пилафчия оноде фрида и такива като нея или него....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

28 MacAllister | 24.06.201316:16

Frida, няма обикновени хора на белия свят. Самата концепция за "обикновения" човек, който е невинен и прецакан е насаждение върху плодородна почва на пионерчета отгледани от социализЪма. Глупаво е да се счита, че само ДС го е насаждала - не сме на това дередже само заради ДС, макар да имат съществен принос, причината е нашия стремеж към публична обикновеност и частна необикновеност. Няма да обяснявам какво имам пред вид с тия думи - преносния смисъл събужда повече, отколкото детайлите могат да кажат.

Колкото до мадридския ... не знам какво да го нарека, аз бяха години наред активист на Федерация Царство България, бил съм дори кандидат за депутат от ФЦБ, ясно ми беше какъв е Куртев, но човек като го опознае не можеше и да не разбере, че се надяваше да прокара свои планове - прекалено дълго беше седял зад граница. В организацията беше пълно с всякакви "наблюдатели" да ги наречем, кажи-речи само хората, които аз довоедох бяха независими и Куртев се опитваше да ни даде повече пространство за действие, което не се вързва с потенциалните му задачи от ДС. Имаше и опортюонисти, срещам едного все още - премина в НДСВ и сега все е някъде във властта ... Дълга история и отдавана минала (повече от 16 години). Различното беше, че поне аз, а явно и някои други разчитаха на амбициите на Симеон да бъде цар, нещо, което той предаде. Не че някой наистина беше кой знае какъв монархист, но амбицията можеше да му извоюва независимост и собствена линия, дори и с игра с гнездото на ДС - ДПС. Това не стана, царят предаде собствената си корона, а всичко останало свързано с него е следствие от това. Надявам се поне за себе си да е разбрал, че колкото и компромиса да е въздуха и водата за неабсолютната монархия - това всичко има смисъл ако все пак е монархия, иначе единственото, което можеш да предложиш е да бъдеш кукла.

Да СДС пак е БСП, точно така е, а Костов не е пропикал идеите си, напротив беше готов да ги осъществява дори и ако трябва от името на БСП, без скрупули или ограничения в маневрите, които трябва да прави. Просто ченгетата не могат да разберат хора като него (и мен впрочем). Под ченге разбирам един събирателен образ не непремено свързан с МВР или ДС, а цялостния манталитет вече добре присаден и на мнозинството българи. Манталитет, който не може да проумее, че може да има хора с цели извън баналното "реализиране" в обществото, уреждане в социума и прочие, надявам се ме разбирате. Мотивацията на подобни хора е непонятна за ченгеджийската психика, както вече и за повечето българи приучени да мислят в ченгеджийски шаблони. За такава нагласа всичко трябва да има банално битово приложение в рамките на текущите ни разбирания за полезност. Грешката на Костов е, че поиска да бъде разбран, а такава наивност не се прощава лесно.
   

оценка

+0 -0