Webcafe

Имаме проблем

Емилия Милчева
29.07.2012, 15:54 (обновена 03.08.2012, 15:37)

1 от 6 снимки Назад Напред

Бойко Борисов

Снимка: © Sofiaphotoagency

Политическият сезон завърши с взрив

"Дали ГЕРБ щеше да направи пушечно месо от депутата си Димитър Аврамов, кадър на Фидосова в деня на излизане на доклада на ЕК, ако знаеше за атентата в Бургас..." Репликата на колега журналист може и да прозвучи цинично някому, но в известен смисъл терористичният акт подмени същинския дневен ред - състоянието на правосъдната и правоохранителна система на България.

Иначе този политически сезон започна вълнуващо и завърши покъртително. На 4 септември м.г. ГЕРБ обяви номинациите си за президент и кандидат-президент. Настоящите Росен Плевнелиев и Маргарита Попова.

В края на юли 2012 г. сезонът приключва с един отчайващ Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) при президента - и още по-отчайващ вот на недоверие срещу ГЕРБ в парламента заради мониторинговия доклад на ЕК.

Говорене - и пак говорене

Темите на двете заседания бяха разменени. Вместо на "Дондуков"2 да обсъждат изводите от доклада на Европейската комисия (EК) по механизма за наблюдение на правосъдието ни и вътрешния ред и как те влияят върху националната сигурност, а в парламента - в какво/кого се прицели терористичният акт, при президента си чесаха езиците по тема, по която всеки от присъстващите е лаик - по-голям или по-малък, а в парламента дебатите бяха всичко друго, само не и по същество върху констатациите в доклада на ЕК.

Самите медии накрая също отразиха някакви точки, подточки и мерки като например актуализиране на Националния план за противодействие на тероризма (някой знаел ли е, че има такъв?!) или "актуализиция на концептуалния национален модел за противодействие на тероризма в съответствие с промените в средата за сигурност и разполагаемите ресурси" (уау!).

Ресурсите, както вече се разбра, са никакви. Може би МВР трябва да преструктурира едномилиардния си бюджет?

Така или иначе бюрократският пълнеж по темата "абе какво прави властта срещу терора" беше осъществен. На осмия ден от атентата, чрез свикването на КСНС, властта излезе от ступора, за да... модулира действия.

След края на близо 5-часовото седене, премиерът Борисов отказа всякакви коментари с думите: "Не, по тази тема тероризъм - не". Сякаш приетите мерки са с гриф: "Строго секретно!"

Въпреки че докладът на ЕК беше обявен като ТЕМАТА на КСНС, присъствието му беше изчерпано с известно количество безсъдържателни, но звучащи добре изречения: "Препоръките в доклада са реално изпълними и държавата ще си свърши работата по тях. Институциите се обединиха около това и имаме поет ангажимент." (Разбира се, че са реално изпълними, и, разбира се, няма да си свършат работата по тях - нали една реално независима съдебна власт би могла да ги "схруска"...)

Всъщност абсолютно същото - за реално изпълнимите бла-бла, заявиха премиерът, вътрешният и правосъдният министри, както и на външните работи в деня на излизането на доклада - 18 юли, когато се случи и атентатът. Единствената разлика беше, че изпълнителната власт обяви доклада и за "обективен".

Какво значи "реално изпълними препоръки" за властта? Че няма да има политически договорки за новия състав на Висшия съдебен съвет или новите топ магистрати: главния прокурор и шефа на ВКС? Единствената ни гаранция е, че Брюксел обяви в доклада, че ще следи внимателно тези избори като индикатор за устойчивостта на реформите.

Ако Брюксел използваше СРС

Израз, повторен едно към едно от Плевнелиев: "Важни индикатори за устойчивостта на реформата в съдебната система са предстоящите избори за Висш съдебен съвет (ВСС) и главен прокурор. Това е област, в която нямаме право на провал, защото правилният избор е абсолютната предпоставка за успеха на реформата". Възможните обяснения за това са две: или президентът е в единомислие с ЕК, или има добра памет...

Правилният избор е прозрачността. При ВСС тя е оцапана - и за стария, и за още неизбрания.

Ако в Еврокомисията използваха СРС, щяха да се удивят какви задкулисни игри текат при "подялбата" на политическата квота на новия ВСС, докато в пленарна зала върви дебат по вота на недоверие... Една флашка с адрес: Avenue du Bourget 1 1140 Evere, BELGIUM, би свършила чудесна работа.

Президентът Плевнелиев не се отклони и на милиметър в изказванията си по темата "доклад на ЕК" от вече чутото от Борисов, Цветанов, Диана Ковачева и висши ГЕРБери. Освен че е добре да има конкуренция и да се излезе от коловоза на едната кандидатура за поста главен прокурор.

Всъщност единственото, за което Плевнелиев си позволи да "противостои" на своите, бяха добрите му думи за съдия Мирослава Тодорова и изявлението му, че решението на ВСС за дисциплинарното й уволнение е "необективно и необосновано". Но вицето му - и бивш правосъден министър, неглижира критиките в доклада и дори обяви да гледаме на него като на "част от напредъка ни"...

И терор

Но да се върнем на терора. "Налице е тежък проблем за сигурността на страната", констатира президентът. И? - надаваме ухо всички, за да разберем кое е тежкият проблем, къде е локализиран - в граничния контрол, в ДАНС, в разузнаването, в (не)балансираната външна политика... От "надграждане на концептуалния национален модел за противодействие на тероризма" ли има нужда или просто от спецслужби от нов тип (които до изборите догодина ще си работят така както и през целия преход - без специални закони), от нова доктрина за национална сигурност?

Не надавайте ухо. Това е изречението. Нито дума за баланса във външната политика, нито дума за спецслужбите, за които отговорен е президентът, и чийто доклади и анализи чете (cъщите са и на бюрото на премиера). В два доклада на ДАНС заплахата от терористичен акт е изведена като реална.

Дали пък да не вземем да изтълкуваме тази констатация на Плевнелиев като укор към изпълнителната власт?!

Защото и Цветанов, и Борисов в дните след атентата неколкократно обявяваха как не може да се предотврати подобен атентат - а в същото време сме били осуетили 12 акта (по Цветанов) и дори не се похвалили - как с мерките за сигурност всичко било наред, как службите си работели както трябва, как са ни похвалили американците, как не е вярно, че сме "мека цел", как... Т.е. изводът: проблем със сигурността няма.

Пробив ли е?

В дните след атентата разни ГЕРБери се опитаха да направят манипулация от сорта: "Виждате ли какво се случва, а ни обвиняват в полицейщина?" Ако ГЕРБ пазеха и външните граници така както пазят политическата си сигурност...

Изглежда, че вместо натиск и събиране на компроматна информация за политическите противници и не-гербери, службите ще трябва да си попълнят бюрата с експерти, да си развият агентурната мрежа където трябва и да анализират събраната информация.

Ако нямат мозъци, да си наемат. С нареждане отгоре не се мисли. Мозъкът не е мускул.

Oще: вот  герб  заплахи  кснс  национална сигурност  парламент  президент  росен плевнелиев  сезон  терор  тероризъм 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.10.2011, 18:45

5 Ben Dover | 30.07.201223:35

Скромното ми мнение е,че не ни трябва нов АЕЦ.След всичко,което се случва в тази държава,хилядите,дали живота си за нея така се въртят в гробовете,че произвеждат достатъчно електроенергия за нас,че и за износ.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2011, 20:43

4 Бобо | 30.07.201220:44

А бре какво стана с лафа кожите (не) по стените. Или не останаа вожи у мангалистана. Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.12.2010, 15:25

3 Илия Илиев | 30.07.201214:18

"Хюстън,имаме проблем!".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.09.2011, 23:11

2 Vankata_820 | 30.07.201212:11

Хвалебствия и укор за нагледно обезнадеждаване на вътренародната обстановка!Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 30.07.201210:39

Браво,Емилия!С ясното ти и убедителна теорема,че "Мозъкът не е мускул..." заби главата на главният щраус от изпълнителната власт дълбоко в собственият му задник!Congratulations!
   

оценка

+2 -0