Webcafe

"Обецата" Баракова

Драгомир СимеоновДраго Симеонов
22.10.2014, 17:15 (обновена 14.10.2016, 12:41)

1 от 2 снимки Назад Напред

ББЦ

Снимка: © Facebook

В известен смисъл Обецата Баракова е съвършеният парламентарист за нашите условия - плод на нещастна случайност, но със самочувствие на важен компонент в законодателната естетика и символ на новата българска държавност

Никога не сме разбирали напълно израза „обеца на ухото". Според тълковния речник би трябвало да е синоним на „поука", важен житейски извод, произлязъл след осъзнаване на грешка или неприятност. От друга страна обаче това е изящен накит, предпочитано украшение, което дори Библията насърчава да бъде слагано в празнични дни, стига да не води до блудни мисли. В българския исторически контекст обецата дори е властова инсигния, носена от владетелите и първенците. Ето откъде идва противоречието - как така нещо ще е едновременно назидателен урок, естетическо решение и управленски атрибут?

Всъщност съчетанието не е чак толкова невъзможно

В отвореното си писмо разтревоженото градско ръководство на ББЦ-Пловдив нарече непокорната депутатка Ана Баракова именно „обеца на ухото на младата ни партия", като визира главно негативната конотация; опитът им с нея бил „печален". Въпросната дама обаче е повече от това - тя е заслужено празнично украшение за 43-тото Народното събрание предвид системата на вот и характера на избирателите, но вече е концентрирала в себе си и идеята за самоцелна политическа мощ.

В известен смисъл Обецата Баракова е съвършеният парламентарист за нашите условия - плод на нещастна случайност, но със самочувствие на важен компонент в законодателната естетика и символ на новата българска държавност. Дълго бихме могли да се закачаме с нея и да иронизираме свещената простота на блясъка й, но политическият ни организъм отдавна е пробит от безброй подобни дрънкулки, много по-натруфени, кухи и нахални от треперушката Ана.

Цялата структура, излъчила злощастната й кандидатура, не е нищо друго освен един тенекиен пиърсинг на обществената ни лигавица - ненужен, неудобен, но привличащ внимание и изискващ специално третиране.

Единствено заради долнопробната хигиена, с която беше забит, разчитаме рано или късно тялото на демокрацията ни само да го изхвърли. Уви, твърде много празни дупки имаме по него, предвидени да бъдат запълнени с такива труфила, така че дори някое да отпадне, друго ще го замести незабавно.

Столетницата например отдавна е гигантски наниз

И тук дори нямаме предвид техния Любимец 15, който по силата на малоумното задраскване е в Европарламента, точно както и пловдивската бъдеща законотворка; благодарение на БСП ушите ни станаха деформирани като на туземец от назидателни управленски обеци. А като прибавим и мазничкия медальон Пеевски, който ДПС й преотстъпи временно да поноси, докато не й прекърши прешлените, естетиката на социалистите се диктува от същите критерии.

Между Баракова и Манолова разликата е само във времето, прекарано като ушен политически елемент. И все така избирателите им продължават да бъркат срама и красотата, докато съвсем не ни останат уши от тази партия.

Но и политическите й опоненти не са по-читави

Обеца на ухото в същия смисъл е и Лукарски, гиздавата ни реформаторска съпруга, която се опитахме да отстраним чрез фейсбук, но ще трябва явно да наблюдаваме още доста време как игриво потрепва на твърде видими позиции - за наше общо назидание, но и от хубост.

Победителите от ГЕРБ също не правят изключение. Техните позорни обеци са единствено източник на самочувствие и арогантност. Някои раздадоха, от други се отърваха (като онази декорация Даниел Георгиев, който, ако си беше траял, нищо чудно пак да бе попаднал в парламента). Лъчо Мозъка обаче пак е тук с поизлъскан блясък, а Цветанов - властелинът на разтеглените уши (тук метафората стана чак многопластова) отново гордо краси фасадата на политическия субект и нищо не е в състояние да убеди примата на организацията, че срамът не е необходимо да се носи като властови символ, още по-малко пък безсрамието.

Но нима самият Борисов не притежава всички характеристики на поучителна политическа халка на ухото ни?

Общественият живот не може без висулки и дрънкулки, това е ясно. Винаги ще има Бараковки и само престоят им във властта ще определи колко големи и тежки ще станат и доколко ушите ни ще изтръпнат от тях. Очевидно е, че дори на мисловно ниво не можем да правим разлика между поуката, украсата и управленската мощ; следователно още дълго ще сме обречени онова, което ни виси за назидание, да е същото, с което се кичим празнично и с гордост. А що се отнася до случая с Ана Баракова - спокойно, поне тази обеца прави впечатление на лека.

Oще: ана баракова  баракова  ббц  депутат  депутати  драго симеонов  народно събрание  николай бареков  парламент  парламентаризъм  политик 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.06.2013, 04:37

7 Георги Върбанов | 31.10.201419:21

А-айде моля ви се! Хора дето не ги е срам от Бареков, да ги е срам от Баракова? Това е някакъв супер претенционен идотизъм. Баракова поне не е крала, не е лъгала, не е правила мащабни манипулации и не е изпълнявала мръсни политически поръчки, а е една обикновена симпатична млада даскалица. Това че не е чак толкова в час със сегашното си битие не е неин проблем, а на Дудуците дето я направиха депутатка! Кьорави ли бяха, тъпи ли бяха тогава? Май да, както и сега също го показват! Избрал ли я е народа? Избрал е я! Тогава какво търсите под вола теле? Ай сиктир! Бесен Бесен Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.03.2011, 13:35

6 Lubomir Kolev | 25.10.201413:22

яко написано Удивителна
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.03.2014, 09:08

5 Bono | 24.10.201410:27

Погледнете и от друга страна. Една жена, която не е следвало да попадне в парламента, е попаднала на мястото на някой, който си е платил за да попадне там. (поне половината от местата в БГ парламент са платени). Така че...тя е на мястото на някой, който има да избива Усмивка Палав
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

4 daysydogy | 23.10.201418:17

"Обецата" баракова, бат сали, депутатите на дпс, сидеров, каракачанов и ко, самият бареков и и ще кои ли не депутати са продукт на българското общестивено съзнание... Каквото повикало, такова отговорило...
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 12.03.2014, 19:23

3 peet | 23.10.201418:16

„Цели сме изгорели от парене и пак не знаем да духаме.”

Васил Левски
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

2 KingoftheROAD | 23.10.201409:25

Ако чакаме сами да изпокапат кратунските тивки, като презрели круши, има да чакаме още няколко прехода.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

1 pixie | 23.10.201408:03

Ако Баракова е "обеца", значи Бат Сали сигурно е "синджир на врата"...
   

оценка

+2 -0