Webcafe

Кой бърка в ББР

Борис Христов
06.10.2013, 11:50 (обновена 07.10.2013, 15:56)
Сергей Станишев

Снимка: © БГНЕС

По време на кабинета на Тройната коалиция Българската банка за развитие е финансирала украински инвеститори с 4 милиона евро

Знаете ли какво е ББР? Това е единствената сто процента българска и сто процента държавна банка у нас.

Българската банка за развитие, каквото име получи при тройната коалиция някогашната Насърчителна банка, е финансирала, при това веднага след приемането на специален закон за нея през април 2008 г., един строителен балон на Черноморието ни.

4 милиона евро са отпуснати на украински инвеститори за строителство на комплекс край Поморие, рекламиран за "звезди от Мосфилм", който след по-малко от три години дори не стига до първи турист. Замръзва на груб строеж и вече няколко пъти безуспешно е обявен на търг.

И тъй като ББР, макар и банка, е такава с публични средства, този случай ни кара да се запитаме колко още такива проекти е финансирала ББР, обявена като банка за кредитиране на малък и среден бизнес?

Пак по време на тройната коалиция 120 милиона лева от ББР изтекоха в БДЖ, тази бездънна каца, опразвана при всички правителства за сметка на обикновените железничари и недоимъка, който изпитват, за сметка на несекващите кражби.

Всъщност ББР е касичка на властта - според това кой е на власт. Неин принципал е Министерството на финансите.

По време на тройната коалиция през 2009-а стана ясно, че ББР е отпускала кредити за закупуване на жилища и потребителски кредити при изключително ниски лихви в сравнение с останалите банки на ...държавни служители, останали и до днес анонимни.

На отправената тогава разумна критика от страна на Института за пазарна икономика, че критериите за това трябва да публични, от трезора смотолевиха някакво обяснение, че това били ... изключения, а не практика.

Какво значи изключения при положение, че няма право по лиценз?

Сега научаваме, че са отпускани кредити и на украински инвеститори. Меко казано, странно.

При ГЕРБ чрез ББР бяха разплатени задължения на общините към фирмата за чистота "Титан", които уж после щяха да се връщат чрез местните им данъци и такси. Отново избирателно - спрямо една определена фирма.

Лошото е, че когато няма публичност на дейността на ББР това ни кара да си мислим какви още неща са се вършили в държавната банка, за която дори опозицията не се сеща да попита.

Така че за малко се фокусирайте върху ББР, а после ни инфомирайте нас, данъкоплатците.

Oще: банка  ббр  герб  кредити  сергей станишев  тройна коалиция 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.