Webcafe

Имотите са ни скъпи

Цветана Георгиева
24.11.2014, 17:33 (обновена 26.11.2014, 07:57)
Централата на НДСВ

Партийни ресторанти и къщи на духове. Докога?

Една нормална житейска ситуация - когато скъсаш с гаджето, се изнасяш. Избирателите отдавна скъсаха с НДСВ, само че жълтите отказват да напуснат предоставената им от държавата обител на ул. „Врабча" 23.

Самотната сграда - истукан, коронована с огромна указателна табела „Национално движение за стабилност и възход", никак не приляга на електоралната тежест на жълтите. От 5 октомври насам тя се измерва с точно 7917 гласа или 0.241 на сто от всички бюлетини, подадени в урните.

Законът ясно предвижда какво следва - партии, които не са получили поне 1 процент на парламентарни избори, нямат право на държавна издръжка, включително и на преференциални договори за ползване на недвижими имоти - държавна собственост.

Жълтите не минаха този праг, така че би трябвало да се изнесат тихо и кротко, вместо да обжалват заповедта на областния управител Росен Малинов. Със скоростта, с която текат подобни административни дела, в НДСВ вероятно се надяват да дойдат още едни предсрочни избори, за да се представят по-задоволително - със същата хипотеза вече отложиха изнасянето си.

Само че законът не би трябвало да работи с хипотези, а държавните институции по традиция не се бъркат много в начина, по който партиите се разпореждат с предоставените им имоти за централи.

През годините единствено СДС опита да прокара предложение в Закона за политическите партии, според което да им се даде възможност да купят помещенията, ползвани в продължение на години, докато междувременно тяхната централа на ул. „Раковска" 134 натрупа разходи от 70 000 лева.

В немалко случаи те не са добри стопани. Преди няколко години проверка разкри, че държавните помещения в София, предоставени за партийни офиси и клубове, масово се ползват в нарушение на закона - отдават се под наем, разрешават търговска дейност на трети лица и т.н. Извън столицата положението дори е още по-тежко.

И ще е наистина показателно, ако сградата на ул. „Врабча" 23 се превърне в клон на НАП, който да следи търговската дейност на партийните рентиери, които събират пари от чужди имоти.

Oще: ндсв  партии  сграда  субсидии 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.