Webcafe

Кога Министерството на финансите казва истината

Me and My Monkey
16.07.2013, 13:19 (обновена 17.07.2013, 17:01)
Петър Чобанов

Снимка: © Sofia photo agency

Всъщност колко е невърнатото ДДС, г-н министър

От Министерството на финансите изпратиха пресссъобщение до медиите. Дългичко. В него обосноваха - този път писмено - необходимостта да се актуализира бюджета. Тоест, да се увеличат разходите на държавата за тая година с 493.4 милиона лева. Което е около половин милиард.

Което се оказа доста различно от новината за дупка в разходите с "1-2 милиарда", както заяви премиерът Орешарски, чиято кариера е преминала в Министерството на финансите, на 1 юли.

Да прочетем един абзац от съобщението:

"За преодоляване на натиска върху разходите заради просрочените задължения и за осигуряване на допълнителен ресурс в резерва за непредвидени и неотложни разходи в частта му за структурни реформи и допълнителни фискални мерки, се предвиждат разходи за разплащане на задължения към бизнеса и разходи за подкрепа на гражданите в общ размер на 200.4 млн. лева.

От тях предвиденият ресурс в размер на 160.4 млн. лева (0.2% от прогнозния БВП) е предназначен главно за погасяванена просрочени задължения на държавата към бизнеса, натрупани основно в системите на министерствата на отбраната, на вътрешните работи и на правосъдието".

Споменатите в него като аргументи данни, например за задлъжнялостта на държавата към бизнеса, са съвсем различни от споменатите в течение на двайсетина дни задължения от премиера Пламен Орешарски и министъра на финансите Петър Чобанов.

Защото най-напред задържаното ДДС на бизнеса беше 150 милиона, после стана 315 млн. лева (по думите на министър Чобанов, който в началото твърдеше, че няма нужда и от актуализация), после 776 млн. лева - обяви го самият премиер в парламента, при това само преди четири дни, а сега изведнъж се оказаха 160.4 млн. лева?

Вече отбелязахме, че в края на май невъзстановеният ДДС е бил на най-ниското си ниво от началото на кризата.

Различните, само в разстояние на дни, данни, сякаш ни връщат във времето на министъра на финансите Симеон Дянков, който в първите си две години като министър "приключваше" кризата от догодина. После се хвалеше, че сме отличници, после казваше, че Брюксел е казал едни работи, пък Брюксел не ги беше казал.

Впрочем, и Орешарски като министър на финансите на тройната коалиция, все повтаряше, че криза няма. А Министерство на финансите си позволи да отреже критики на МВФ.

Експертно ли е експертното правителство, което ни управлява, или прави политическа инсинуация, за да оправдае поредната теза за "скелети в гардероба". Иначе няма как да се уплътни внушението колко лошо са управлявали "ония" и колко са добри "тия".

Макар че МВФ и известни български и чуждестранни икономисти ясно обявиха, че няма нужда от актуализация на бюджета, а от справяне с корупцията, шуробаджанащината и намаление на чиновници и министерства.

Само че на властта й се счува точно обратното. Започна с увеличение на министри, а оттам и на чиновници - направи ново, на "инвестиционното планиране". Увеличава се и броят на заместник-министрите - все пак си имаме коалиция. Увеличи се броят на комисиите в парламента, както и на заместниците в тях, за да се уредят "атакистите" с допълнително заплащане.

А в актуализацията си отваря вратичка и да емитира нов дълг до 1 млрд. лева.

"Ще издържим, докато можем!" Така депутатът от ДПС Йордан Цонев отговори днес на въпрос докога парламентът ще издържи. А можете ли?

Oще: актуализация  бюджет  ддс  министерство на финансите  пламен орешарски  разходи 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

7 pepe | 18.07.201300:58

Ванко, не че защитавам правителството, но как точно министъра на културата и министърката на здравеопазването имат извънбрачно дете - т. 6 от твоя коментар, след като според т. 1 са съпрузи?
И въобще какво е според теб "извънбрачно дете"? Това, че родителите му не са се подписали пред държавата - по някаква си причина, прави ли това дете недъгаво?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 17.11.2010, 12:35

6 vanko | 17.07.201315:37

КОЙ КАКЪВ ЕКСПЕРТ Е В “ЕКСПЕРТНИЯТ” КАБИНЕТ ОРЕШАРСКИ :
1. Жената на министъра на културата е министър на здравеопазването.
2. Мъжът на Мая Манолова е министър.
3. Жената на Местан – министър.
4. За министър на проектирането бе предложен топ-аферист, а после бе заменен от другаря му по стая.
5. Министърът на околната среда е жена на осъден за източване на държавния резерв.
6. Министърът на културата има извънбрачно дете от министърката на здравеопазването.
7. Министърката на здравеопазването е най – добрата приятелка на половинката на Станишев за пред медиите – Моника Йосифова.
8. Министър на външните работи – истинската половинка на Станишев – Кристиян Вигенин.
9. Министър на труда е турчин с фалшива диплома.
10. Министърката на спорта -българска литературка, която иска да се изучава турски в училищата в България.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.02.2011, 18:45

5 Georgi Tashev | 17.07.201314:48

"А в актуализацията си отваря вратичка и да емитира нов дълг до 1 млрд. лева." И ония пред НДК после се чудят защо са им ниски пенсиите. Отговора боде очите им при всяко участие на БСП в управлението, но облъчените им мозъци не възприемат, че партията може да греши, а камо ли да краде от тях.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.02.2011, 18:45

4 Georgi Tashev | 17.07.201314:43

Само не знам какво ще каже за това галфона Бойчо. Сигурно Бойко Борисов е оставил дупка в бюджета, която експертното правителство чак сега намери. Червените боклуци винаги имат оправдание за кражбите си. Очаквам да получат парите, да ги похарчат и ведната след това ще подадат оставка.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

3 KingoftheROAD | 17.07.201313:55

В друга тема някой го каза съвсем простичко - Орешко ще приватизира печалбите, и ще национализира загубите. Това е, какво толкова има да му се чудим?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.12.2011, 11:33

2 gothic | 17.07.201311:51

Адаш, ако питаш червеногъзите, това няма никакво значение. Нали били помислили за гладните и бедните.... muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.04.2013, 09:29

1 Plamen Dochev | 17.07.201300:37

Ще изтеглят един милиард заем, ще изпълнят популистките си обещания да наливат пари във фалирали държавни заводи, заплати и пенсии. като изхарчат парите ще си тръгнат и другите да плащат сметката. После най-нагло ще казват как са успели да вдигнат доходите и как другите се провалят. Както казваше един техен министър от тройната коалиция : Другото правителство ще е на хляб и вода! Това умеят комунистите!
   

оценка

+3 -0