Webcafe

За сделка с кола - само по желание при нотариус

Петър Николов
23.09.2013, 13:53 (обновена 24.09.2013, 15:47)
коли

Нотариалната камара, естествено, не харесва идеята да отпадне нотариалната заверка на подписите при сделка за автомобил. В нотариалната камара, ако не знаете, членуват всичките 615 нотариуса в България.

Малко са, защото това е единствената професия, чийто пазар и липса на конкуренция се пази със закон, който повелява да има 1 нотариус на 10 000 души.

А иначе идеята да отпадне нотариалната заверка при покупко-продажбата на кола е една от малкото смислени идеи на правителството, обявена наскоро от вицепремиера Даниела Бобева, след като кабинетът одобри 88 нови мерки за намаляване на административните режими.

С отпадането й няма да се плаща и таксата, която се изчислява върху стойността на сделката. Това означава, че ако продавате/купувате автомобил втора ръка, каквато е масовата практика поради свития брой продажби на нови коли, няма да се налага да олеквате с две-три стотачки. Сериозна сума, особено ако колата не струва повече от 1000-2000 лева.

Защото в кантората, за чисто формална 10-15-20 минути работа - знае всеки, който го е правил - ви прибират: от 50 до 100 лева за прехвърляне, в случай че колата е втора ръка, минимум сто лева за т.нар. проект на договор - любим похват на нашите нотариуси, а всъщност се вади типов договор.

Изобщо не ни трябва нотариусът да прави проверка - дали я прави?! - дали колата е запорирана. При регистрацията в КАТ сами го разбираме.

Но горчивата истина за това съсловие е, че ще бъдат лишени от приходи. Предвид факта, че и имотният пазар е в застой, естествено е да надигат глас и да прогнозират "бум на измамите" всеки път, когато им дадат думата. Сякаш няма замесен нотариус при всяка имотна измама и не сме чували за невписани сделки, невнесени данъци и разни такива...

По Нова телевизия техен представител заяви днес колко важно е да останат в тези сделки: "Нотариусът изследва собствеността на колата, проверява талона, проверяваме личните данни", бяха доводите на Весела Ивчева.

Според Закона за движение по пътищата, чл. 144. (1) "Собствеността на моторните превозни средства се прехвърля с писмен договор. (2)  (Доп.- ДВ, бр.43 от 2002 г.) При прехвърляне на собствеността на регистрирани автомобили подписите на страните трябва да бъдат нотариално заверени". Ето това най-сетне трябвна да отпадне.

Така че действайте. При нотариус да се ходи само по желание при сделка с кола. В повечето европейски страни, включително Германия, не се изисква нотариална заверка.

Все пак остават им всички останали нотариални такси. Да не бъдат толкова лакоми.

 

Oще: автомобил  кола  нотариус  сделка 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.08.2013, 09:17

3 Dessislava Buncheva | 24.09.201317:13

Това означава ли, че ако малолетно дете има дял от тази кола, няма да се иска от Съда решение за продажбата на колата. Защото в момента е така и то се представя пред нотариуса.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

2 KingoftheROAD | 24.09.201309:34

Маааалко промени в закона за оръжието, и ще видим тогава как ЧСИ-тата ще се чувсват безнаказани, и недосегаеми. Щото, точно по форумите един такъв тиквеник го понастъпах на тази тема, и заквича на умрело. Много щастлив Няма начин да няма начин да им се противодейства. Същото и за т.нар. колекторски фирми. Случаи бол. Някои са успели ефективно да ги разкарат. Удивителна
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

1 MacAllister | 24.09.201301:16

Следващите трябва да са съдиите изпълнители - не сме дорасли за частни такива. Казвам го въпреки, че на мене в момента ми трябва свиреп такъв, въпреки това справедливостта изисква да реагирам негативно на нещата, които съм виждал, на манталитета, който започват да си изграждат. Точно това не трябваше да се приватизира, въобще много лековато се придадоха сигурни ясли на много хора, а българинът все още обича сигурното и е готов да изгризе цицката, но да не обърне внимание на това, че е лаком. Чувал съм на живо и съм чел по форуми изказвания на ЧСИ (частни съдебни изпълнители) и това, което може да се чуе е плашещо - изгражда се някаква култура на лиспа на всякаква човещина и самомнение на заслужили да бъдат едва ли не носени на ръце изключително важни персони. Това е много опасна тенденция за хора с толкова права, а имат такива - могат да нарушат вашите, както им падне, а вие реално можете да ги защитите само в съда - скъпо и бавно. Иначе можете да пишете до сдружението им и да се надяват сами да се ухапят, ама едва ли. Повечето хора просто преглъщат горчивия хап, а монополите заедно с ЧСИ много обичат сладкия плод на параграф 22, от който накрая капе кръвта на клиента опитващ се да се измъкне от затворения кръг. Да не говорим за хилядите злоупотреби на адвокати съюзени с ЧСИ - достатъчно е да си пишат астрономически хонорар и ЧСИ свършва останалото. Няма да говорим и за такси и предварителни вземания за абсурдни неща покрай основното, няма да говорим и за фирмите дето купуват дългове за стотинки и ги превръщат в имане - всичко това се крепи на ЧСИ, а цяла орда гладници е готова да им ползва услугите, за да устрои капани на всеки, който си е позволил да бъде невнимателен дори и за нищожна сума. При толкова много апаши, частната индулгенция на изпълнителите е нещо, за което очевидно не сме готови, колкото и затруднения да значи това, че ще трябва да търпим.

А нотариусите са относително безопасни в случая, доста контролирани и общо взето полезни, но колите наистина им идват като подарък, така че вместо да пищят могат да се концентрират в другата си работа, защото в повечето случаи, ако не си наемеш солиден адвокат не можеш да разчиташ, че нотариуса наистина ще излседва всичко сериозно - той като много други българи попаднали в хранилка счита, че това му се полага и работата се върши толкова, колкото да не те накажат.
   

оценка

+1 -0