Webcafe

Ко vadis

Борис Христов
23.10.2013, 14:25 (обновена 24.10.2013, 16:56)
Юмрук

Който иска да мине в орбитата на Кремъл, две крачки на Изток

Помните ли онази поправка "Арендатори", която ГЕРБ се опита да пробута, когато беше на власт? Тя задължаваше хората да продават нивите си първо на арендатор, който ги е работил поне 4 години.

Откровено лобисткият текст, който противоречеше и на конституционното право човек  да се разпорежда свободно със собствеността си, беше оттеглен след като от Синята коалиция и дори парламентарната група на БСП обвиниха ГЕРБ в лобизъм.

Сега всички вкупом сториха същото. Подариха още време на арендаторите да наемат за жълти стотинки нивите на хора, а в същото време да получават милиони европейски субсидии за тях.

Показаха, че не им пука за интересите на стотиците хиляди собственици на дребни парцели земя, които биха искали да получат по-добра цена за тях; да могат да я ползват за обезпечение - в случай че й се вдигне цената заради допускане и на чужденци на пазара; да я оставят като стойностно наследство на поколението си и изобщо да спечелят.

Подариха време и на фондовете с руски и други неясни капитали, които са сериозни играчи на нашия пазар. Тъй като, нека го кажем съвсем ясно, става въпрос за отпадане на ограничението за придобиване на земя от ГРАЖДАНИ НА ЕС И ЮРИДИЧЕСКИ ЛИЦА, УЧРЕДЕНИ В ЕС (ВИЖ ВДЯСНО).

Тъй като е ясно, че удължаването до 2020 г. на мораториума за продажба на земи и гори на чужденци няма как да се случи, лидерът на "Атака" В.С. още вчера обеща, а днес социалистката Мая Манолова досущ повтори думите му - ще се мислят различни законодателни пречки пред чужденците, които искат да купуват земя у нас.

Орбитата, в която ни вкараха ГЕРБ - член на Европейската народна партия, БСП - член на партията на европейските социалисти и "Атака", е отдалечена от Брюксел и се върти около кулите на Кремъл.

И сега?

Лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви, че с действията си парламентът е бламирал правителството и то трябва да подаде оставка. Факт. Но няма. Времето за достойно подаване на оставка отмина. Вече може да стане само ако кукловодите спрат да дърпат конците на марионетките, които се самонаричат "експерти". Сигурно са експерти по партийно послушничество.

Лидерът на БСП Сергей Станишев е бесен на своите, че са го бламирали по пътя му към високите етажи на европейската бюрокрация - евентуален пост на еврокомисар. Факт. Не им стигат силите да превземат партията отвътре, защото Станишев е сложил свои хора в ключовите партийни структури, но каквото могат да направят, няма да му го спестят.

Всъщност срещу него се оказа почти цялата му парламентарна група, предвид факта, че 59 са гласували "за" мораториума, 12 са се въздържали и само Станишев, Михаил Миков, Георги Кадиев и Филип Попов са били против.

Но той най-добре знае каква е цената правителството да издържи до другата есен, когато ще се сформира новата Еврокомисия, за да предложи Станишев за еврокомисар. Сега вече няма как да крие от европейските социалдемократи, че една ксенофобска клика от двайсетина души управлява държавата.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов "видя" в бежанците причината за удължаването на мораториума. Което показва, че Борисов изобщо не е наясно, че забраната е за граждани на ЕС. Незнанието обаче никога не е плашело мускулест мъжага като него. И тези, които го зяпат в устата, едва ли знаят повече. В любимия си патриотарски стил Борисов обяви как ние сме външна граница на ЕС и да обясним на ЕК как регионът ще е различен заради наплива от бежанци.

Лидерът на "Атака" В.С. и финансиращите го удържаха пълна победа. Партии като "Атака" има и в другите европейски страни, "но никъде другаде в ЕС", както отбеляза журналистът Веселин Желев, "те нямат такова влияние върху най-важните решения - при това в единодействие със сили представящи се за проевропейски".

По Дарик радио днес икономистът Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии заяви, че вместо наказателни процедури за неспазване на Договора за присъединяване Брюксел би могъл да ни наложи една съвсем проста - да спре земеделските субсидии.

Това е най-голямата част от европейското субсидиране за България. От това ще разберат и зърнопроизводителите, които са най-субсидираната част от българското селско стопанство, и обикновените фермери, които получават субсидия за единица площ, и пчеларите и др.

Бездруго в онази орбита, където ни притеглят, няма да ни трябват.

Oще: атака  бсп  дпс  земеделие  земя  мораториум  народно събрание  субсидии 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

3 pepe | 23.10.201321:36

Мале, мале, каква само порнография стъкмиха с тая земя.
Този път успяха да се изложат явно пред цяла Европа; и то така, че никой в европейската политика и да иска не може да се прави, че не забелязва Усмивка. Излагацията вече не е само за вътрешна консумация. Ако някой политически грамотен човек в Европа досега не е знаел колко фрапиращо глупави и некадърни са българските политици - практически почти всички в "голямата политика" в България, вече е на път да научи. И си мисля, че това е само началото. Дано поне да е началото на края - най-накрая Усмивка. Защото от това вече трудно някой ще се измъкне, а това управление започва да се "сурка" надолу, подобно на предишното. Това, което 5 месеца протести не можаха да направят, собствената им глупост ще направи.
Ха дано. Искрено им пожелавам да успеят с тази забрана.
И администрацията на ЕУ да блокира повечето субсидии за България, специално всички, свързани със земеделие.
Тогава ще стане красиво Усмивка
А някой може би си мислят, че могат да извадят България от Съюза /защото разбраха, че да е в съюза всъщност не им е много изгодно - вярно има приход на средства, но и доста им връзват ръцете/.
И тогава, ако решат да изхвърлят България от съюза, вече ще стане мазало. Ако не за друго, то поне защото много години ни караха да изтърпим какво ли не, само зада влезем. И ако се случи да заизлизаме, голямата част от политиците ще трябва да се простят с главите си - далеч не само с политическата си кариера.
И друга полза ще има - тези, които още не сме избягали от тази страна, ще можем да искаме политическо убежище в Евросъюза Усмивка.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

2 MacAllister | 23.10.201319:22

Абе тъй тъй, то и Руските олигарси не са по-страшни от нашите изедници, ама и те ще почакат, както се виде. Впрочем руснаците доста се развъртяха из Европа и на никого на са му докривели - не знам дали ги избива да се държат по-прилично из Европата или конкуренцията ги кара друго яче, ама неучастието на Русия в ЕС почва да става все по-формално. Казвам го щото се чудя дали няма да ги избие на лошо, ако им се отвори една неочаквана и по-специална възможност унас - което "у нас" е в рамките на ЕС.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

1 Оня Дето Го Трият | 23.10.201316:03

Абе не е като да не съм казвал, че и най-черните анадолци и талибани не са толкова опасни за България, колкото псевдо-патриотите от Атака, ама ... не разбирам
   

оценка

+2 -0