Webcafe

Кумирът на един премиер

Петър Николов
07.11.2010, 14:03 (обновена 08.11.2010, 22:55)
Бойко Борисов

Снимка: © wiki

Бойко Борисов жали, че не може да го стигне Тодор Живков... Какво ли щеше да е в държавата, ако го беше стигнал?

Я виж ти кой се показва иззад плещите на Борисов? Ухилената физиономия на правешкия управник Тодор Живков, шоп като Борисов. А БСП пуснаха предизборен клип: "Гласувате за Борисов, получавате Костов!"

Но днес всичко си идва на мястото. Както сам казва министър-председателят, няма по-голям реформатор от него и правителството му за последните 20 години. По-голям от него е само Живков. Защо ли? "Фактът, че 20 години след падането му от власт никой не го е забравил, показва, че доста неща са били направени. А е факт, че 20 години ние приватизираме, ние само приватизираме това, което е построено тогава..."

Уникално. Естествено би било тези думи да бъдат казани от внуците или правнуците на Тодор Живков. Естествено би било да бъдат казани и от човек, който го е охранявал години наред.

Но от устата на един премиер на определена като дясна партия, 21 години след падането на режима и разсипването на построеното не от Живков и червената номенкатура, а от хората на България...

Това е също толкова нагло, колкото номерът на Батето в мемоарите си да се изкара бунтар, а не "червен принц" от Банишора, допуснат до "будоара на върхушката" (определение на Люба Кулезич). Девизът на Живковия зет е известен: "Живей, сега ти е паднало!"

Не съм чул някой от премиерите на държави от бившия соцблок да се е сравнил с някой от бившите псевдомонарси, управлявали Източна Европа, под партийни мантии и идеологии.

Но като се замисля никак даже не е странно, че Борисов си позволява подобни сравнения, които, за съжаление, възмущават малцина. Виж, ще поразмекнат някои сърца отляво - и ще разтуптят стотици други милиционерски, ама те са си в ГЕРБ.

Лично на мен ми се щеше министър-председателят на държавата да има по-високи цели. Неговият приятел по рейтинг Берлускони например си има за кумир Наполеон. Какво да се прави - кажи ми какви са мечтите ти и аз ще ти кажа колко голям си ти...

Трагичното е, че за две десетилетия оценките за режима, държал ни в плен 45 години, не са по местата си - нито за доброто, нито за лошото. (Същото е и за прехода.) Въпреки многото изговорено и изписано, в учебниците на децата ни този период е описан семпло и там отсъстват престъпленията, извършени от една власт спрямо народа й, както и обективна оценка на извършеното. Там няма дори по-сериозен анализ на възродителния процес, а трудово-изправителните лагери и насилието по време на колективизацията изобщо отсъстват.

За съжаление, нямаме - за разлика от една Русия например, дисидентска литература и изобщо изкуство, което да покаже истинското лице на една власт.

Затова на днешните двайсетгодишни думите на Борисов за това какъв титан е Тато са забавни. А за мен - повече от трагични. Но пък сега вече знам кой е кумирът на Бойко Борисов.

Oще: бойко борисов  преход  режим  тодор живков 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.10.2010, 05:58

9 Lucky Stike | 09.11.201015:15

Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.09.2010, 00:00

8 koncentratico | 09.11.201013:12

БКП-то са се наакали от това, че ББ им отне иконата на електората им - лицето Тодор Живков!
Докато ги има и двата обекта - ББ и БКП все ще има малоумни хора, които да се кланят на националният предател Т.Ж.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.02.2010, 10:03

7 Andrei | 08.11.201017:48

Един известен академик (руснак) казва: "По лесно е да развиваш неразвита държава отколкото ПОГРЕШНО РАЗВИТА! Какво е построено по времето на комунизма? Допотопна енеркоемка, материалоемка и трудоемка тежка промишленост, която произвежда боклуци, които могат да бъдат пробутани (в рамките на СИВ) само на бившия СССР. Кремиковци, Завода за тежко "нестандартно" машиностроене в Червена могила, Девня и т.н. Наистина ми омръзна да слушам хора, които изпитват носталгия към онези години. Не, че сега нещата са добри, но те са такива каквито са заради същите тези хора. Комунизмът е тежка болест. Който се е заразил от нея вече не може да се излекува. Щастлив съм, че съм от малкото в тази държава, които имат сигурен имунитет срещу тази болест!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.08.2010, 15:16

6 emo13 | 08.11.201011:44

Аз знам какво беше, Петя...беше гадно Усмивка Имах нещастието да поживея 13-тина години в комунизъм.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.09.2010, 21:43

5 Petya Deyanova | 08.11.201011:02

Ти, Знаеш ли какво е било по времето на Живков....? А?
Не се ле уморихте да говорите и пишете като Папагали. Нямате ли собствено виждане по въпроса. Ако ли не сте живяли по негово време. Пишете друго, отнасящо се до събитията в Политиката за сегашно време. Пък, и не Ви ли хрумна, че Борисов, бидейки като Охрана на Тодор Живков. Впоследствие и на Симеон Сакскобурготски. Толкова Информация по много въпроси е събрал.че заслужено в момента е на този пост- Министър председател. Колкото по-си информиран политически за една Държава , толкова по-добре можеш да я Управляваш , ако искаш за Добро, ако искаш за Лошо. Колкото повече информираност,толкова по-добре можеш да Владееш нещата. Изглежда АБ-то на тази страна от Политическата стратегия не знаете.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 17:28

4 evkalipt | 08.11.201011:00

Не знам защо винаги трябва да си личи ясно, че сме повредени хора...Дори и да има нещо вярно в харесването към Тошо от страна на Борисов, не е зле да не се коментира толкова изключително елементарно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2010, 12:34

3 Ицо | 08.11.201010:52

Начко е много прав. Гледал е предаването. И аз го гледах.
Журналистите мечтаещи за тройната коалиция да дойде пак, просто изкривяват думите на Борисов.
А той казва това което мисли ... и това което мислят и повечето българи които помнят какво е било и преди 20 години.
Истината е че сега не можем само да боядисаме това което е построено през управлението на Живков.
Не казвам че е било добре ... това си беше тоталитарен режим.
Но при тоталитаризма може да се направи много.
Предполагам всички знаят за Хеопсовата пирамида... и знаят кой е Хеопс.
Но никой не знае имената на хилядите обикновени хора умрели при строежа на пирамидите.
И той каза това - нещата са несравними. И че би искал да можем да построим и половината построено тогава.
Но не каза че иска да се върне тоталитарния режим. Това само комуноидните журналисти си го добавят.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.08.2010, 15:16

2 emo13 | 08.11.201010:24

Начко, казал го е тази събота в някакво предаване. Все пак авторът го цитира /виж кавичките/.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.11.2010, 16:47

1 Начко | 08.11.201008:44

Аз не си спомням да съм чул Борисов да нарича Живков свой кумир. Той просто посочи, че са несъизмерими. Нерде Ахмед, нерде Архимед, както се казва. Предполагам, че авторът на това сълзливо излияние е член на МБСП или МСДС...все същото. Впрочем Вие кого бихте посочили за свой кумир, уважаеми авторе? Мики Маус може би? Нищо чудно, нищо чудно, интелектуалният потенциал, за който загатвате, чудесно си пасва с любимия анимационен герой.
Впрочем Живков отдавна го няма, хората на България са си тук, но вече не строят, а рушат... защо ли?
   

оценка

+0 -0