Webcafe

Късно е, либе, за Отечествен фронт

Иван Стамболов - СулаИван Стамболов - Сула
24.10.2017, 18:25 (обновена 26.10.2017, 15:48)
христо иванов, атанас атанасов

Снимка: © DSB.bg

Няма по света такова демократично общество, в което десница да представлява едва 1-2 на сто от всички избиратели. Щом десните избиратели не гласуват за теб, то просто не те признават за свой представител и ти си някаква парадесница, изсмукана от пръстите на пристрастни политолози.

Наистина се чувствам ужасно неудобно, че пак ще говоря за партии и коалиции. Знам, че повечето нормални хора се отегчават от това. Но ето какво прочетох наскоро:

„Пет десни партии, които не успяха да влязат в настоящия парламент, обсъждаха днес предприемане на общи действия срещу едноличния управленски модел в страната"...

Ако бяха написали просто „пет партии", щяхме да го подминем и да си говорим за нещо друго. Но когато се каже „пет десни партии", нещата стават различни.

Извинете, ама щом тези „десни" партии не са успели да влязат в парламента, то те са десни само в собствените си фантазии.

Дясното в едно общество се състои не само от десните политици, но и от десните избиратели.

Няма по света такова демократично общество, в което десница да представлява едва 1-2% от всички избиратели. Щом десните избиратели не гласуват за теб, то просто не те признават за свой представител и ти си някаква парадесница, изсмукана от пръстите на пристрастни политолози.

Как така „десните" останаха на улицата? На последните избори много хора, които през годините съвестно са гласували за СДС и ДСБ, го направиха за последен път или за първи път не го направиха. Преди изборите всички се надяваха, че „десните" политици ще съберат достатъчно разум, ще постигнат някакво обединение помежду си, ще се явят заедно и ще формират сериозно парламентарно представителство.

Дори аз си позволих още през февруари да ги приканя за това. Те обаче, въпреки предупреждението от страна на избирателите си и последния шанс, който им беше даден, продължиха да правят тънките си сметки, поради което дори не попаднаха в Народното събрание.

Сега, след този гръмотевичен провал, са тръгнали да правят фронтове и блокове, навлязоха във фазата, която фолклорът определя като „сетѝла се Мара да се побара".

Сега, когато няма предстоящи парламентарни избори, те се сетиха да сплотяват, да обединяват и да предотвратяват несъществуващи катастрофи. И утре ще искат от мен - класическия десен избирател - покрай тях да гласувам за зелените, розовите и лилавите. Не виждам как ще стане.

Инициаторите на това обединение много трудно могат да намерят нещо общо помежду си освен желанието на всяка цена да попаднат в парламента. Половината от тях са яростни либерали (сиреч, по-скоро яростни, отколкото либерали), а другата половина искат да минат за консерватори, защото така е актуално. Тоест, застават от двете страни на барикадата. На каква основа тогава се обединяват? Ще отблъскват извънземните? Никой не смее да издигне стряскащ, но и увличащ призив, а всички се придържат около облите клишета на мейнстрийма. Навсякъде греят „стари муцуни", но пък не се забелязват лидери.

Може би заради това новото обединение не може да опише платформата си другояче, освен като „общи действия срещу едноличния управленски модел в страната". От което ние, страничните наблюдатели, си правим извода, че когато те бяха министри и коалиционни партньори в този модел, той не е бил едноличен, не е бил катастрофален, не е бил нетърпим, а е станал такъв едва по-късно.

Този политически подход не е нов. Това е моделът на Отечествения фронт.

Нали си спомняте: след като се къса пактът „Рибентроп - Молотов" между Третия райх и Съветския съюз, българските комунисти започват да привличат де когото се сетят за простичката кауза да се излезе от Тристранния пакт и да се свали монархията.

Всеки, който е съгласен това да се случи - добре дошъл, пък какъвто ще да е иначе. Идеята на отечествените фронтове, с които е пълна нашата история, е да забравим „незначителните" различия помежду си и да се опълчим на тирана, защото положението е станало нетърпимо.

Забележете, това е първата задача на всеки „нов политически проект" - да докаже, че положението е станало нетърпимо.

Ако са преценили, че положението наистина е нетърпимо, че трябва да дойдат санкюлотите и да излезем с тоягите на улицата - окей, нека измислят нови политически проекти. Дето се вика, всички ние, които сега няма за кого да гласуваме, ще се зарадваме.

Но също така да си направят и сметката още веднъж. Всяка преданост си има граница, отвъд която започва омерзението или пък обикновения прагматизъм. Как някой може да си представи, че ще отида да гласувам за Зелените или ДЕОС, само за да осъществя заветния си блян да видя ген. Атанасов депутат? Това е несериозно.

Така, както са тръгнали, от космоса се вижда, че не ги интересува нищо друго, освен да влязат в парламента, където най-вероятно ще се разпаднат още на следващия ден и ще започнат да се лансират поединично и на малки групички.

Какъв фронт, каква революция, какви „общи действия" срещу модела! Помним как Реформаторският блок го реформира същия този модел - някак си изотвътре.

Съжалявам, но не са това хората и организациите, които ще „пометат статуквото". Поотделно може да са много симпатични, но събрани заедно излъчват една припряност на накърнени интереси и неосъществени амбиции.

Изпуснаха момента в началото на годината и сега е късно да правят ОФ-та. Да изчакат, да се огледат, да тръгне всеки от тях по собствения си път, пък един ден някой от тях може и да намери верния тон. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен, но хайде да не правим блокове за тази цел. Особено пък с финикийците.

Oще: гражданска платформа  да българия  деос  десни партии  десница  дсб  зелените  отечествен фронт  реформаторски блок  сдс  съюз на демократичните сили 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

24 deowin | 28.10.201700:04

Предполагам за моя утеха не правя 3 правописни грешки в 2 изречения и поне що-годе разбирам как се членува на майчиния ми език - доста повече от това, с което ти можеш да се похвалиш Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2017, 13:51

23 follow_the_cash_flow | 27.10.201723:17

Deowin, опитите ти да се правиш на онтелигентен, като просто сърупваш много думи на едно място, не се получават.
Ти си тъпак.
Със или без правописни грешки, стишисточно и логически не владееш речта, така че да представиш, промотираш идеи които подкрепяш. Дали базирани на неопровержими факти, или с манипулация... не го умееш. Просто си пишеш талаш.
Колкото до тази 'десница', ще видите какво ще спечелят на изборите. Върховния им успех ще е въобще да влезнат парламента.
Място за рокади може да има, когато любимия ви бат боко се оттегли. Чак тогава може евентуално да се появи новия 'народен водач'.
Не знам от ляво или отдясно (като знам колко им се работи на българите едва ли ще е много отдясно).
А може месеци и години да се менкат безлични коалиции, докато изникне такъв.
За десната идея, нали, очаква се да изникне нов костов.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

22 deowin | 26.10.201717:21

>Дебил ще ме наречеш, след като ме видиш наживо

Предполагам щом ти си толкова сигурен, че ако те видя наживо бих те нарекъл "дебил", то не мисля, че има смисъл да споря - вероятно си прав.

Аз те наричам това, което от думите ти личи, че си. Ако същото си личи и от външността ти, то ти си точно от този тип истински, неподправени, автентични дебили, за които говорех. С което може би дори си горд - все пак ти е единствената отличителна характеристика, и е някак си естествено да държиш да я виждаш като повод за гордост.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 11.10.2016, 10:21

21 BaronVino | 26.10.201710:18

Писна ми,

Относително добри резултати в кое? Борба с корупция, привличане на чужди инвестиции, външна политика, вътрешна политика и ключовите сектори там? Здравна реформа, правна, образователна итн.?
Аргументирай се малко. Не брой км накъдрен асфалт наречен магистрала, направен с еврофондове като невероятен успех, моля те.
Това че си минал от дясно към Борисов си е твое решение, за какво да се обиждаме. Какво биха направили другите полит-мекерета също е много мъгливо. Сигурно е едно, всички ще крадат еврофондове.
За мен сме в тотална патова ситуация. Преди съм го казвал, България полтическа класа НЯМА! Както в Русия така и в България, мафия и държава са едно. Без значение кой цвят е на власт. А такъв модел на упавление, работи само за определени кръгове, не за единна здрава държава.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.08.2017, 13:51

20 follow_the_cash_flow | 26.10.201709:51

Първо, не подсилвай аргументите си с лични обиди.
Дебил ще ме наречеш, след като ме видиш наживо, ако прецениш че е безопасно.

Второ, те са некомпетентни и корумпирани. Не вдъхват доверие.
Нещо повече. Те не могат ДОРИ колкото бойко борисов, все пак да контролират и да водят, доколкото е възможно, нещата в нашата среда.
Мижитурки. Които СЪЩО ламтят за собственото си обогатяване.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 05.06.2017, 21:26

19 Писна ми от псевдоинтелектуалци | 26.10.201707:03

Аз пък не мога да разбера какво толкова плювате Борисов?
Може да е мутра,може да е прост,но има предвидимо управление с относително добри резултати.
Казвам относително,защото могат да бъдат по-добри,но брилиантни на фона на всички управлявали през последните 30 години.
Заради смешници като тези от снимката ми е такъв никнейма!
Хора словоохотливи,които могат да цитират Достоевски,хора с никакъв управленски потенциал,визия за развитие,НО С ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ДОБРЕ РАЗВИТО ЧУВСТВО ЗА ПЛАСИРАНЕ И ГЪВКАВОСТ В ИДЕИТЕ СИ ПРИ НАЛИЧЕН СТИМУЛ!!!
Десен съм,но тези не са моето дясно,за сега го разпознавам при Борисов,колкото и да съм наясно,че ще отнеса целия хейт на света!!!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

18 deowin | 25.10.201722:56

Факт - Борисов е автентичен. Автентичен дебил.
Предполагам е доста очаквано когато ти самият си автентичен дебил да предпочиташ да те представлява точно автентичен дебил. Все пак той самият го каза в прав текст - "Вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме".

Интересно как когато търсиш лекар, инженер, автомеханик даже, предпочиташ да не е прост, но автентичен дебил, а търсиш основно да е компетентен за да свърши работа, но когато става въпрос за политик си сходен да игнорираш очевидната некомпетентност и корумпираност за едната проста автентичност. Дори да е само автентничност в простотата и малоумието.
Лайно да е, щом е автентично смрадливо и гнусно, точно него ще пожелаеш и избереш да те представлява в политиката.

Сходна, макар и неимоверено преувеличена, е ситуацията с Тръмп.
Брутално некомпетентната му и тотално лишена от такт и дипломация политика минава пред многобройните американските автентични дебили пък за автентичност, прямост, "telling it like it is". А всъщност е просто брутално некомпетентна и тотално лишена от такт и дипломация политика.

И докато е напълно нормално да ти личи, че си глупак, защото - точно защото си глупак - не знаеш дори как да го прикриеш, то не е особено рационално за другите глупаци да изберат точно теб дори за президент, против собствената си лична изгода, и то единствено за да се чувстват по-добре в глупашката си същност - зер, не може да е чак пък толкова зле да си глупак, щом дори президентът е такъв.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 18.08.2017, 13:51

17 follow_the_cash_flow | 25.10.201722:36

Реформаторския блок и другите подпбни не беше никаква алтернатива.
Радан кънев, кунева, и всичките подобни , къде безлични, къде дразнещи, нагли, показаха колко струват. Безхарактерни, с претенции които не покриват, лъжливи, без харизма. Бб. Ще те излъже, ще си смени мнението, ще изръси глупост , но винаги е автентичен. А тезиса наиатина безхарактерни, без харизма, с непокрити претенции.
Още са недостоверни, склонни към задкулисие и манипулации, като всички други.
Но... просто нямат харизма да са лидери. Нито добри, нито лоши. Никакви.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.10.2016, 10:21

16 BaronVino | 25.10.201721:41

Едно време тия от ляво, създали и тия от дясно, усещайки демократичните вълнения в Източна Европа.
После създали и център и партия на малцинства и етноси. Докарали дори и цял Цар, но сложили пишман десиденти под него. После създали най-силния си състезателен кон, в навечерието на Еврофондовете. Той имал, простата реч и лафове на Бай Тошо, харизма на пост соц. мутра от 90те. И така последните не 27 години а може би 127г.
Какви десни и какви партий, дами и господа?!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

15 Виктория Пенелопова 07 | 25.10.201721:32

Шамандурата, подлагам на съмнение "експертното" ти мнение. Не можеш да знаеш как точно се е кръстил въпросният - дали глух или просто дееф. В английският език, за правопис и произношение на собствени имена няма правила!!Но, ако ти смяташ че е "глух", кажи му го на него! На мене ми е все тая!
   

оценка

+1 -0