Webcafe

Тиха и кротка схема на фамилно-партиен принцип

Webcafe
10.07.2018, 09:33 (обновена 12.07.2018, 09:15)
Султанка Петрова

Снимка: © vmro.bg

Поне малко неудобство няма ли?

Трябваше ли 25-годишен мъж да вгради сянката си в основите на новото Народно събрание? Това ли е цената, която трябваше да се плати за поредното късо съединение между партийни връзки, държавни служби и лични бизнес интереси?

И ако няма да има оставки и наказания, поне малко неудобство няма ли?

Фаталният инцидент с охранителя Даниел Тасев, загинал по време на нощна смяна в Партийния дом, тепърва ще бъде разследван от прокуратурата. Първоначалната версия гласи "немарливост или непредпазливост", а отговорността вероятно ще бъде търсена от строителите.

Смъртта му обаче освети и една тиха и кротка схема за усвояване на бюджетни средства на фамилно-партиен принцип - патология, която никой нямаше да забележи, ако не бяха въпросите без отговор на близките на Даниел.

Охранителната фирма "Дефанс консулт" - работодател на Тасев - се оказа собственост на семейството на зам.-министър Султанка Петрова (Обединени патриоти).

Дружеството е създадено от съпруга й, управлявано е от самата нея до влизането й в политиката през 2014 г., след което е прехвърлено на дъщеря й, за да се падне най-после на зетя, "бащата на внучетата й". Бизнесът никога не е напускал семейството, просто е преминавал в неутрални ръце по смисъла на декларациите за борба с конфликта на интереси.

ВчераБСП иска оставката на Султанка Петрова заради конфликт на интереси

Султанка Петрова не може да бъде съдена за неправомерни действия като бивш депутат или настоящ зам.-министър - тя не е възложител на поръчката за ремонт на зала "Света София", не участва в оценителската комисия на офертите, не тя, а частен консорциум е наел "дъщерната" й фирма като подизпълнител. Свободен пазар, свободна воля, или поне така трябва да бъде, ако в България не действаха правилата на ориенталския държавен капитализъм.

Формалните стандарти тук имат твърде малък допир до представата за етично поведение на политик, който отговаря за управлението на социалната сфера и е на ръководен пост в министерството-принципал на Главната инспекция по труда.

Не отива и на претенцията на "Обединени патриоти" за борба срещу "срастването на престъпността с правоохранителните органи, политическия и олигархичен елит".

Такъв поне беше един от ангажиментите в миналогодишната им предизборна програма. Днес лидерите на ВМРО, НФСБ и "Атака" са прекалено заети да си мерят ефирното време за медийни изяви и да се заяждат за наднормените си килограми, за да обърнат внимание на репутационното бедствие в собствения си двор.

Няма начин да не направи впечатление и друг факт: в продължение на години "Дефанс консулт" не е извършвал никаква търговска дейност (данните се виждат от последния подаден финансов отчет в Търговския регистър за 2015 г.).

Сушата е продължила до края на октомври 2016 г., когато дружеството е разполагало с един-единствен служител, осигуряван здравно и социално. Месец по-късно ситуацията се променя радикално.

През ноември 2016 г. фирмата на семейство Петрови декларира пред НОИ, че е станала работодател на общо 67 души. Това е и моментът, в който "НС Груп" ДЗЗД печели поръчката за ремонт на Партийния дом за около 19 млн. лв., а "Дефанс консулт" тегли печелившия билет за охраната на обекта.

Случаят доста напомня на скандала, който неотдавна събори от власт здравния министър Николай Петров - обществена поръчка за доставка на консумативи в подопечната му ВМА се беше паднал на собствения му "кандидат-зет" и бъдещ баща на внучето му.

Шумът беше достатъчно основание за безславното отстраняване на Петров от Министерството на здравеопазването. Формално нарушение обаче не беше открито заради липсата на родствена връзка по документи.

Тази широка "врата у поле" си остава отворена и в новия закон за противодействие на корупцията от 2018 г. въпреки очевидните, изключително дразнещи и деморализиращи примери за шуробаджанащина на всяко административно ниво, което има право да разпределя бюджет за нещо повече от кламери и тоалетна хартия.

Няма как едновременно да ядеш от тортата и тя да си остане цяла. Никой не е вкаран зорлем във властта, за да се чувства оправомощен да компенсира стопанството на роднините си. Рано или късно, щетата от корупцията ще избие върху челата на печалните си герои. Този път се случи по най-болезнения начин.

В сърцето на парламентарната демокрация - бъдещата пленарна зала на Народното събрание - един млад човек загина от престъпна небрежност.

Оставки и наказания сигурно няма да има. А поне малко неудобство?

Oще: вмро  даниел тасев  обединени патриоти  партиен дом  партийна схема  султанка петрова  схема  шуробаджанащина 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

5 TheRock | 12.07.201809:29

Първо Султанка да се прекръсти на Царева, пък тогава ще говорим!
А сатанистката секта на комунистите продължава да взема жертви.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.01.2011, 02:29

4 straight | 11.07.201817:08

Баси, къде и да боднеш в Милата Родина, все гюбре излиза! Изглежда, нито една дейност не е останала незасегната. Отврат...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.10.2012, 11:42

3 скучко | 10.07.201812:13

Тая Султанка, ще да е много кадърен и ценен кадър щом и зам. мин. Т. Дончев застана пред амбразурата заради нея Чуди се Виж ,предната зам. мин. (вече и забравих името) дето се разходи до Америката на "оня" форум, ще да е била по-малко "ценен" кадър, щото сал един зам. мин. В. Симеонов застана зад нея, ааа пардон пред амбразурата Намига muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2012, 17:17

2 Xaoc | 10.07.201812:00

Едно и също вече поредно десетилетие... После не се чудете защо умните хора бягат.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.10.2012, 11:42

1 скучко | 10.07.201811:01

"...Той беше попитан дали ще посъветва заместник-министъра на труда и социалната политика Султанка Петрова да се оттегли от поста заради конфликт на интереси с охранителната фирма, под чиято охрана е станал инцидентът със загиналия млад охранител.

Когато говорите за конфликт на интереси, бихте ли посочили къде точно и кога сте видели такъв конфликт. Хубаво е, като се говори, да се говори с факти, заяви Каракачанов.

Тази охранителна фирма не е сключвала договор с Народното събрание. То е сключило една година по-рано договор със строителна фирма, която изпълнява проекта за новата зала на парламента, каза той. Самата фирма, по думите му, сключва договори със своите подизпълнители, включително с охранителната фирма.

Договорът е сключен на 21 април миналата година, когато г-жа Петрова не е била никой. На 26 март минаха парламентарните избори и тя не беше избрана за депутат. На 4 май беше новото правителство, а тя е застъпила на длъжност заместник-министър на 12 или на 15 май. Къде видяхте конфликта на интереси, коментира Каракачанов.

Попитан какво пази тази охранителна фирма в обект, който се охранява от НСО, Каракачанов посочи, че не може да каже, защото и той е разбрал за нея от телевизионните репортажи. Но нека първо да се види какво точно се е случило, призова той, цитиран от БТА, като коментира, че БСП най-вероятно не са наясно с датите, които е посочил.

Той добави, че 2016 г. е сключен договорът между Народното събрание и строителната фирма, а на 21 април миналата година строителната фирма е сключила договор с фирмите подизпълнители, една от които е фирмата за охрана.

В този момент Султанка Петрова нито е депутат, нито е заместник-министър, нито дори е избрана, къде виждате конфликта на интереси, попита отново Каракачанов. Той каза, че иска да се уточни първо какво се е случило. Ако примерно инцидентът, който се е случил с младия охранител, е по вина на фирмата, би следвало може би тогава да говорим за някакъв морал, но ако се е случило нещо друго, което не зависи от фирмата, за каква отговорност тогава да говорим, коментира Каракачанов.

Той добави, че е разговарял с началника на НСО и уточни, че службата охранява периметъра на сградата, а строителната фирма охранява техниката си..."

Ама така де, казва ви го човека (даже 2човека в една опаковка), кво сте тръгнали да се заяждате и да тормозите Султанчето, а?
   

оценка

+0 -0