Webcafe

Бате, ти кой беше

Бате Гойко
04.03.2013, 22:15 (обновена 08.03.2013, 12:09)
В кръчмата

Снимка: © Getty Images

Ние сме прости. И ти си прост. Но вече не се разбираме

190 на 110. Първото е пенсията на тъщата, второто е сметката за парното, дето тя я плаща. Тъщата е жена с късмет - другите пари й ги оставям, да ги харчи за каквото си поиска. (Като плати и за общите части в блока, ма това не го броя, щото пак с едни 60 лева чисто разполага.)

Късметлийка е, че е при нас. Храним я, поим я, по доктори я водим с шурето, дъщерята й оставя дрехи разни да износва,(жалко, че обувките не може). Два етажа по-долу тъщата на Киро от жепето ги издържа всичките: Киро, че го съкратиха и жена му, дето е пенсионер по болест от години. С пенсията си и парите, дето взема, от сергията за вестници, всичките ги храни, а е на годините на мойта тъща.

Купила си оня ден вафли, дъвче на сергията, и ми вика: "Тука мога да си ги изям, вкъщи нищо не остава!" Тъщата я жали, че е с кръвно, пък работи - 190 на 110 вдига често, с шум в ушите е, не може да събере пари, за да махне пердето на едното око. Не вижда много, ма добре, че хората не я мамят, жалят я, като я гледат.

Бате, всичките сте за народен съд. "До стената, до стената!", вика тъщата, като изпие чаша вино в лимонада. Бате, ти защо се махна? Май се стресна, че може да ти се наложи да им накривиш шапката на разни бизнесмени, дето ви раздават кинти и сте си омешали шапките. Те сега разбрах колко струваш, язък ти за пъченето колко си народен. Народни са ти приказките, ама вече не знам кой може да ти се върже.

Казвам ти, всички сме се вдигнали. Оня ден на 3 март, гледам, в метрото от Люлин кои сме се тръгнали за протестите: Венета домоуправителката, дето е червена бабичка, стар кадър на БСП, хем тя яде месо три пъти на седмица, щото син й взема бая пари и помага; Киро от жепето и жена му, дето е полусляпа от диабета и почти не излиза, щото и пари нямат, пък и де да ходи в Люлин; Зазата от горния етаж, дето ще се маха от блока, взел си е апартамент някъде в Студентски град, поправя улуци и прави изолации, ама и той го закъса с работата, добре, че жилището е заради неква нива от дедо му; две студентчета, дето са на квартира при трето - техните му взели апартамент в Люлин - хем до късно бяха бачкали в съботата - сервитьорчета са в пицария...

Що народ имаше... Шурето звъни и вика: "Батко, като свършите с пенявенето, ела вкъщи да си пийнем и да хапнем преди да се прибереш у Люлин!" Шурето е тарикат, широко скроен човек, както казва Цецка Цачева за Тебе, Бате. На бърза ръка ги ушива хората.

Да не пропусна много важна група - Владо Корема, дилърът в блока, дето от началото на януари раздава в квартала дрога без пари. Така трябвало. Ма що така, Бате, ти знайш ли? Някой знае. С Корема са и още няколко по-дребни, дето, откак завършиха гимназия - има-няма две-три години, все дрога пласират. Един ден свестен труд нямат.

До тях - Янко Пилето, свалил е полицейската униформа, значи е в почивка, нещо си говорят, смеят се. Е как няма да се смеят, нали Корема всеки месец му снася по една пачка. А Пилето оня ден се направил на голямото ченге и арестува един младеж заради малко трева в джоба. Като знам, че майка му е разведена и едва се оправя с никаква заплата, че и два входа чисти, откъде ще вземе пари за адвокат, господ знае.

Абе, Бате, се е имало такива гадове, ама вече не се трае. Иде ми да ви подпаля всичките, ако ще да ви лежа. Опрасихте се от тая власт, а нас помиярите ни яли. Лъгахте ни, ти най-много. Каза, че ще им потърсиш сметка на предишните. Нищо не направи.

Браво, Бате, на оня турчин, дето извади пистолет, верно, газов, ама пистолет, на Доган. Това било езикът на омразата, вика тоя, дето Доган го направи шеф. Ние "Калашници" ли да извадим, за да ви стреснем, или сопи? Ееее, ма то било много хубаво да повикаш, крещи Киро до ухото ми: "Утре пак съм тук, че ми писва да си гледам старата секция вкъщи и телевизора, тук съм човек!"

Те тва е, Бате, ние сме прости, и ти си прост, ама вече не се разбираме. Някои от нас довчера бяха матрял, ама станаха човеци.

Афазия му е майката, казва новото гадже на щерката, дето учи за доктор. (Тва е спираш да говориш и да разбираш какво ти говорят.) Спре ли Борисов да говори, край с него, вика, няма кой да му се връзва. Като се замисля, май е прав, Бате. Като не те чувам секи ден от телевизора, почвам да се чудя... абе ти кой беше.

Oще: бате  бате гойко  люлин 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.10.2011, 16:06

27 Old_BG | 07.03.201314:20

Почти добре, но защо чак сега?
В един близък форум, още преди година и нещо като се джафкахме, че никой не протестирал - бях постнал нещо от сорта "Този път самата лумпениада, запратила на такава височина лайното, сама ще си го чисти". Което и започна да става.
Логично всъщност - най потърпевшата част се оказаха тъкмо мутрьофчетата, на брой около 7-800К, лапнали на голата кукичка за "батето, дето ше бие и на нас ни иде реда..."
След като образа от телевизора започна да губи контраст и да става очебийно Ч/Б, тъкмо тази част се сети да погледне в хладилника и започна да отчита по принуждение и подсещани от стомаха, кои са по съществените неща от живота.
Пенсионерите, свикнали на немотия, по лесно се пригодиха - те и без това като намалят дажбата от кофичка кисело мляко наполовина - пак толкова ще оцелеят.
По образованите и поврътливи, макар и със свито потребление и те се справяха.
По простоватите хорица като шивачки, фризьорки и таксиджии, активно учавствали в мероприятието -натрисане на мамковината мутромаймуна и калинкаджийски бащибозук се поопариха и поотдръпнаха, но и те като видели 2 и 200 ще устискат.Хак да им е и за друг път да мислят.Ако не са забравили с коя част се вършеше таа работа.
Баш браточката лумпен обаче го отнесе най здраво.Нито е свикнал да се труди и лишава, нито може нещо друго освен "малък бизнес - тип ти на мене аз на тебе", от чужбина го изритаха...и огладняяяя!!Нататък - виж статията.
Не че нямаше сред протестиращите /и то болшинството/ хора, на които просто им писна маймуни да управляват хора и затова излязоха. Но и що лумпен се беше присъединил и то малка част от него изглеждаше "внедрен".
Лошото е, че нормалните хора се отдръпнаха /поне в София стана така/ след постигането на първата важна цел - изритването на мутрите.
Още по лошо, че лумпениадата, в своя си креслив стил обсеби всякакви форуми и започна в типичния си стил "агитки" да бълва най разнопосочни искания, едно от друго по съответстващи на празното пространство между ушите и.Дори и малкото останали там разумни хора заглъхнаха.Дали в това, последното не се намесиха едни добре подготвени майстори на манипулацията - не знам!Как ще продължи агиткаджийския финал на протестите - също не знам.
Факта си остава - лумпените сами си избърсаха фъшкията.Остава да не ни я докарат пак обратно - в или без целофан!
Би било най добре да вземат и да си починат малко.Дори и на предстоящите избори.
За да могат нормалните хорада си казват след някоя година -"Абе кой беше този "Бате""?
С доста късмет, току виж станало.
Кул
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 12.01.2013, 23:45

26 Bezpartien | 07.03.201312:44

Мануела ли си манивела ли,ходила ли си скоро на патолог скоро мила,щом за тебе другите са шушляци?Хайде слагай шушляка между краката,и право на 4ти километър,че шизофренията те е натиснала повече от колкото трябва!"Божества"хаха нещастни плачещи за душевен доктор!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

25 Manuela Gerenova | 07.03.201307:51

Митко, чудя се как някой не се е появил с вечното "ние асфалт не ядем" и "пука ми, че имаме магистрали". Такива дежурни има почти винаги.
А да решава улицата - аз не искам, като гледам и други не искат. Само като видя шушляците по протестите и някак си ми се отщява тия хора да имат власт. Последното не го казвам само за облеклото, макар че и то е от значение.
   

оценка

+0 -4

Регистриран на: 26.02.2012, 13:02

24 imperiall | 06.03.201321:56

Усмивка Имах съмнения, че тая 'рубрика' е посветена единствено на въпроса "мъжкар ли е Боко" и резултат от нечии нелечими проблеми, но не очаквах накрая да си проличи толкова отявлено.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 26.02.2013, 16:09

23 mitko | 06.03.201315:23

Правдиво написана статия. Има динамика. И какво от това!Каквото и да пишем по форумите - кучето си лае, керванът си върви...
Все пак искам да кажа, че такова явление като Бойко Борисов не сме имали през тия 23 години.Добър, лош, мутра бил, какъв ли не.....Вярно е, виждам го какъв е, но все пак яко издразни червените и фесовете.От друга страна е вярно, че все пак (може би защото е първичен), реши да направи нещо. Такова яко строителство (инфраструктурно) отдавна не се беше наблюдавало. И фондовете се поотвориха и се усвоиха парици, доста хора свързаха двата края.Лош късмет, че му се падна да управлява в най-тежката криза в Европа. И лош късмет, или липса на добър съвет, го накара да накърни интересите на олигарсите.Сега - ще видим, нека улицата да решава, пази боже!
   

оценка

+0 -4

Регистриран на: 12.01.2013, 23:45

22 Bezpartien | 06.03.201314:43

До Антикомунист

Казваш че комунизма направил хората бедни!?Аз пък да ти кажа не съм чувал някой да е забогатял при феодализма,освен феодалите разбира се!Но това не прави всички равни или феодали!Защото нео либеризма си е чиста рожба на феодализма!Хора преди да издигате каквито и да е идеи,цели,и каузи помислете какъв е вашия идеал?Едни имат идеал,за демокрация която не разбират,други имат идеал за комунизъм,други идеал за анархия,за национализъм,за фашизъм,за други неща.Но именно идеала стои във основата на всичко,зад което човек застава,и именно идеала ражда своите борци за справедливост!Във историята са познати идеали,за феодализъм,за фашизъм,за комунизъм и социализъм,за анархия,за капитализъм!Кой е правилния идеал който да обедини обществото,народа?Когато даден идеал спечели мнозинство той ще надделее над всичко останало!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 09.05.2012, 18:29

21 Антикомунист | 06.03.201313:36

Навсякъде има бедни хора,навсякъде,където е имало комунизъм е така.
Тези ,които са на власт след 1989 нямат НИЩО ОБЩО със ситуацията.
Периодът 1945-1989 ви изяде главите ,не Преходът.
Бедните са предимно прости хора от селата и малките градове,измет с 2 пръста чело гласуваща за БСП или Атака ,неизлизала от България,неговореща чужди езици.
Това е съдбата ,която заслужават и да можех да я променя - пръст не би мръднал.
Всеки от тези на улицата е див лумпен,прост до полуда,вгледайте се в лицата на протестиращите,чуйте ги как и какво крещят - ИЗМЕТ!
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 21.03.2012, 09:59

20 post deluvian | 06.03.201310:28

Подцениха важността на кръчмата за националното психическо здраве.

Ако не бяха забранили на хората да пушат по кръчмите и не бяха ги изкарали на улицата, никога нямаше да се стигне до такива масирани протести, това на улицата са хора в абстиненция, на тях им е отнета основна радост в живота, базисно човешко право - да пият две бири вечер в компания на приятели, пушейки и псувайки управляващите. Затова разнасят насам-натам несвързани плакати и не знаят какво искат.

Щом разрешат пушенето в кръчмите, вълната от вечерни протести естествено ще стихне.
   

оценка

+7 -0

Регистриран на: 21.02.2012, 17:37

19 mima | 06.03.201309:02

Акъл+решителност е много рядко явление. Допускам, че има и доста умни хора по протестите, но те за сега си мълчат. Считам, че ако хората не бъдат изманипулирани, рано или късно ще успеят да излъчат разумни представители и ще намерят верен път. Лошото е, че дълбоко се съмнявам управляващите да оставят нещата да се случат по естествен път...
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

18 Оня Дето Го Трият | 06.03.201308:46

За аристокрацията и политиците сме го слушали до втръсване.
Това което ме притеснва е, че и "народа" който сега се надига отдолу не блести с някакви особени качества и интелект - всяка сутрин гледам по различни ТВ някой си протестен лидер Янко какви тъпотии плещи..... горе долу същия популизъм като на политиците, след някой ден чувствам че ще почна да губя къде е разликата...
   

оценка

+3 -0