Webcafe

OMG Who the Hell Cares

Емилия Милчева
27.11.2013, 15:42 (обновена 28.11.2013, 14:00)
Драгомир Стойнев

Снимка: © Sofia photo agency

Има нещо унизително в начина, по който българската държава - в лицето на съответните управляващи, се умилква на Великите сили. Върти опашка като кебапчийски котарак и чака да й подхвърлят... нещо си.

Когато става въпрос за ядрен реактор обаче, вече говорим за алигатори, не за котараци. Защото тези проекти, без значение кой ги изпълнява - Русия, САЩ или Франция, са за милиарди.

Поради факта, че парите са наистина много, а АЕЦ не се правят с честотата на перките, произвеждащи зелена енергия, всяка подобна сделка е предмет на лобиране, натиск, удари под масата, шантаж, черен пиар и прочие. И геополитика, осъществявана чрез гореописаните методи.

Посещението на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в САЩ, където е имал мандат от премиера Орешарски, както се оказа, да преговаря за реактор за 7 блок на АЕЦ "Козлодуй", произведен от американската компания "Уестингхаус" прилича на много други вмирисани и неслучили се сделки в България.

Например на концесията за магистрала "Тракия", договорът за която беше сключен без търг или конкурс, от царския кабинет и един българо-португалски консорциум. И ако там цената беше неколкостотин милиона, тук става въпрос за десетки пъти повече пари, все на един и същ "инвеститор" - българският данъкоплатец.

Преди да решим дали да купим реактор от американските brothers in arms, следва да зададем същите въпроси като за сделката за АЕЦ "Белене" с братушките.

Трябва ли ни изобщо? Кой и кога е провел анализ на необходимостта от тази нова мощност? Защото липсата на обоснован отговор дават право на обосновано предположение за нечисти сили - и интереси. Кому е необходима нова енергийна мощност - това е яйцето и кокошката. Реакторът е омлетът - само за някои.

Бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, енергийни експерти като Хиновски и други обясняват, че е важно да се знае, че ако се строи 7-ми блок, това не трябва да е за сметка на дейностите по продължаване на живота на 5 и 6 блок.

Те изтичат през 2017 г. и 2019 г. респективно и трябва да бъдат продължени, което означава, че до 2037 г. и 2039 г. ще сме обезпечени като сигурност на енергийната система, заяви наскоро Трайков.

Така че най-добре министър Стойнев да спре да говори как ще ни осигури евтин ток след 2035 г. Бездруго е най-обикновен висш чиновник с партийно поръчение, но не и експерт, за разлика от Трайчо Трайков.

Да не би заради тази предстояща сделка да беше "разчистен" от енергийния пазар Богомил Манчев?

Вероятно така управляващият ни самонарекъл се елит разбира геополитическия баланс - американски ядрен реактор и руски газови тръби.

Все едно. Дължат ни отговор трябва ли ни изобщо нова ядрена мощност? OMG Who the Hell Cares, ще ни каже някой отвъд океана. Само че Стойнев и сие са граждани на Република България, така че, да, на всички ни пука.

Oще: аец козлодуй  драгомир стойнев  енергетика  сащ  уестингхаус 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.