Webcafe

Сливи за гласове

Петър Николов
28.03.2011, 13:06 (обновена 29.03.2011, 15:15)
Петър Паунов

Пита ли, пита избирателите си кметът на Кюстендил Петър Паунов...

Кметът на Кюстендил Петър Паунов е един проактивен кмет, както е известно на много хора.

Преди време Паунов беше решил да се бори за лидер на СДС, но вече амбициите му се простират до границите на общината.

През уикенда той реши да попита кюстендилци следното:

"Подкрепяте ли изграждането на медико-балнеологичен комплекс в град Кюстендил, изцяло собственост на община Кюстендил, с привлечени средства от външно финансиране в размер не по-голям от 7.5 милиона евро при годишен лихвен процент не по-висок от 6.5%?"

Въпрос, затруднил, предполагам някои хора от определена възрастова група от Горно и Долно Уйно - и не само. Там са по-належащи въпросите с осеменяването на животните и снабдяването с хляб през зимата, отколкото този.

Да беше попитал Паунов направо: Разрешавате ли да взема като кмет пари назаем от ваше име - като местни данъкоплатци, от има-няма 7.5 милиона евро с фиксирана лихва от 6.5 на сто?

Нагърбването на една община с нов - или какъвто и да е дълг, обаче се разрешава от общинските съвети. (Особено в случай, когато става въпрос за бъдещето на минералните извори в Кюстендил и в чии ръце да са.)

Срещу проведен конкурс за инвеститор, представяне на проекти и както си му е редът. В референдума, определен от някои кюстендилци като преброяване на гласовете за Паунов за бъдещия местен вот, са набутани два въпроса: "Искате ли да има нов балнеологичен комплекс?" и "Искате ли да се прави с кредит от 7.5 млн. евро при лихва не по-висока от...?"

Обаче във втория въпрос са подвеждащите моменти - кой е изчислил тия пари и колко всъщност е лихвата и за какъв период от време, има ли гратисен период и какво значи ДО, това да не ти е като да подписва гражданин договор с банка за потребителски кредит...

Иначе резултатите от местния референдум са, че 93.8% от участвалите са подкрепили изграждането на центъра. Гласували са 12 127 жители на общината, с "да" са отговорили 11 335, а с "не" - 671 души.

На местните избори през 2007-а обаче са гласували 27 355. Което означава, че питанката на Паунов - и съгласието, дадено по нея, е на практика неприето. Понеже по закон е трябвало да отговорят поне същия брой като гласувалите на последните местни избори...

Така че, ако иска да строи такъв център в този си мандат и да прави първата му копка, г-н Паунов ще трябва да направи процедурите по реда им. Би могъл за начало да обяви конкурс за проекти и да подреди макетите им в сградата на кметството. Да ги видят хората, да си кажат мнението.

Само да не прави като община Созопол, където предварително си бяха избрали скулптора за статуята на бог Аполон.

Ето така може да се претвори поговорката: "Сливи за смет!" в "Сливи за гласове!"

А лихвата, г-н Паунов, всъщност е доста висока...

Иначе пряката демокрация е важна. Макар и с нея атиняните да са убили Сократ.

Oще: комплекс  кюстендил  лихва  петър паунов  референдум  център 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.