Webcafe

Военният лист с покупки

Красимир Грозев
27.10.2014, 16:51 (обновена 01.11.2014, 08:54)

1 от 7 снимки Назад Напред

Военна модернизация

В проекта за закупуване на нови бойни самолети трябва да се вложи около 1 млрд. лева

Служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов се оказа особено деен и за седмиците, през които е начело на военното министерство успя да отметне много документална работа. Най-сериозната творба на министъра е националната програма „България в НАТО и в Европейската отбрана 2020", която практически чертае план за модернизация и превъоръжаване на Българската армия до 2020 г.

Планът определено е амбициозен и посочва девет приоритетни проекта, които трябва да се реализират до края на десетилетието. Колко средства трябва да се вложат за изпълнението на тези проекти и какво представляват те?

Какви пари имаме

Програмата „България в НАТО и в Европейската отбрана 2020" се гради върху предположението, че разходите за отбраната ударно ще започнат да се увеличават от бюджета за 2015 г. нататък и от сегашното ниво от малко над 1 млрд. лева (или около 1,3% от БВП) пред 2020 г. ще достигнат малко под 2 млрд. лева (или 1,5% от БВП).

Паралелно с това ще се измени структурата на военния бюджет, като ще се увеличи драстично перото „капиталови разходи", което днес едва достига 5%, но през 2020 г. трябва да е твърдо на ниво от 20% от военните разходи.

Ако всичко това стане факт в програмата на министър Шаламанов се посочва, че в периода 2015 - 2020 г. за капиталови разходи ще са налични общо около 1,63 млрд. лева. Отделно се разчита на още 221 млн. лева по линия на военна помощ от САЩ (програмата FMF), финансови програми на НАТО (NSIP) и фондове на Европейския съюз.

Тоест, ако планът се реализира в следващите пет години Министерство на отбраната ще може да се пазарува в рамките на общо 1,85 млрд. лева. Сумата на пръв поглед изглежда огромна, но когато говорим за съвременно въоръжение, тези средства са всъщност повече от скромни, особено ако погледнем какви ще са потенциалните разходи за всеки от отделните девет проекта (вижте галерията).

Нови изтребители - 1 млрд. лева

В програмата на министър Шаламанов е записано, че страната ни трябва да се сдобие с 8 - 10 многоцелеви изтребителя, които да заменят всички използвани днес бойни самолети съветско производство. Най-реалистичните оценки показват, че стойността на покупката на тези изтребители трудно ще падне под 1 млрд. лева, особено когато се отчетат разходите по покупка на въоръжение, инвестициите в наземна инфраструктура, логистика, обучение и други.

Повече за програмата за покупка на нови бойни самолети, реалистичните варианти пред България и потенциалните разходи, може да видите тук.

Модернизация на фрегати клас E-71 - 300 млн.

За модернизация на старите белгийски фрегати, които България купи в периода 2004 - 2008 г. се говори още от пристигането им. Причините за това са най-вече свързани с факта, че реално трите кораба са с недействащо въоръжение. Противокорабните им ракети MM-38 Exocet са с изтекъл ресурс и ВМС търсеше начин да ги утилизира. Зенитните им ракети RIM-7 Sea Sparrow също не действат, поради проблеми с поддръжката на насочващия ги радар (ВМС имат на сметката си две неуспешни стрелби на зенитния полигон в Шабла през 2012 и 2013 г.).

Така трите ни фрегати, Дръзки, Верни и Горди, нямат адекватно въоръжение за справяне с наземен или въздушен противник.

Модернизационната програма включва поставяне на нов многофункционален радар, нови противокорабни и зенитни ракети, поставяне на площадка и хангар за безпилотен вертолет, нова бойна информационна система, система за самозащита и други по-дребни подобрения. Цената на подобна модернизация за всеки един от трите кораба ще бъде в рамките на 100 млн. лева, отчитайки и цената на въоръжението, което трябва да бъде доставено.

Подобна модернизация ще направи вехтите ни фрегати сравнително актуални за справяне с модерните морски и въздушни заплахи, но рискът на инвестирането на немалко средства в близо 40 годишни кораби (трите фрегати са пуснати на вода между 1975 и 1977 г.) остава.

Изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизираните бригади - над 500 млн. лева

Батальонната бойна група (ББГ) е тактическо военно формирование, което трябва да стане основна градивна единица на Сухопътните войски на България. Всяка ББГ има гъвкава структура и в основата ѝ е механизираният батальон, но към него могат да се прибавят други бойни части, които да усилват и специализират ББГ към конкретната задача.

Днес сухопътни войски имат пет сертифицирани от НАТО ББГ, но е публична тайна, че тези групи са налични само, като организационна структура, но не са снабдени с нужната техника. Или както бе казал един бивш вече министър на отбраната, за учението, в чийто рамки се сертифицира подредната ББГ, се обират гуми и акумулатори от цялата армия, за да може групата да се приведе в някакъв вид.

Основна точка в тази модернизационна програма е придобиването на 100 - 120 нови бойни машини, с които да се оборудват три ББГ. Тази модернизация е безкрайно нужна на Сухопътите войски, които разчитат на невероятно остарели бронирани машини, като БТР-60, БМП-1 и МТ-ЛБ. В потенциалния конкурс за доставка на тези машини имат намерение да се включат няколко компании от Европа, САЩ и Турция. Средната цена на подобни колесни бронирани машини (като например полско-финландската Rosomak) е около 4 млн. лева, като се има предвид, че за всяка ББГ ще има нужда от няколко различни варианта (например за разузнаване и за медицинска евакуация).

В проекта се предвижда и закупуване на друго оборудване и екипировка за бойците във всяка ББГ, което ще включва уреди за нощно виждане, каски, бронежилетки, лично оръжие, комуникация и други подобни, включително и нови превозни средства.

Цената на проекта със сигурност ще надхвърли 500 млн. лева.

Нови 3D радари - 40 - 60 млн. лева

Проектът предвижда покупката на 4 - 6 броя модерни трикоординатни радари за създаване на плътно радиолокационно поле над България в рамките на Интегрираната система за ПВО на НАТО. Проектът е важен, особено ако се придобие и нов изтребител, който без модерни наземни радари ще бъде силно ограничен в своите способности. В момента за тази работа се използват стари съветски радари, които макар и известната им модернизация, не са актуални към днешна дата.

За тази програма ще се търси възможност за включване към програма на НАТО за групово закупуване на тези радари с други страни, като при пазаруването на едро се достигат по-изгодни цени. Един подобен радар днес струва около 10 млн. лева.

Модулен патрулен кораб - 420 млн. лева

За въпросните модулни патрулни кораби се заговори по-активно в последните месеци. Министерство на отбраната планира да придобие 2 - 3 такива кораба. По същество това са неголеми съдове (по-малки от наличните фрегати), които имат сравнително леко оръжие (многофункционално оръдие, плюс малокалибрени оръдие и картечници) и гъвкаво (модулно) бордно оборудване, което им позволява да участват в редица операции, като например борба с пиратството, ескорт на търговски съдове, търсене и спасяване, борба с контрабандата, поддръжка на специални операции, охрана на морската икономическа зона на страната и други подобни. На борда на такъв патрулен кораб може да се базира вертолет, както и бързи моторни лодки за инспекции и десант.

Много военноморски сили по света оперират с подобни кораби. Датските кораби от клас Knud Rasmussen са типичен техен представител. Цената на един такъв кораб би била около 140 млн. лева. От МО обаче загатват, че искат да въоръжат тези кораби по-сериозно (зенитни и противокорабни ракети), което неминуемо ще надуе цената на проекта и ще докара „дежа ву" на всички в областта на отбраната, свързано с проваления проект за придобиване на корвети, чиято цена набъбна до невероятно висини заради нереалистичните желания на военните моряци.

Технически системи за водене на стратегическо разузнаване - ?

Този проект е свързан с придобиването и подържката на способности за комуникация, водене на разузнаване, наблюдение и логистична поддръжка на служба „Военна информация" (под това невзрачно име се крие българското военно разузнаване). В публичното пространство няма налична информация (и най-вероятно няма да се появи) за това какво ще представлява този проект и затова е невъзможно да се даде оценка на необходимите инвестиции.

Кибернетична защита - 10 - 20 млн. лева

Кибернетичната защита е безкрайно актуална тема, която се взима изключително сериозно от НАТО. Основната задача на този проект е изграждане на център за наблюдение, анализ, реагиране и възстановяване на комуникационните и информационни системи. Според експерти в областта, създаването и оборудването на подобен център е малко вероятно да надхвърли 10 - 20 млн. лева.

Не е ясно как този проект ще съжителства с наличието на подобен и добре оборудван център, който в момента е подчинен на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, както и на призивите на президента Плевнелиев за изграждане на единен национален център за кибер защита. За отбелязване е още, че днес липсва национална стратегия за кибер защита.

Съвместен оперативен център на Съвместно командване на силите (СКС) - 20 - 30 млн.

Съвместното командване на силите осъществява командването и управлението на силите на Българската армия по време на реални операции (практически покривайки функциите на някогашния Генерален щаб). В момента СКС няма команден център и в рамките на тази програма трябва да се сдобие с такъв. Изграждането на този център вероятно ще се вмести в сумата от 20 - 30 млн. лева.

Автоматизирана информационна система на МО, БА, оперативните и тактическите щабове - над 100 млн. лева

Този проект крие в себе си десетки и стотици по-малки проекти, които покриват цялостното информационно осигуряване на Българската армия. При осъществяването на подобни проекти в миналото бяха наляти стотици милиони за смислени и не до там проекти, чийто резултат е спорен, а начинът по който са определяни изпълнителите им е меко казано спорен.

В този проект ще влязат неща, като опъване на оптични линии, изграждане на сървари, подмяна на софтуер, покупка на компютърна техника и други подобни. Точната сума, която може да бъде налята в подобна бездънна яма зависи най-вече от богатството на фантазията на тези, които ще пишат изискванията на проекта, но със сигурност без особени усилия могат да се „усвоят" над 100 млн. лева.

Какво няма в проектите?

В деветте основни проекта липсват немалко неща, които може да маркираме набързо. Няма и помен за планове за подмяна на остарелите съветски танкове Т-72 и явно в обозримото бъдеще Сухопътни войски няма да разчитат на танкова поддръжка. Липсва и план за снабдяване на армията с безпилотни разузнавателни апарати от по-сериозен клас. В момента в Сухопътни войски има леки апарати RQ-11 Raven, които бяха подарени от САЩ, но те са предназначени да осигуряват информация в непосредствената околност на войските.

По-сериозни апарати, които могат да разузнават на голяма дистанция и дори да нанасят самостоятелни удари, засега не се предвиждат.

Не се планира и покупката на оръжейни системи за поразяване на противника на голяма дистанция (например тактически балистични ракети), за каквито имаше намек в първоначалния вариант на Визията 2020. Тази способност може да бъде покрита чрез интеграцията на крилати ракети на бъдещите многоцелеви изтребители за ВВС.

Като алтернатива на развитието на флота може да се търси и вариант за покупката на брегови противокорабни ракетни комплекси, които да бранят краибрежието ни от чужди военни кораби, но такъв проект също липсва. Дума няма и за подводници, за каквито си мечтаят военните моряци, но както ще видим по-нататък, дори и сегашните девет приоритетни проекта може да се окажат свръхамбициозни.

Борба за приоритети

Консервативната оценка на разходите по деветте приоритетни проекта показва, че за тяхната реализация ще са нужни 2,4 - 2,5 млрд. лева, при налични по план 1,85 млрд. Сам по себе си, планът на министър Шаламанов може да се окаже прекалено оптимистичен по отношение на парите, които ще са налични за отбрана в следващите години. Бойко Борисов, който е почти сигурния следващ премиер, вече даде индикации, че не гори от желание да влага допълнителни средства за отбрана.

„Категорично няма да приема увеличаването на военния бюджет. Когато няма пари за пенсии, за майчинските, за финансиране на европроекти, откъде да вземем още 200 милиона лева за армията", каза лидерът на ГЕРБ на 1 септември пред вестник „Преса". А на 10 октомври, по време на пресконференция на партията му, той директно заяви, че не е работа на служебния министър да говори за модернизационни проекти в армията.

Така или иначе, съвсем без увеличаване на и без това мизерния военен бюджет, едва ли ще се мине, но е факт, че е безкрайно малко вероятно да се стигне до оптимистичните нива начертани от министър Шаламанов. Основният проблем ще дойде от невъзможността да се реализират едновременно и големите многомилионнпроекти на ВВС, ВМС и Сухопътни войски, като е много вероятно да има средства само за един от тях.

ВВС на пръв поглед са в най-добро положение с техния проект за нов изтребител, тъй като работата по него е практически приключена - има изисквания, има метод за оценка, има и безспортна необходимост. Липсват само зелена светлина и пари.

От друга страна, по върховете на армията се насити с представители на ВМС. Началник на отбраната е вицеадмирал Румен Николов, временно изпълняващ длъжността (до август 2015 г.) командващ на СКС е контраадмирал Георги Мотев, а из медиите устойчиво се прокрадва името на пенсиониралия се през 2012 г. вицеадмирал Пламен Манушев, в момента депутат от ГЕРБ, за следващ военен министър.

И ако ВВС и ВМС получиха немалко нова военна техника (къде смислена и къде не) в последните 10 години, то за Сухопътни войски има основно огризки и подаръци от САЩ, а е факт, че именно те изнасят основната тежест на задграничните операции, което им дава моралното право да искат голямо парче от модернизационната баница.

Каква част от листа с покупки на Министерство на отбраната ще бъде изпълнен в следващите пет години, предстои да видим, но е факт, че борбата за мизерните средства за модернизация ще бъде жестока, както за политическото, така и за военното ръководство на армията.

Oще: армия  военна модернизация  военновъздушни сили  военно министерство  военноморски сили  истребители  красимир грозев  летене  министерство на отбраната  отбрана  противовъздушна отбрана  разузнаване  самолети 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

9 Крив Макарон | 30.10.201409:23

Прочетох отново статията, и се замислих на следното нещо: 1,85 млрд. лева за разходи за въоръжение... Искаме АЕЦ за 10 млрд., магистрали на обща стойност над 15 млрд., градска инфраструктура, железни пътища, подземни, и т.н. Нормално е, за да се осигури защита на подобни съоръжения да се направят разходи, и по този начин бъдещите инвеститори да имат необходимото доверие в отбранителните способности на страната.
Проблемът е, че в последно време качеството на политиците, които взимат решение е толкова ниско, че те трудно могат да получат доверието на данъкоплатците. Самото ниво на обществено мислене е толкова ниско, че трудно може да излезе от рамките на кренвиршите, проблемите на потентността, и биг-брадър. И докато е такова нивото на обществото ни, нивото на отбрана ще продължава да бъде ниско.
Според мен ако искаме да реализираме амбициозни проекти в областта на енергетиката и инфраструктурата, то задължително трябва да отделим и необходимите средства за отбрана. Но за да е случи това, критериите към бъдещите политици следва да бъдат значително по-високи.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 12.03.2014, 11:01

8 aaaa | 28.10.201420:27

Служебното "дясно" правителство ще свърши половината мръсна работа,която трябва да свърши следващото,а уж беше назначено само заради изборите
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

7 янаки | 28.10.201419:41

Аргументирана и много интелигентно написана статия.

За съжаление, дано да греша, тези, които ще трябва да изпълнят със съдържание тази програма, по всяка вероятност ще се ръководят, както се случва и в други подобни случаи, от нечии интереси, които нямат нищо общо с отбраната на страната ни.

Армията ни, дори и по времето на социализма, беше предмет на гордост за всеки, който се чувстваше българин. И нейното съсипване и превръщането на това, което остана, не в силата, която да отбранява националните ни граници, а в инструмент, който правителството ни заема на чужди сили, за осъществяване на техните цели, е нещо, което не може да не ни наскърбява.

Нашият народ, въпреки нищетата, която ни докараха нашите управници, би направил жертви, но ако има гаранция, че тези отбранителни средства ще бъдат насочени за защитата на страната ни.

Когато става дума за намеса, която се решава от други правителства, то те би трябвало да поемат грижата за всички разходи за тази намеса, включително и на чуждестранните военни части, които ще воюват, осъществявайки техните стратегически намерения.
   

оценка

+4 -1

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

6 dedo adji | 28.10.201416:47

Сладки мечти. То и аз искам Бугати.
На кого още не е ясно, че новият голям брат ни е отписал. На него му трябва само територията без седемте милиона, които я населяват, че и проявяват разни гевезелици като "независима държава" Стигат един милион за обслужване на базите. Пушечно месо ще си купят от Украйна. Надеждата е само борците за независим Кюрдистан да отвличат вниманието и силите на турските паши.
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 28.10.2014, 09:51

5 Ichi Iliev.100004938738983 | 28.10.201410:38

Da ni pomogne mez. valuten font,ili USA davaha po dva milqrda za sedmica v vointa v avganistan.Tri radara 3d vsqka na6a sasedka moje da gi ozvredi za den,kato ne mojem da napravim silen nadvoden flot(kupihme fregati prez dve i 2008 i sega ve4e ne stavat za ni6to).Ne e nujno da ima voina no e vazno da si silen da moje da se otbranqva6,spored men ni trqbvat pone 600 moderni tanka,nqkolko duzini boini dronove,auaks-va pone 2-3,1200 strari i novi leka bronirna tehnika bradli bmp-ta,raketni kompleksi za borna s nazemni celi tankove i drugi.Dobro PVO za blizko sredna dalecina i moderni za dale4ni celi(ot sorta na moder c-400 niq imame C-300,ili peitriqt).Profesionalna arminq suhopatna v rmkite na 40,000-80,000 du6i(pri polojenie turciq ima milion popamgani ot 6tatite razbira se)10-15 novi podvodnici ot razli4ni klasove,kilo i t.n(daje takiva koito nosqt krilati raketi).Taka naistina 6te imame dobar flot drudni sa za namirane(osobeno pokrivane ot vazduha,dori bez pokritie da gi namerqt kloni kam nula ako sa ot visok klas).Edin centraliziran flot flot tezak kraicer(moje moderniziran)korabi mnogo celivi s bodobre funkciq za podvadna i va6dusna porba tip tigoderoga,nqkolko fregat tezki i leki potkrepani ot2-3 podvodnici za porba s drugi korabi i raketi s golqmo deisvie(kato ruskite ot porqdaka na 600-1200km dvije6ti se s 2800km v 4as i predi celta po4vat nekordiniran polen na ne mogat da bdat svaleni,dve takiva mogata da potopqt i nai tezkiq 6tatski samoletonisa4).Edna palnokravna specelizirana deviziq(ot sorta vimpel,alfa)za za partizanski teistviq borba v tila,gradski bitki.Kakto nazemni krilati raketi.POstroqvaneto na dobar bonker za kordinirane na vsi4ki deistviq.POstroqvane na mreji za komonikaciq(koito vklu4vat i ne voeni,po efiktivno i po evtino).Sega za samoletite,zpo4vame s dron-nite,razuznavatelni,s golqm radios na deisvie i do 10-20 4asa da sa avtonomni v vazduha,udarni droni,frontovi koito sa evtini i sami s malko pomo6t moje da pravim.Samoleti za 4ista vazdu6na bitka pokoleni 4 s Dva plusa.Su35 i 37 s meste.. raktivna tqga(v vazdu6en boi 6te dominirat na vsi4ki samoleti na balkanite,za vseki zaguben ot nas samolet te 6tee gubqt 20-30)udarni frontovi za po evtino modernizirani SU-25,za dalboko pronikvane i gasene na 4uzdi radari i leti6ta i vajni strategi4eski celi s golqm radios da destvie nqma po podhodq6ti o SU-34M(glolqm nabor ot raketi i bombi,stra6no golqm bombov tovar.edin se ravnqva na pone 2 dori 3 evrofaiteri a ob6ega e e tripati po golqm(s edno prezarezdane moje da stignat celi na 6000-7000km s dve prezarezdaniq mojem da udarim tokio ako iskame).Mislq 4e po pravo moje da imame 160 ina samoleta.Ako kupim tova 40 godini nqm ad mislim za novo vorajeni samo modernizaciq i podrajka(kato smetne6 40 god po dva milqrda za 80 plus pomo6t ot ot6te tolkova dori moje i da zadelim pove4e za vorajenie).Ako se zaigraem s Rusnacite tiho,i dosta podaraci 6te polu4im,kakto i ot Amerikancite da ne se zaigravame(taka 6te cedim i dvte strani0.Kakvo po dobro za nas,silna voiska silen narod.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.06.2011, 17:42

4 spensnяta | 28.10.201410:26

Членството в НАТО се оказа съпичко. САЩ годишно налива в отбраната на Турция ( която се бунтува нещо сега покрай мисиите с кюрдите и ИДИЛ) милярди, а на послушна България дава подаръци трета ръка джипки и самолетчета с дистанционно ,,безпилотници,, . На Румъния готвят сериозен флот с общи сили и средсва от НАТО и той ще е в ,,затвореното,, Черно море. Така че айде срещу ,,лошата,, Русия НАТО да даде БЕЗВЪЗМЕЗДНО на България 2 милярда долара до 2020. Да докажат ,че сме и партньори... muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.10.2014, 09:51

3 Ichi Iliev.100004938738983 | 28.10.201409:55

Kak mоje da se dadat za korab koito e po malak ot na6te fregati,pri polojeni 4e Rusia prodade samoletonosa4 na India za edin milqrd.Za dva milqrda dosta polezna tehnika moje da se kupi osobeno ot rusiq(koqto 6te e savmestima s nato,i to ot poslednite im prokti vseto edin tank ot tqh 6te vzemen 3-4 ri)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

2 Крив Макарон | 28.10.201409:34

Значи вместо скъпа техника да вземем да преминем изцяло на четническо-партизанска тактика на отбрана. Децата още от раждане им подаряват автомат, в училищата един ден седмично е посветен на оцеляване в гористо-планински местности и преходи, и за влизане в университет се взимат оценките от стрелба, и подривно дело. Така затъпяването и деиндустриализацията заедно с способността за мигновен преход от гражданско към военно положение ще отблъсне потенциални нашественици.
Плюс това хора, които не покриват нормативите за движение в планински условия ще бъдат лишени от пенсии и здравеопазване тъй като са негодни, и финансите ще бъдат насочени към закупуване на ПЗРК, ПТУРК, мобилни СЗРО, и 4х4 високопроходима техника.
Позастарелите БТР и танкове ще бъдат ползвани засади и изненадващи нападения, както и 122 мм гаубици, и 14,5 зенитни дектерьовки. Също така във военновременни условия всеки, който не става за мобилизация ще бъде "утилизиран", за да не попадне в ръцете на врага и да издаде военни тайни. Немобилизираните в ранна детска възраст могат да бъдат продавани в съседна Гърция, което ще бъде допълнителен източник на доходи. По-старите ще отидат към Израел където се търсят бъбреци, и други резервни части.
С изпълнението на тази концепция перото "армия" ще бъде съкратено, пенсии и разходите по здравна каса също, и ще стоим магистрали, и мостове над Дунав по цял ден.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.03.2014, 09:08

1 Bono | 28.10.201409:23

На нашето малко затворено море....какви кораби, какви подводници, какви корвети. А на всичко отгоре ще правят на фрегатите площадки за безпилотни хеликоптери, а пък такива няма и няма и да има.

По-добре да се замислят за малко по-добро оборудване за наземните части, малко повече учения за да са боеспособни и да могат да реагират своевременно.

С изстребителите (ако ги вземат), ще можем да покриваме доста тактически цели, в зависимост от оборудването им.
   

оценка

+1 -0