Webcafe

Великата Октомврийска

Емилия Милчева
16.10.2011, 10:27 (обновена 17.10.2011, 16:00)
окупирай уолстрийт

Великата Октомврийска...

Тази Велика Октомврийска Революция не е като онази от 1917 г. Въпреки че тук-там из света анархисти и млади левичари (че какви други може да са младите хора!) пеят "Интернационала" и призовават за експроприация на частно придобитото.

В основата на този протест, който мнозина се опитват да размият - по думите на Жижек, е да се върне на хората реалната демокрация. Пряка функция от един друг капитализъм, който те помнят. Ние не.

Функция от капитализъм, който осигурява работни места, доходи изцяло на светло, осигуровки за пенсия и здраве, спестявания, които се умножават благодарение на инвестиции в здрава икономика, кредити при ниски лихви, шансове да предприемчивите и тези, които искат да следват мечтите си на всяка цена.

Онзи свят ни е показал предостатъчно примери за това. Нашият ни е показал само прецеденти.

Затова ядрото на "Окупирай Уолстрийт" си иска капитализма, който корпорациите изцяло приватизираха. А тук, поради липса на по-добри спомени, се леят сълзи за Байтошовото...

Но със сигурност видяхме едно. Износът на демокрация все пак работи. Този канал е още отворен. И, парадоксално, САЩ отново дадоха пример за това. След като изнесоха по цял свят динамита, наречен финансова криза.

Износът на демокрация през "Окупирай Уолстрийт" се оказа по-успешен, отколкото през дулата на американските рейнджъри в Ирак и Афганистан. И през компютрите, мрежите и технологиите, създадени в САЩ.

Затова и призивът на "Окупирай Уолстрийт" за глобален ден на протеста, експортиран през социалните мрежи, задейства там, където хората знаят и помнят, че капитализмът може да има и друго лице. Демонстрации имаше в Старата Европа, наред с най-развитите азиатски страни като Япония.

А в страните от Източна Европа имаше бледи подобия на протести. Подобни на анархистките групи, влели се тук-там, чийто призив е, ами да, революция му е майката!

Че Гевара, чийто портрети носеха в Сараево, вярваше, че може да се изнася революция. Разбира се. Ако преди това "експортьорите" са уредили оръжейните сделки, за да въоръжат бунтовниците.

Все пак, гласът на свободни сдружилите се хора днес е по-силен от каквито и да е залпове на "Аврора". Жалко, че тук не можем да повярваме във Великата Октомврийска Демокрация...

Oще: движение  демокрация  износ  капитализъм  протести  революция  сащ  уолстрийт 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.07.2011, 09:28

14 Doberman | 17.10.201114:31

Е недей така са.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

13 Крив Макарон | 17.10.201111:43

Несполучливо сравнение. Няма нищо общо между платените болшевишки превратаджии и излезналите да защитят своите граждански права жители на САЩ.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

12 Оня Дето Го Трият | 17.10.201108:29

Втората половина на поста ти е в категорично противоречие с първата.
Това е.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.07.2011, 09:28

11 Doberman | 16.10.201123:19

Оня, много добре знам какво се опитват да направят. Работя в медия и ми е пределно ясно как се манипуира и защо. Въпросът е, че тоя път и в това се провалиха щото Плевнелиев седеше като насрана болонка през по-голямата част от времето а другите бяха като...абе не ща да коментирам даже това фиаско. Въпросът е, че тия които знаем за какво става дума и тия, които явно искат да променят статуквото няма да успеят, заради масовата пропаганда, твърди електорати и още куп неща. Точка. Няма "ако се съберем", няма "всеки глас е важен". Просто няма. Това е. Трябва да си идиот, за да отречеш това, а ако го направиш, значи нямаш и реална идея как сегашното положение може да се промени и просто дуднеш.

Да седиш и да казваш, че тия, дето нямат за кого да гласуват са преебали държавата е абсурдно и тъпо. Най-малкото щото ВСИЧКИ които са били избирани като месии, тоест с много гласове и в избори със сериозна избирателна активност докараха държавата до тук. Това се случи с Костов (който между другото беше в коалиция с ДПС) и Царчето, оттук дойде и слабата активност, която докара тройната коалиция. Иначе казано - и едните ни ебаха и другите също ще ни ебат.

Между другото, откакто имам правото да гласувам съм пропускал само един вот и това беше гласуването през 2005-та и то защото не бях в страната, а нямаше как да гласувам от мястото, където се намирах.

Колкото и кандидати да има едно е ясно и ти съвсем искрено и тъпо си затвори очите, когато го написах - и да гласувам и да не гласувам на 23, все в гъз и го обосновах съвсем ясно. Ако не ти изнася - твоя си работа, само дето тонът ти прераства в леко истеричен. От твоите коментари досега съм останал с друго впечатление за теб.

Когато има за какво и с две ръце ще гласувам. Самоцелното "гласувам за да гласувам" е доста по-овчедушно.

На 24 светът няма да бъде друг и пак от парламента и Дондуков 1 и 2 ще си стърчат същите пишки, които ще чакат голо дупе. И това няма общо с това кой ще е президентът. Доказа го "най-гласуващата" демократична нация-САЩ, надеждите възлагани на Обама докъде ги докараха? Та в този ред на мисли ще повторя това, което написах в края на предния пост, но малко по-разбираемо:

Сами се оправяйте щото една бюлетинка или едно протестче няма да ви сложи тапичката в дупетата, когато си имате вземане-даване с държавата.

Има две неща, които ще ни оправят:

1. Да сменим целия политически "елит", а за да се случи това трябва има много, ама много сериозна гражданска позиция, която със сила да изтика сегашните управляващи. Това, което се случи през 97 е нищо, в сравнение с това, за което говоря и ако погледнете муцуните, които седят в пленарната зала ще разберете какво имам предвид.

2. ВСЕКИ от нас да започне да се цивилизова малко по малко. Да спре да си хвърля фасовете на 2 м. от кофата, да се научи да кара като бял човек, да се съобразява с околните. Да почне да прибира лайната на псетата си и т.н. На тия, на които им звучи тъпо - поинтересувайте се и вижте как са се справили с престъпността в Ню Йорк през 80-90-те години на миналия век. И тогава да дойдат да оборват това твърдение.

Та затова, драги ми Оня, извинявай ако съм те отегчил с това писание, ти казвам, че тоя път ми е все тая.

ПС: За кмет ще гласувам, щото тоя на нашия квартал майката ни еба!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.12.2010, 20:22

10 Mark Watson | 16.10.201122:18

Матерялчето е смешно. Стилистиката е от края на миналия век и то от източно европейския му край. Съвремените проблеми на капитализма е неговият неолиберален вид. Капитализмът винаги е носел неприятности. Въпросът е в неговото укротяване. Националната държава постигна особени успехи в цивилизоването на капитализма. И за това капитализма нарече държавата лоша. И с помоща на размътените ни мозъци успя почти да я демонтира. Хората от нормалния свят започват да се осъзнават и да си отстояват своето. Глупавите хора от изтока ги е страх да не би да има прилика между сегашните протести и комунизма, който беше модернизиращ режим на не европейски държави. И не протестират. Демокрацията работи само при силна средна класа и малки богати и бедни такива.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.01.2011, 20:09

9 sherry | 16.10.201121:16

8 Оня Дето Го Трият
Напълно съм съгласна с теб! Как стана така, че докато се усетим, и промиването на мозъци, маскирано под невинните "социологически проучвания и резултати от тях" стана част от ежедневието ни? И снощи, рекламата в битиви - "Вижте кой ще е новия президент!" Ало-о-о!? Ние президента ще го изберем след една седмица /най-малко/, а не сега във вашето тъпо шоу! И после ще ми говорят за контролиран вот и не знам си още какво...Възмутена съм!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

8 Оня Дето Го Трият | 16.10.201120:49

Доберман

Именно щото всички мислят като тебе, за това сме на това дередже!
Как така безмислено усилие на 23-ти?
Правят всичко възможно за да ти втълпят че избора е между двама, т.е. избор няма, и ти се връзваш.....то затова е и така безмислено.
Има 15 кандидата - ти не си ли избра своя?
Ако го нямаше между тях, що не предложи 16-ти - свой?
Е това е овчедушието.....а не че не излизаме на протест!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

7 Чинчифон | 16.10.201118:06

pueblo,
и аз мисля като теб,но ще изразя надежда,че авторката може би пее добре или пък умее да рисува пеизажи. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

6 pueblo | 16.10.201117:48

Чуди се Е....?МИЛИЯ
Недей да пишеш пак подобни олигофренизми,плийзззззззззз
по-добре я измий Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

5 Mile Manolov | 16.10.201117:27

На 23-ти ще е края на Гоцев мангалистан в познатата форма.... ще е pumpkinland ^^
   

оценка

+0 -0