Webcafe

На косъм от ареста

Тома Захариев
28.04.2012, 12:24 (обновена 02.05.2012, 10:07)

1 от 2 снимки Назад Напред

Николай Русинов

Убийството на Яна разтърси софиянци заради близостта. То стана в нашия център, близо до нашия клуб, на фона на нашата музика

Всеки, който е гледал филм като "Убийство в Алкатраз", сигурно се е замислял какво може да извърши попаднал зад решетките невинен - или заради кражба на пет лева.

Пламен Трифонов не беше осъден, но стоя повече от 4 месеца в ареста като единствения заподозрян за убийството на Яна Кръстева през лятото на 2011. По времето, през което беше там, вътрешният министър Цветан Цветанов бе зает с воденето на предизборната кампания. Имахме временна изкупителна жертва, макар и доказателствата срещу Трифонов още в началото да изглеждаха съвсем крехки за разлика от тези срещу Николай Русинов по прякор Чеци, на когото не бяха повдигнати обвинения.

Убийството на Яна разтърси софиянци заради близостта. То стана в нашия център, близо до нашия клуб, на фона на нашата музика. Вероятно ще излезе, че е било заради пиянството на една млада жена и допочерпването с наркотици на един мъж (Чеци), който е правил секс с нея в парка. После се събудил, тя била с гръб към него и той си тръгнал, без да я пипне - от срам. Колко мъжко?

Ако разследването си беше свършило работата - след като още в началото беше ясно, че биологичният материал на местопрестъплението е на Русинов и времето на смъртта съвпада с времето, през което той е бил с Яна, случаят нямаше да стигне до Мартин Карбовски. Независимо дали от добри намерения, той го разфасова до кадри от Туин Пийкс. Пускайки в ефир интервю с появил се изневиделица таксиметров шофьор месеци след смъртта на Яна, който твърди, че е видял Трифонов заедно с циганин в непосредствена близост до местопрестъплението.

Един скитащ се безработен, в компанията на ром срещу един преводач... На чия страна сте?

След тези показания пред тв водещ, говорителят на прокуратурата Маргарита Немска заяви, че не е изключено след събиране на допълнителни доказателства да бъдат повдигнати и други обвинения и че на местопрестъплението е открит биологичен материал от повече от двама души, различен от този на жертвата. И всичко започна да изглежда наистина излишно мистериозно и оскверняващо паметта на Яна. После пък се оказа, че всъщност няма данни за трети човек, свързан с убийството, а сега пак излиза тази версия.

През това време Русинов беше на свобода. Как така данните за ДНК на същия човек на местопрестъплението не бяха достатъчни, за да му се повдигне обвинение? Никой от заетите по случая не коментира това цели девет месеца.

Малко хронология. Трупът на удушената Яна бе намерен в Борисовата градина на 10 юли 2011 г. - в уикенда след убийството й. Заради бавната реакция на МВР какъв е профилът на момичето, медии нарекоха Яна клошарка, скитница и т.н., фрагментирайки заслужилите да бъдат жертви до "абе, не е съвсем читава".

Оказа се, че Яна е една от нас. Най-малкото е ползвала Интернет и е имала куп приятели, за да знае за парти в Маймунарника. Там е срещнала т.нар. Чеци. Из другото, по-предно интервю на Карбовски по случая - за въпросната нощ той не си спомня много. От публикациите във вестниците дни по-късно се сетил и избягал в Турция.

Русинов беше единият - другият е Трифонов - за когото вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, дни след намирането на трупа, че има "безспорни доказателства" кои са убийците. Той бе обявен за издирване, а междувременно група във Facebook се обяви в негова защита. Едно момиче си беше отишло, а мъжът, който за последно е бил с нея, вече бързаше да си изработи имидж на жертва.

През цялото това време МВР, в начален етап на разследване и липса на обвинителен акт, беше дало в пресата доста информация, която би могла да помогне на незадържан заподозрян да си изгради версия и алиби за убийството.

Другият обявен за "убиец" от полицията - Пламен Трифонов, до ноември 2011 г. лежа в ареста като единствен заподозрян и после бе освободен с мярка подписка. При гледане на мярката му преди това, аргументите да остане бяха "липсата на постоянен адрес" и "опасност да се укрие". Но къде би могъл да се укрие, като - за разлика от Русинов - няма средства да пътува в България, камо ли извън нея.

Трифонов бе заподозрян заради твърдението на свидетелка, че посещавал парка, но не и че е видян същата нощ там, но пък след инцидента спрял да ходи в Борисовата градина. И заради намерените по тялото на Яна косми, сходни по морфология с неговите, което не значеше, че са същите. Без луковица не можеше да им бъде направен ДНК анализ, бе институционалното обяснение.

40 дни след убийството директорът на столичната полиция Валери Йорданов заяви, че космите ще бъдат изпратени за изследване в чужбина, което трае два месеца. Резултатите трябваше да се окажат решаващи. Периодично, през около два месеца, беше обявявано същото - чака се от австрийска лаборатория да бъде извлечена митохондриална ДНК.

Последното уверение, че тази експертиза ще стане ясна, беше за края на март. Разбрахме резултатите в края на април, часове преди началото на четирите почивни дни, в които няма ниша за въпроси към отговорните.

От австрийските експертизи излиза, че на местопрестъплението не е открит нито един косъм от Трифонов. Намерените 7 човешки косми показват, че в нощта на престъплението 28-годиното момиче е имало контакт с трима мъже. Според ДНК анализа, един от тях със сигурност е Николай Русинов, известен като Чеци. Той е обвинен в съучастие

Пред "Дневник" Иван Антонов, новият адвокат на Пламен Трифонов, коментира, че още няма официална информация, но такава експертиза е можело да бъде направена и в България и изпращането до Австрия и чакането е било ненужно. Ненужно е било и задържането на Трифонов - Кокинов съобщи, че делото срещу него е прекратено и той е освободен от наказателна отговорност по случая. Извинили са му се.

На Русинов е повдигнато обвинение едва сега. Очаква се в един от четирите почивни дни прокуратурата да поиска и постоянен арест. Дни, в които никой не иска да помрачава празничното си настроение с горчиви факти. Че и невинните са на косъм от ареста. Но дали Русинов е доказуемо  виновен? Също предстои да видим.

Oще: дело  николай русинов  пламен трифонов чеци  яна кръстева 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.01.2012, 08:51

6 Falconetti | 29.04.201218:08

Това което и МВР и власта не разбират и не схващат, увлечени от затъпяващо болезнената си комплексарска алчност, е че всички тези измислени индивидуални и събирателни образи са вече овехтели дори за българската окарикатурена дущевност.
Още по страшно и глупаво изглеждат тези шутове в очите на властимащият Европейски и Световен Елит!!!
Тяхните мизерни душици са ясни на всички и всеки.
Но глупоста им е безгранична и те не могат да разберат че развития свят се крепи на законност и ред, както на Изток, така и на Запад.
Те не искат да забележат че са в пълно противоречие със силните на деня и това е трагедията им. Най малкия катаклизъм ще ги помете заедно с кукловодите им. Колко време ще мине до този катаклизъм, не знам, но няма да бъде толкова далеч. Анахронизма на бездействието, нерешителността и липсата на ред е невъзможен да съществува със западния и световен демократичен ред. не разбирам пръц - хръц
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 31.07.2011, 09:28

5 Doberman | 29.04.201214:13

Конкретно за греховете на кафето съм писал достатъчно много в коментарите си. От тях съм се обръщал и към самото кафе и към някои от авторите на статиите, защото е имало въпиющи простотии.

Конкретният послепис също отчасти се отнася до нещата, които пишат за властта, хем тя им налага цензура, хем я е страх да излезе пред медиите и използва празниците в своя полза. И в двата случая е виновна. Нещо не схващам логиката и ми се губят няколко принципа на журналистиката тука.

Нека не забравяме, че случаят с Яна беше използван изключително мерзко от медиите, които се надпреварваха да вадят сензации, да гонят клошари и таксиджии и Бог знае още какво. Съгласен съм, че тогава кафето имаше по-умерена позиция по въпроса, но това не омаловажава, нито отменя нещата, които съм написал. А това "казахме ли ви" отива по-скоро на статиите за "войната между половете", отколкото за този сериозен случай и в никакъв случай не прави чест на този, който го пише.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

4 Чинчифон | 29.04.201212:46

Ако нямаше хора като Карбовски,Цветанов нямаше да има и крачка напредък при задълженията си.Както е вярно и обратното!Без кухата и безпомощна власт,
никакъв напредък нямаше да постигнат и медиите.Защото и медиите и МВР се хранят обилно благодарение на политическото ни покорство.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 20.04.2010, 10:36

3 pier | 29.04.201209:06

Доберман, аз пък от прикачените отстрани материали, видях, че webcafe.bg достатъчно добре са следили темата и не са се автоцензурирали грам. Това, което пише в този материал, е повтаряно непрестанно, докато Трифонов в бил в ареста - можеш да видиш в линкнатите материали, в прикачените отстрани или просто ако напишеш Чеци в търсачката. сайтът беше и от малкото, които зададоха въпроси на Цветанов във връзка с чеци, когато той бе освободен веднага след връщането си от Турция. http://www.webcafe.bg/id_365675899
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.07.2011, 09:28

2 Doberman | 29.04.201208:16

В такива случаи медиите трябва да "отразяват" новините, а не да паразитират от тях, както направи Карбовски тогава, както се опитват винаги знайни и незнайни журналистчета. Да не говорим, че в едно 95% от случаите новините се представят тенденциозно и се засягат неща, които не би трябвало въобще да са част от тях. Толкова ми е писнало от тоя гнусен паразитизъм, че няма накъде повече.

ПС: Едно ми направи впечатление в тоя текст - уж ББ и Цв.Цв. контролират медиите и са диктатори, а сега пък ги е страх да отговарят на въпроси и пускат инфото преди празниците, за да могат да се подготвят за срещата с медиите, щото очевадно това е целта. Та айде изберете си една песен - контролират ви и има жестока цензура отгоре или все пак имате възможност да правите каквото си искате? (В оптималния случай си признайте най-после, че сами се автоцензурирате, щото ви е страх властта и от това, че няма да получите рекламки, пък и не искате да се отказвате от удобната позиция на жертви.)
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 13.12.2011, 00:58

1 Krivcho | 29.04.201203:44

По случая има един престъпник със сигурност и той е Цветан Генчев.Учител по физическо,шеф на МВР по недуразумение,лъжец по призвание и глупак по натура.Не!Не е събирателен образ,а реална действителност.Жалкото е,че от 12 години е подчинен на друг реален образ,който вече е събирателен.
   

оценка

+5 -1