Webcafe

Ние връщаме социализма

webcafeКамен Петров
14.05.2015, 21:59 (обновена 19.05.2015, 10:52)
българия 1990 г.

Снимка: © Getty Images

Непремереният войнстващ дебат за миналото доведе до все по-голямо капсулиране на армията от носталгици. Хората мечтаят за храните по БДС и плачат за липсващите ред и право. И всичко това на фона на днешната бедност, която май е съизмерима със социалистическата.

Ние връщаме социализма.

С всеки лековат коментар в пресата, с всяка прибързана "новина" по електронните медии, с всеки повърхностен пост в социалните мрежи - ние връщаме социализма.

Откакто рухна двуполюсният ни модел, който беше естествена среда на дебата за миналото ни, България не направи крачка напред, а се гмурна още по-надълбоко в разправия за времето на Живков.

Забелязвате ли кои са основните дебати в това общество - за американските подлоги и техните соросоидни приятели, за хората на диктатора Путин, които всеки ден са призовавани да си вземат чемодана и да припкат към вокзала.

За отвратителните западни монополисти, които ни удрят в тока и водата, и за руските олигарси, които ни мачкат по всички останали фронтове.

Всички говорят като последна инстанция, но с "езика на омразата".

Споровете около бившите служители на Държавна сигурност се преплитат с разговори за Възродителния процес и за децата на Бившите.

Честването на годишнината от края на Втората световна и войната в Донбас стават тор в дебатите за руското влияние у нас и опитите на Путин да ни държи в енергийна зависимост.

Това, че днешна Русия на Путин няма нищо общо с реалния комунизъм от миналото, не се брои - в главата на деснеещия българин Москва винаги ще бъде символ на комунизма.

От другата страна - там говорят за НАТО, не - там воюват с НАТО така, както и Първанов не го е правил. Все едно България не е член на този пакт от 10 години.

Комплексарски дебат, в комплескарска държава.

Държава, която винаги ще се възприема като джудже, жертва на световните сили.

Дори и да разделим условно този български дебат на ляв и десен, то с почуда ще установим, че в крайна сметка и двата фланга крещят едно:

"Ние сме в състояние на война".

От едната страна Протестни мрежи убедено застъпват тезата, че братушките всеки момент може да ни нападнат, щото те това работят - дебнат прогресивния свят, за да го разсипят.

От другата страна са някакви Протестни петна, които маршируват по жълтите павета с призив за война с мистичните западняци, наследници на фашисти и капиталисти-кожодери.

За съжаление, не случихме нито на общественици, нито на политици, които да ни извадят от тази гнила среда и да насочат усилията на обществото към нещо по-смислено.

Нито Симеон Сакскобургготски - висококаратов продукт на историята, нито Сергей Станишев - генетична част от миналото, можеха да предложат нещо различно.

"Картофеното момче" Бойко Борисов - също.

Волно или неволно, Борисов подхранва този дебат.

Той се съизмерва с Живков и царя.

Той е убеден, че единствено чрез мащабно строителство, сравнимо с бригадирското движение, може да издърпа страната напред.

Той не пропуска възможността да сподели с хората жални истории за копане и гърлене, за мас и картофи.

Както при повечето българи, неговият рев по комунистическата бедност е омесен здраво с нега по младостта.

Онзи ден немската верига "Лидл" пусна щанд със соцстоки.

Сред тях - обикновен локум, класически оцет, крем "Каро" и захар на бучки от Г.Оряховица... Прясно мляко 2% в найлонова торбичка, винен оцет в стъклена бутилка, замразена цаца, боза от 2 литра и суха паста "Балкан", шампоан "Кря кря", салфетки и "Крем для рук".

Прекрасна пазарна стратегия.

"Лидл" не правят нищо лошо - те просто наблюдават това, което виждаме и ние - дебат за миналото, който ражда армия купувачи - носталгици.

Видели са пазарна ниша.

Това е нормално - дори "Кока кола" пусна заради кампанията на "Лидл" бутилка с ретро етикет - както изглеждаше по соц. време.

Отдавна, много отдавна веригата организира седмици на американските стоки, седмици на френските стоки - и купувачи за тях има.

Непремереният войнстващ дебат за миналото доведе до все по-голямо капсулиране на армията от носталгици.

Хората мечтаят за храните по БДС и плачат за липсващите ред и право. И всичко това на фона на днешната бедност, която май е съизмерима със социалистическата.

Бедност + жалба за ред и храна.

Т.е. - като има бедност, а няма ред и качествена храна - тогава има дебат за миналото.

Имам чувството, че доста хора неуморно се трудят за това - да бълват бедност и безредие.

Така осмислят дебата си.

Oще: американски подлоги  бедност  владимир путин  дебат  донбас  западните монополисти  комплекси  комунизъм  комунистически символи  нато  ние връщаме социализма  носталгия  политически дебат  путин  русия  соросоиди  социализъм 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

62 Dox | 18.05.201523:33

Мислех си, че тази тема вече трябва да е минала ... "в историята", а тя е все още в 10-ката на най-коментираните.

Реших да се включа, провокиран от коментара на Веселата Веселка Много щастлив

Веселка,
В момента съм воден единствено от желанието да прекратя конвулсиите на тръпнещото ти от ужас тяло, вследствие на плачът по другарското соц.равенство.

Миличка, Такова равенство при соца никога не е имало и никой не го е представял като такова. Като такова го представят разни грантови "интелектуалци" в последните 25 години. Нещо повече - те го предтавят като равнество в ..... неговия математически смисъл - един вид по 200 гр.азотен тор на орех, стръкче копър , ябълково дърво и лешник., без значение че различните растения се нуждаят от различно количество от въросния азотен тор. Подобни смешни изпълнения наистина имаше, но те бяха резултат на тъпотия, каквато има навсякъде и по всяко време. Мисълта ми е, че такива неща нямаше в идеологията на соца. Идеологията беше - най-опростено - в един момент да се достигне състояние на материална осигуреност такава, че всеки да има възможнаст за достъп до нещо материално /когато има нужда от него, разбира се, а не просто така - да си го има/ по всяко време. И в много отношения това беше постигнато.

В един момент обаче, накой реши, че липсата на банани по всяко време на денонощието е равносилно на апокалипсис и много други му повярваха.

В резултат се стигна до идеята, че соца е невероятна грешка и трябва да се поправи. За целта обаче, трябваше да се разбъзика яко и идеологията, Щото ... само заради едни банани .... нали разбираш? И тогава вместо за равенство в смисъл на равни възможности за непосредствен достъп, се появи едно друго понятие, на което на запад /а от 25 години и унас/ се кланят повече, отколкото на Аллах или на Христос. Това са така наречените "права". Всъщност, една нищо не означаваща дума, но народът ни още тогава веднага надуши за какво иде реч. Заради появата на думата "право" се появи в края на 80-те т.нар. "Указ 56" - най-общо - с цел да се даде път на частната инициатива, на предприемачеството, тези които работели повече и да получавали повече, при това на почти пазарен принцип .... и прочие тинтири-минтири. Именно в този документ идеологията на соца официално обяви отстъплението си, като даде път на понятието "право". В резултат, се появи следния виц:

В читалището на средно-голям провинциален град се провежда събрание, с цел да се разясни значението на Указ 56 сред населението.

След изнесените доклади и разяснения, водещият дава думата за въпроси. Веднага думата взима един от присъстващите, чието поведение още преди това е демонстрирало нервност и желание за задаване на въпроси. И той пита:

- Другари, от това което чух, значи че имам право да ....
- Имате право, другарю! Имате! - прекъсват го от президиума.
- Ами, тогава....., имам ли право да .....
- Имате право другарю! Имате! - прекъсват го отново /и този път по-нервно/ от президиума.
- В такъв случай, това означава, че имам правото и да ....
- Ама разбира се, другарю, разбира се, че имате право! - прекъсват го отново.
- Ами-и-и, тогава ..... мога ли да .....
- А-а-а-а, не! Не можете! - прекъсват го отново от президиума.

И така, Веселка, вече 25 години. Кога минаха бе Много щастлив Сякаш беше вчера! Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 15.01.2012, 13:47

61 sizif | 18.05.201512:40

Абсолютно сте права. Предполагам , че е и много дразнещо ( за някои хора ) и да виждаш простотията и безпътието, в което тънем и постоянните опити на мнозинството поданици да не проглеждат. Впрочем Ахат преди доста години сътвориха една чудесна песен- Земя на слепци. Не ви ли се струва, че все повече ставаме земя на чалгарията ( и то не толкова в музиката)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.04.2011, 05:03

60 veselavesela | 18.05.201512:01

Ужасяват ме плачът по "другарското" соц. равенство! Кого ползва?!
Гадно е да си гъсеница в свят на пеперуди, нали?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.01.2012, 13:47

59 sizif | 18.05.201509:50

А, забравих. Този портал е ТРОЛЛАНД. Засега им е трудно да коригират коментарите, но скоро и това ще оправят. Поне могат да ги затрупват с бливоч.
Който може да чете, нека провери решения на ДКЕВР:
ДКЕВР № Ц – 010 от 28.06.2006 г, електроенергията от различните заводски ТЕЦ и топлофикациите е фиксирана и е 85,19 лв./МВтч
ДКЕВР № Ц -16 от 28.06.2012 г. добавката за високоефективно комбинирано производство на енергия, според която 22 топлофикации и заводски централи получават субсидия за произведената енергия драстично нараства.
Шампион при това е...... Топлофикация София с цена 326,23 лв./МВтч и производство почти 1 милиард kWh и продадена такава към НЕК над 800 милиона kWh Съгласно това, разликата която калкулира тази централа спрямо микса, на който продава НЕК е около 211 милиона лева за 1 година.
С решение на ДКЕВР №Р­121/ 20.09.2010 на „Енел Марица Изток 3” АД се ОТКАЗВА даване на разрешение на „Енел Марица Изток 3” АД да подпише Споразумение за изменение на Споразумение за изкупуване на енергия, подписано между „НЕК” ЕАД и„Енел Марица Изток 3” АД на 13.06.2001 г.
През юни 2011 г. „Енел“ продава дела си на американската енергийна компания „Контур Глобал“ за 230 млн. евро
С решение на ДКЕВР №Р­138/13.06.2011 г. Разрешава на „ЕНЕЛ МАРИЦА ИЗТОК 3” АД и на „НАЦИОНАЛНА ЕЛЕКТРИЧЕСКА КОМПАНИЯ” ЕАД да сключат Споразумение за изменение на споразумението за изкупуване на електрическа енергия от 13 юни 2001г. при условията на приложения към административната преписка проект
И ЧЕРЕШКАТА
№ Р­174/10.09.2012 г. разрешава на „ЕЙ И ЕС – 3С МАРИЦА ИЗТОК 1” ЕООД и на „НАЦИОНАЛНА ЕЛЕКТРИЧЕСКА КОМПАНИЯ” ЕАД, да сключат Седмо Споразумение за изменение на споразумението за изкупуване на електрическа енергия от 13 юни 2001г. при условията на приложения към административната преписка проект
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.01.2012, 13:47

58 sizif | 18.05.201509:31

Здравейте
Помните ли предния мандат на тези същите и как се раздаваха държавни пари на частни отбори (например Дупница и др.).
В настоящия момент, когато се дават тези пари за Лудогорец се приема закон , който ще постави на колене професионалното образование. А в някой от тези училища нямат спортни зали дори. Например Техникума по телекомуникации с принципал МОН. В техния случай дори са откраднали имота (все пак е апетитно парче в Студентски град). На писмата от училището (пуснати преди няколко месеца) до Фандъкова, МОН, районнния кмет (отново от ГЕРБ) няма отговор от никой (те явно само режат ленти- защо им плащаме и заплати). Не им дават пари за енергиен одит, саниране и ...... еи това ни е държавата. Скоро гледах един великолепен германски филм за войната - Войната на поколенията. Ей в това живеем- фашизъм и МЕДИЙНИ ОРГАЗМИ, които ни убеждават, че това е естествения ред в природата.
Все ми е тая дали ме крадат руски ченгета и ми пробутват спомени от миналото или пък американски такива със морков за светло бъдеще. И в двата случая моркова е вързан твърде далеч на пръчката
Между другото, по новата програма - Европа за интелигентен растеж, средствата за иновации са разпределени така (след като ги преправи Томислав Дончев)- 500 милиона за строителство на 5 центъра за върхови постижения (само как звучи, ама не ти обясняват какво значи). Почти толкова за приобщаващо образование на МАЛЦИНСТВА. И малкото, което остане - за свободно крадене
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

57 GETI | 17.05.201511:21

56,точно казано.
Бях по-щастлив преди на опашка за олио, отколкото сега с пълно портмоне в Кауфланд!

Усмивка
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 06.02.2011, 00:41

56 volodia | 17.05.201501:27

70-те години на миналия век, успях да придумам продавачките да ми разрешат да си купя "Кока кола", стори ми се неземна амброзия, след като имаше само лимонада, почуствах се човек. А сега всичко е ГМО/ може и аз да съм ГМО- homo sovietikus/ и няма никъкъв вкус! Все едно ям сено, все е безвкусно и все съм гладен! Сега и "Колата" ми е безвкусна, ама дали съм стар и всичко ми е променено, или продават само боклуци, едно време имаше и марципан-много хубав, евтин, ядохме го вместо шоколад, но сега децата едва ли ще го вкусят изобщо! Немотия беше, следвоенни години, вместо кафе, имаше леблебия, а сега има всичко и сме преситени!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

55 Виктория Пенелопова 07 | 16.05.201522:43

Ммм, човек да не попътува малко Много щастлив ! Какъв пропуск, да изпусна възбудения Докси! Случва му се веднъж на година и-------Нищо, той е няясно с фармакопеята, ще вземе необходимото. Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

54 pepe | 16.05.201519:53

Не знам, но всякакви активни мероприятия от страна на частния сектор за овладяване на пазар, ако нанесат вреда на потребителите в САЩ /специално внимание се обръща на това дали са засегнати права на потребители, дали са ощетени впоследствие с цени.../, либерална държава, се преследва и наказва от държавата - най-напред търговската комисия и/или друга "ресорна" такава, после евентуално съд.
Друг е въпроса, че и там се случват неща с държавно "намигване" - поради корупция, инерция или грешно определени приоритети, а понякога и зада се даде тласък на отрасъл, определен като перспективен - там всъщност се прави доста за това - но идеята е че това ще донесе, и обикновено донася, полза за преобладаващата част от обществото - понякога с цената на засягане на нечии лични интереси /обаче това бие по-скоро на социализъм - общото пред частното/.
А за корупция там съдят, ако се докаже осъждат /това никъде не е лесно/.
Лобистите са представители, те не решават. И /официално/ не могат да дават подкупи. Ако дават подкупи, това вече е корупция.
По отношение на способите за извършване на корупция хората са доста изобретателни.
Също и по отношение на избягване на плащането на данъци.
И САЩ се опитват да накарат Епъл /и много други/, да си плащат чинно данъците, а не да ги избягват, прехвърляйки пари към клона си в Ирландия /и другаде/. Скандали, скрити сметки, натиск върху Швейцария...
И там скандалите са постоянни, но поне тези които хванат обикновено ги осъждат - пак разбира се ако правосъдието си свърши работата, но там прокурорите наистина се стараят.
Няма идеални неща.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

53 Rowan | 16.05.201519:05

Оправете си понятията, та да приказвате на един език. Примерно „корупция“ е порочно вземане на комисионна от държавен служител в защита интересите на частна фирма, практикувано в пост тоталитарните общества, но виж „лобизъм“ е напълно законно вземане на комисионна от държавен служител в защита интересите на частна фирма и е патент на демократичните държави.

Също така „дъмпинг“ е отживелица на тоталитарната пропаганда, лъжеща ни, как в лошите капиталистически държави, който има много пари продава дадена стока на цена под себестойността й, за да изтласка конкурентите от пазара и така да наложи монопол, за да може да продава на каквито си иска цени, днес говорим за „свободен пазар“ и „субсидирани производства“ – това са прогресивни практики на ЕС. Много е важно, обаче, двете понятия да не се появяват в една и съща статия в медиите, щото някой да не би да си направи асоциация с дъмпинга.

Еволюция търпи и понятието „монополист“. Това вече не е онзи, който владее даден затворен пазар на някоя стока, а лошите фирми с един собственик по правило държавни и по териториална принадлежност Русия. Аналогичните компании в приятелски държави се наричат „държавни“. Примерно: руският монополист „Газпром“ и украинската държавна компания „Нефтогаз“.

Или ако „Нефтохим“ си изписва загуби всяка година за да скатае някой и друг данък, това е „ограбване на държавата“, но ако същото го прави „Била“ – това е „добра търговска практика“.

Учете новоговора, всяко понятие си има две значения в зависимост от географските посоки…
   

оценка

+1 -4