Webcafe

Бате, пиша доноси за 20 лева, спирай СРС-то

Бате Гойко
11.01.2011, 15:55 (обновена 15.01.2011, 13:04)
Донос

Снимка: © Стоян Георгиев

Бате, в "Люлин" 3 знам поне петима поименно, дето секи ден пцуят властта на майка...

Бате, правя ти предложение, на което не можеш да откажеш. Толкоз съм го мислил, че е пипнато отвсякъде. Даже и Дянков ще склони да го приеме, щото ще ореже на МВР бюджета.

И Тотю ще е за, отсега ти казвам, щото ще реши проблема с толкоз безработни, даже и на пенсии като тъщата може да помогне. Нали останаха без коледни добавки.

Бате, глей ся, вместо да се дават сто милиона за жички и подслушване, дай половината от тез пари на хора да донасят. Доброволно. Оня ден чета, че в оная ДС давали на дипломатите по двайсетачка на донос. Бате, те ония двайсе на Тато не са като днешните, но и днешните борисовки ще свършат работа.

Ето, оня ден съм в магазина и купувам едно-две джоланчета и пресно млеко, и чувам разни си говорят срещу твойта власт - на висок глас: "Мамицата ни разкатаха тия... Ония преди тях ни опоскаха!" Сичко съм запомнил, ако кажеш, почвам и да пиша. Комплексна ми е интелигентността, тук-там некоя запетайка да не съм уцелил.

Щото, Бате, след тез скандали кой ще смее да говори по телефона си, както досега? Хората ще си приказват повече на четири, на шест, на повече очи. Хигиена някаква ще имат на словесните изяви. Може и нищо да не кажат, ако вземете да въведете закон за клеветата, даже да напсуват ще ги е шубе... А пък Цецо и ти ще харчите държавни милиони да ги слушате.

Мене слушай - няма смисъл. Всичко се върши с хора, Бате, така казваше и татко едно време, квартален милиционер беше, казвал съм ти.

Тва, дето ти предлагам, си е насърчаване на заетостта. Ти у "Люлин" знайш ли кво става, Бате? Не. Аз пък се наемам да ти кажа - за дрогата, за дилърчетата на цигарки, за Андрейчо Иванов. Но да видя първо парите. Ще събера аверите, тъщата - тъщите и бабите, жената - евангелистките, щерката - младежта, и квото искаш, за три дни го научаваме.

Тъщата, Бате, как помни - не е истина. Още спомня кой от бесепето я е викал да ходи да разправя по опашките какъв циганин бил Костов, пък Катето Михайлова била не знам си ква и така. И да го посочи може. Тогава партийни функционери не достигаха - много опашки, много агитация и Венетка, домоуправителката, срещу някой лев изкара тъщата социалистка.

Добре, че не искаха да си покаже книжката, че щехме да й вадим като на Стефчо Софиянски.

Още щом излезе на пейката пред блока и след час докладът е готов. Ще ти каже даже и кой е взел наскоро некое рушветче по това какво си е напазарувал.

Тая жена се едно е завършила курс за проследяване и е бачкала в ДОТИ, а не като готвачка в ясли. Бате, ако й дадеш по двайсе лева на донос, знайш ли, че със 6-7 си докарва още една пенсия отгоре. И стриктно ще ти пише - дата, час, трите имена, ти само кажи за какво да слуша, че нещо много вицове срещу властта взеха да се пускат, да ти кажа.

Даже съм измислил кой да събира донесенията. Тури една пощенска кутия по РПУ-ата. Ще ги пускаме там, а парите може и по пощата да ги превеждат, като запис. Тъкмо и пощите ще насърчим, те нали и те държавни, чувам, че закъсали. А на пенсиите - направо ги превеждай към пенсията, когато от НОИ пускат парите, там и тия да вървят.

А за вицовете, Бате, ще ти направя отстъпка - десет лева на парче, на виц искам да кажа, ако е за теб, пет лева - ако е за Цецо. Щото на Цецо вече му отъня рейтинга като филийка днешен хляб на тостера. Затова е такъв и ценоразписът.

Бате, ти хляб пекъл ли си на тостер? Оня ден две филии се подпалиха, жената вика - вече и хартия да не турят рециклирана у тестото... А като се изпече, нищо не остава, ние вкъщи по хляб и половина си омитаме на ден. Пък сега, като поскъпна с двайсе процента отгоре, требе да се турим на диета - по един само.

То хубаво, ама половината хляб у стомаха, дето няма да го има, с кво ще запълним... Тоя път рано ще свърши и киселото зеле у бидончето - аз 4-5 лева за една кисела зелка (1.80-2 лв./кг) от магазина няма да дам, ако ще да умирам за джоланче със зеле на фурна.

Да се върна пак на офертата. Бате, ти мисли - има много хляб в нея за народа. Махаш стипендиите на студентите - който иска стипендия, пише и донос. Махаш добавките на инвалидите - който иска да пътува с намаления, пише и донос. Махаш нощните на лекарите - който иска, пише за колегата - как е изродил бебе, на кой колко е взел за операция и така. Махаш детските надбавки на родителите - който иска, ще пишееее, тяхната...

И на това ако не му викаш икономически ефект. Първо, намаляват разходите на държавата, второ, даваш пари на хората, нали потреблението било умряло, да го вдигнем на крака, трето, народът се дисциплинира, като допринася за националната сигурност. Се е друго, кат се чувстваш лично ангажиран. Дето се вика - донос всеки ден - дело на всеки съвестен гражданин.

Сто милиона лева, кат ги разделим на двайсе, стават 5 милиона донесения. 2.4 милиона са пенсионерите, половината да фанеш, че са по-грамотни, плюс студентите плюс, айде да не изброявам, ето ти сондажите на общественото мнение. За кво са ти социолозите?

Е, Бате, МВР ако не мож изцеди  информация от пет милиона доноси, Цецо верно е за уволнение. Над двайсе хиляди чиновници има вътре, айде малко работа да свършат. Едно време, казват, ДС имала половин милион агенти и доносници... Такъв поток информация, ако не се канализира, смятай - направо те отнася. И верно го заля Тато - като река Нил.

Как не сте се сетили досега за тая работа, не знам. Бате, питай, бе. Знам, че с агентурата е зле, ама то това си е на ползу народу отсякъде. И ти ще си най-доволен - ще чуваш гласовете на народа. Гласовете ви чувам, а - кво ще кажеш да я кръстим така акцията.

Щото ти, иначе, Бате, нашият глас де ще го чуеш? През деня министрите, после на СРС-ата - пак те и малко депутати и малко опозиция. Ма то тва омръзва - едни и същи, не си ли ги знаеш? Цецо мрази Дянков, Дянков мрази Цецо, после двамата се снимат с Танов като колектив, най накрая някой ще си ходи. Дянков няма да е, то се знай - гербът и финансовият министър на една държава махнат ли се, пиши я изчезнала. За другите не знам, нека чуем още два-три записа.

Тъщата мисли, че накрая Танов ще си ходи. Не знам що така. Тя познава, да ти кажа. Сънувала беше шурето с болен зъб и айде шурето го тръшна хепатит след командировката у Хасково. Той вика, че е А, тя му вика, че е Б, нейсе.

А ти, Бате, ако си съгласен с офертата, дай знак по телевизията, ще те разбера. Ако си три пъти за една седмица в жълта фланелка на екрана, значи почваме. Не слагай вестник под мишница, че много бие на очи. Агентите ходеха така по емилбоево време.

За донесенията не се бой. Тури неколко умни хора в МВР да ги четат и отсейват. Помни, чети първо вицовете за себе си - Живков обичаше да ги разказва. За информацията не се бой - гарантирам. Никакъв монтаж, пряката реч - само в кавички, да се знае кой е източникът.

Айде, отивам да обяснявам на тъщата къде се слагат кавичките...

Oще: безработни  доноси  мвр  пенсионери  подслушване  срс  тъща  цветан цветанов 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2010, 01:15

14 Alina | 17.02.201113:20

Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

13 Pavur Pezev | 13.01.201119:40

Емо,те в Рашата са ясни.Говорим за 'утвърдени' неолиберални демокрации.Там също първо пуцат,после се обясняват.Кенеди например.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.08.2010, 15:16

12 emo13 | 13.01.201113:35

Павуре, в Америка го пращат в Гуантанамо, а другаря Путин - директно сече. Политковски, молитковски разни ще му развалят рахата.
Как пък така ви идва от вътре със САЩ да дадете пример. Москва е по-близо, а примерите са далеч по-интересни. Или ще кажеш, че червенокосата курва-шпионин е невинно красиво момиче?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

11 Thea Atanasova | 13.01.201113:04

Айде и тука се почнаха обидите от рода: Ти си тъп. Аааа не ти си по-тъп. Ама ти си свръх тъп. Ама ти си още по свръх тъп. И до кога така ще я караме? Никой не пише по темата, всички само се обиждат. За толерантност чували ли сте? А за това да уважаваш мнението на другия? Много ясно, че няма всички да сте на едно мнение. И какво излиза, че ако някой е на различно мнение от моето той веднага се превръща в парцал, боклук, нещастник, ще му затворя устата, ще го пречукам, ще го смажа.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

10 MacAllister | 13.01.201112:34

Almudena, помня това-онова от предишните ти коментари и се учудвам на твоя емоционален мозък. Хората, които разсъждават обикновено са способни да превръщат емоцията в хумор - едно съчетание на емоция, логика и изкривяване и на двете та да се получи друга гледна точка. Хората, които не мислят, както животните трърсят друг хабитат, където природните им дадености (може би) биха им дали шанс да оцелеят - растат на крака и крила така да се каже. Това ме подсеща, че да ти дадат криле не винаги е на хубаво - за едного е свобода, за другиго разстеж в грешна посока. Ето на - нито към бате Гойко, нито към бате Бойко се обръщам, ами към тебе и подобните ти - не се сърдете, че подражаваме едни на други и че не подражаваме на тези, на които ти подражаваш - разнообразни сме и колкото и да не ти се ще ние засраните българи (и не съвсем българи) останали в родината може би имаме едно предимство пред бягащия човек и летящата глупост - изживяваме си собствената простотия на собствен гръб.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.01.2011, 08:52

9 Dedi | 13.01.201108:41

Ми то хората се упражняват за писане на доноси Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.02.2010, 18:39

8 Almudena | 12.01.201116:16

Чета ви, чета ви и ви се чудя на мозъка и на мислите ви. Всеки си пише каквото му дошло на ум. Подражава на другия, без да се замисли. Такива пълни глупости не съм чела на друго място така много както в интернет. Този, който написал статията е с името Гойко, други се обръщат към него с името Бойко. А бе хора мислите ли изобщо, разсъждавате ли??? Четете ли добре, дали мислите добре въобще, или само дрън дран, нещо там да напишете и вие. Народът нещо, или част от народа, много се е объркал явно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

7 Pavur Pezev | 12.01.201111:25

Тъй де-да се поучим от челния опит на САЩ,Големият брат,да спретнем едно ГЕСТАПО,по тертипа на Отечествена Сигурност.Да поощряваме народа да кодоши комшийте,ако подозират че тайно сглобяват бомби в гаража,за да гръмнат местният МОЛ или правят тайни събрания в мазата на домашнярка и сланина-зер може революция да готвят.То в Америка е така-помиярът на съседа ти сере на моравата-обаждаш се и го портиш,че се събира с подозрителни смугли типове,идват шушляците,арестуват го без необходимост от заповед и докато го търкалят в някой полицейски зимник,може и за терорист да се признае,без да е такъв-като в Гуантанамо.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2011, 03:26

6 aissan | 12.01.201111:09

Бойко , след като прочетох статията , ми светна , и затова ти предлагам готов план за излизане от кризата : Тези 100 милиона които брои за подслушване , вземи си ги прибери обратно ! Тъй и тъй , вече никой няма да говори важни неща по телефона ... Вместо това парите да бъдат давани както пише в статията - срещу донос по 20 лв ! Това освен , че ще ограмоти правописа на нацията , ами и ще бъде голяма школа за създаване на "Хубав Мат'рял" при това правилно възпитан и необходим за светлото бъдеще на ГЕРБ за дълги години напред във времето ! Освен това , ще намалеят и битовите кражби - я колко по-лесно е да драснеш едно доносче , от колкото цял ден да мъкнеш железа , кабели и т.н. Даже , ще се вдигне и минималната работна заплата в страната : Че кой прост работник че кандиса за сегашните 240 лв. да Маа по цял ден на чорбаджиите -изедници ? Я в къщи на топло да драснем 2-3 доносчета , пък РАБОТЕТЕ ВИЕ ... Така Айдуците - работодатели , щат ,не щат , ще вдигнат надниците , а с това ,ще се увеличат и преките постъпления в хазната от данъци !!! Мдааа ! Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 09:23

5 district17 | 12.01.201110:37

Пляскане Пляскане Пляскане
   

оценка

+0 -0