Webcafe

Заемът, който Гърция не може да върне

Цветана Георгиева
03.09.2012, 17:44 (обновена 19.09.2012, 14:30)
Антонис Самарас

Снимка: © Getty Images

Новият гръцки премиер Самарас се опита да издейства отсрочка за прилагането на плана - орязване на 11.5 милиарда евро, който вероятно ще посегне на здравеопазването, пенсионната система и полицията

Гръцката драма с кризата все повече добива чертите на трагикомедия. Докато в Европа се чудят как да спасят люлката на демокрацията, населението й най-безпардонно лансира своето алиби за злощастната си бедност.

Освен милиардите евро, гърците получиха и друг заем - на доверие, което изтича със скоростта на парите в портфейлите и банковите им сметки.

Да, Гърция има раздут публичен сектор, подправени данни за финансовото си състояние, голям бюджетен дефицит, корупция и измами. Следва заем след заем и колосално нарастване на държавния дълг.

При това положение не е чудно, че изведнъж страната изпада в немилост на финансовите пазари - защото никой не й вярва. Особено на фона на световна криза, когато рискови операции като приватизация в 12 без 5 и отпускане на сочни кредити, не са на мода.

Гърция има нужда от пари, но има ли кой да й ги даде?

През май 2010 г. ЕС и МВФ осигуряват 110 милиарда евро на Атина, за да плати на кредиторите си. Оказва се, че това не е достатъчно и следва нов заем от 130 милиарда евро.

За сметка на това Гърция трябва да съкрати 15 000 държавни служители, да намали заплатите в държавния сектор с около 20%, спирайки и 13-ата и 14-ата заплата, да увеличи пенсионната възраст на 63 години - плюс увеличение на ДДС за храни, напитки, цигари и луксозни стоки.

В резултат само за миналата година фалираха 111 000 фирми, а около 1 милион души останаха без работа. През февруари са преброени 20 000 нови бездомни, а в Атина всеки 11-ти се храни в социална кухня.

Че гърците не се винят за печалната си поза на ръба на фалита - това е комичното. Доста отблъскващо за инвеститори, туристи и донори на спасителна помощ на фона на собствената им невъзможност да си помогнат - това е трагичното.

След броени дни Атина ще бъде посетена от поредната експертна комисия на "тройката" - Международният валутен фонд, ЕЦБ и ЕС. Тогава ще стане ясно дали страната покрива тежките критерии за реформи и икономии срещу последния транш от спасителния заем - 31 милиарда евро.

Засега прогнозите са песимистични, защото Гърция загуби много време в протести, политически боричкания, обещания и извънредни избори.

Гневът в страната не е стихвал от зимата на 2010-а, поредна петдневна стачка обявиха тази седмица лекарите, които не са получили заплати, а правителството им дължи

Новият гръцки премиер Самарас се опита да издейства отсрочка за прилагането на плана - орязване на 11.5 милиарда евро, който вероятно ще посегне на здравеопазването, пенсионната система и полицията.

Получи хладен отказ и недвусмислено послание от Париж и Берлин - споразуменията трябва да се спазват и всеки ден трябва да се използва. Обеща на сънародниците си, че това ще е последната порция икономии. Но вероятно и те не са му повярвали.

Освирепелите от кризата гърци изливат гнева си върху всичко, което им падне - банки, телевизии, корпорации, Меркел.

Отскоро имат и друга мишена, която няма да им вземе порция от заплатата или да ги накара да приватизират някоя закъсала държавна компания - чужденците и имигрантите. Те сякаш са най-беззащитни, въпреки безпрецедентния си 5-хиляден протест пред парламента под мотото „Не на неонацизма. Не на ислямофобията".

Докато вътре, исторически, но не и изненадващо, кресла заемат представители на крайнодясната „Златна зора" и на радикалната левица.

Южните ни съседи изтеглиха огромен кредит на доверие. И не е ясно кога ще го изплатят.

Oще: германия  гърция  евро  еврозона  фалит 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

50 Boicho Boichev | 06.09.201220:03

Според последните новини Европейската централна банка няма да се съобразява с позицията на Германия и ще изкупува гръцки, италиански и испански облигации.
Клизата свърши, гърците са си гърци а бай Ганьо пак е със скъсани гащи и пак е най-бедния в Европа.Българските говеда пак прецакани!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2012, 16:23

49 mirodes | 06.09.201218:08

Наскоро една позната учителка се върна от Гърция,където е работила два месеца през лятото като чистачка.И случайно се запознала с гръцка учителка в хотела,където работела.И гръцката учителка и казала,че получава 1650 евро на месец.И като чула,че нашата взема по 250 евро и направо не повярвала.Така,че гърците не ги мислите.Няма да достигнем техния стандарт на живот и след 100 години.Естествено говоря за болшинството българи-някои ,които карат коли за по 200 хиляди евро даже са ги и надминали.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

48 deowin | 05.09.201221:18

>12 супер богати гърци , които още тогава са можели да "откупят" Гърция.

Ех, само ако знаех, че през 2010 Гърция е струвала някакви си $10 милиарда, щях да си я купя аз!

Според статистиката, тия 12 супер богати гърци са имали обща пазарна стойност от около 3% от БВП на Гърция. БВП е годишен показател. Тоест, богаташите са можели да купят 3% от производството на Гърция за една година. Не ми се струва точно същото, както да купят цялата държава..

А по повод това:

>http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_external_debt

Ако ще измъкваш данни за съотношението дълг/БВП, може би е редно да се прочетеш какво пише и да го осмислиш:

Note that while a country may have a relatively large external debt (either in absolute or per capita terms), it could be a "net international creditor" if its external debt is less than the total of the external debt of other countries held by it. For example, Luxembourg, Switzerland, and China are net international creditors.

Ако успееш да разбереш горния параграф, може би ще се усетиш, че далеч по-логично би било всъщност да гледаш съотношението на държавния (а не общия) дълг към БВП:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_sovereign_states_by_public_debt
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

47 Boicho Boichev | 05.09.201217:27

Не вярвайте на приказки за Китай и Азия.Единственото което може да застраши американската хегемония е силен Европейски съюз плюс Русия.Съюз на Германия/технологии/ с Русия/ресурси/.
Америка никога не го е позволявала, никога няма и да го позволи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

46 Boicho Boichev | 05.09.201217:23

Има два варианта според мен1.Атака против еврото.Разпада на еврозоната и изчезването на еврото прекрасно устройват САЩ.Долара остава единствената резервна валута.Единствената валута за продажба на нефт.това дава оглромно предимство на Америка-на практика стават всемогъщи-могат да купят всичко на този свят с пари, които само те имат право да печатат.А могат да си напечатат толкова ,колкото поискат.меркел се уплаши -почувстват ли застрашено господството си , американците ще подпалят война в Европа.Германците този урок го учат вече два пъти, трети път не им се иска.
2.Някой направи много, много пари от гръцката криза.Стотици милиарди.Сорос или някой от този калибър.Или от още по-голям калибър.Този път ударът беше огромен.Някой който изманипулира пазара и игра на късо на гръцки дълг.
А колкото до разсъжденията, кой бил мързелив, кой какво имал-това има вече нищожно значение в света на финансите.Важна е психологията, а не реалността.Важно е в какво вярват пазарните субекти, и то става истина.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.09.2012, 13:35

45 Lussy Parpova | 05.09.201214:55

Имам толкова инфо , че не знаех от къде да почна и свърша . В общи линии цифрите са така и обикновения народ който се принуди да "изучи" икономика ги знае и за това са тези протести. Кой "продаде" Гърция???.
Благодаря за добавката.
Колкото до 2те маслинени дръвчета( в по-долен коментар)... в дълбок сън си , но няма да пререкавам на тази тема , няма смисъл. Както казахме по долу - ЦИФРИ !! Имаш обаче някакво право , ако нашенски , турски и БЮРОМски идиоти продължават да им палят горите , 2 ще останат!!!
Корабните магнати по цял свят имат право да си сменят флаговете , което ги прави трудно достижими за облагане с данъци. Но въпроса е за какви интереси работят( като изключим собствените им де)
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 05.09.2012, 13:35

44 Дара | 05.09.201214:28

В допълнение към коментар #39, малко допълнителна информация за външния дълг на други страни . Макар че информацията в wikipedia не винаги е точна, поне дава проблизителна представа.
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_external_debt
Например , дългът на Гърция в средата на 2010 година е 174% от GDP. За сравнение , по същото време дългът на Франция е 182% GDP, на Свеицаря 229%, на Белгия 266% GDP, на Холандия 344%, на Англия 360%. Най-шокиращ обаче е външният дълг на Люксембург, който е 3443% ( Три хиляди четиристотин четирисет и три процента) GDP . Не знам на кого Люксембург дължи тези пари, нито при какви условия обслужва този дълг. Но със сигурност условията са различни.
Също, големите кредити обикно отиват при големите собственици на нещо. Например, външен заем за здравеопазване не се раздава на болните , а на производителите на медицинска апаратура или лекарства .
Преди да обвиняваме всички гърци , хубаво е да знаем детайлите.
А пък изданието Business Insider още през 2010г. е публикувало имената на 12 супер богати гърци , които още тогава са можели да "откупят" Гърция.
Много щастлив http://www.businessinsider.com/the-wealthiest-greeks-2010-5?op=1
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

43 Pavur Pezev | 05.09.201212:08

Относно легендите за огромния гръчки флот-повечвето кораби са под ''удобен флаг'' и са регистрирани на офшорни фирми.Най-големия флот е...Либерийския.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

42 Pavur Pezev | 05.09.201212:06

Малаките имат две маслинови дървета,няколко казана за узаки,5 таверни и няколко кораба,дето са регистрирани на офшорни фирми.Как да не получават по 2 илядо ойро пенсия,ръйш ли?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

41 explorer | 05.09.201210:37

Много неща се изписаха, а нещата са изключително прости: ЕС и светът като цяло се промениха, а гърците искат да я карат по старому. Докато т.нар. Източна Европа беше в СИВ, ЕС можеше да си позволи да хрантути една не много голяма държава по ред причини, сега вече станахме много на клона и при наличието на България в съседство с Гърция просто е немислимо, защото следва Румъния, Унгария и...
От друга страна икономиката се глобализира, вече не върви да се правиш на бабаит на площада, защото производството ти (и част от услугите) заминава в Азия на поне 1/4 от цената и остават едните услуги и разбира се администрацията и държавния сектор като цяло, за които всъщност е въпроса. Та затова иде реч, че вече никой не иска да плаща 13-та и 14-та запалата на гърците, при положение че може да палаща (поне) наполовина по-малко.
Разбира се това не е проблем само на Гърция, но там е едно от местата където изби с такава сила. Страните на запад от Гърция са наред Тъжен
   

оценка

+2 -0