Webcafe

Виж им зъбите...

Петър Николов
18.04.2011, 14:24 (обновена 21.04.2011, 11:09)
Президентство

Снимка: © Sofia Photo Agency

На "Дондуков" 2 гвардейците ще пазят наесен кандидат избран не според платформата, вижданията и визията му...

Клуб 65 в Красно село харесва Стефан Данаилов за президент - и самият президент харесва Стефан Данаилов. Меглена Кунева очаква мнозина да я харесат, защото почти никой не харесва НДСВ - ако изобщо го помни. А Надежда Нейнска се хареса първа - и сама по себе си. Но не я харесват от Синята коалиция. Костов - със сигурност.

Социалистите от Русе номинираха депутатката Меглена Плугчиева за кандидат-президент, а социалистическата младеж в Благоевград - колежката й Корнелия Нинова.

Заедно с кмета Костадин Паскалев и кюстендилеца Иво Атанасов, изкарал четири мандата като депутат, сега -съветник на Георги Първанов. Те са си от кордебалета. Там има и други имена, които се въртят във фуетета до припадък, но никой не ги взема насериозно. Като Георги Близнашки например. (Пак соцноминация...)

А никой не знае какво е в главата на лидера Станишев, който се чуди как да напасне един - по така широко скроен - кандидат към тесногръдото партийно ядро.

Нещо като да нахлузиш елегантното борсалино, с което се кипреше преди време социалдемократът Александър Томов, на главата на кремиковски металург. Но Лупи успя. За разлика от социалдемокрацията в БСП.

ГЕРБ не знаят кой ще им е кандидатът, но пък знаят, че ще спечелят изборите. Затова ще го обявят през юни-юли. БСП и те не знаят, но знаят, че трябва да е антитеза на ГЕРБ. Това значи ли, че ако кандидатът на ГЕРБ е отраснал с филии с мас, то кандидатът на БСП трябва да е бил на специално снабдяване от списъка с висшата номенклатура на БКП (като Жени Живкова например...)?

Но едва ли социалистите ще предложат толкова софистициран избор. Макар че целта им, меко казано, издиша - "ГЕРБ да не спечели изборите". Ами ГЕРБ може и да не иска да ги спечели - някакси не е твърде комфортно цялата власт да е тяхна. Може пък да заложат и на една не дотам харизматична кандидатура. Ами ако издигнат например Цецка Цачева, БСП каква антитеза ще й заложи? Цачева, смятам, се припознава напълно от твърдото червено ядро...

Трудно им е на позитанци. За първи път от десетина години ще им се наложи да правят разчети за президентски избори първо с действието изваждане. Понеже този път ДПС не са обявили, че играят с тях, както направиха с двата мандата на Първанов. (И той им се отблагодари подобаващо...)

Нещо повече. ДПС намекна, че смята да издига своя двойка. Ако го направи, цената на евентуалната пакетна сделка за гласовете им при балотаж ще скочи неимоверно. Но може и да блъфира до лятото - Доган винаги е успешен в изнервянето на противника. Вътрешните бунтове на "бунтаря" Касим Дал не са буря в чаша вода, колкото и да се опитват да ги омаловажат в ДПС.

Синята кандидатура? Нека първо десните да се разберат за кметската в София - тя им е важната. (Казвам десни, имайки предвид СДС и ДСБ. ГЕРБ са десни само по дефиниция.) Ако Иван Костов посочи софийския кмет, СДС да си номинира президента. Наплив има.

Никога не е имало толкова желаещи за номинация за "Дондуков" 2, каза вчера по TV7 лидерът на СДС Мартин Димитров по ТV7. Окончателният избор ще е ясен до Гергьовден - или малко след това.

Според социолога Юлий Павлов добри кандидати на сините са и Надежда Нейнски, и Петър Стоянов. Вярва ли си? В момента няма знакова фигура сред десните, която да е с положителен рейтинг, казва Павлов. Е тук поне се съгласяваме.

"Най-удачният политически ход би бил партиите от ЕНП да се обединят зад обща кандидатпрезидентска двойка - с президент, естествено, от ГЕРБ и вицепрезидент от Синята коалиция", препоръча социологът по TV7. А защо не обратното...

Всъщност е съвършено все едно

Който и да обяви ГЕРБ в началото на лятото - и основния му противник БСП до събора в Бузлуджа, е съвършено без значение. Никой от избирателите няма да проследи платформите, вижданията и визията на кандидатите. Хората ще избират с очите и ушите си - т.е. каквото им покажат телевизионните камери.

Тази президентска кампания е съвършено различна от всички досегашни. Защото хората, които ще избират, са на ръба на нервна криза - заради кризата. Както написа Димитър Събев в "Разградено общество", първата жертва, която взема беднотията, е човешкото достойнство. Така както истината е първата жертва на войната.

Няма я вълната, която избра д-р Желев за президент през 1992 г. Една вълна в още неразслоената на очевидно богати и очевидно бедни, а помежду тях - свързващи двата края, България, която си харесваше полугражданското, полуселското, не се впечатляваше от мекия говор на родения в село Веселиново философ, и на която й допадаше изгледа на "един от нас" от неразцъфналия соц.

Няма я и синята вълна, която издигна и избра за президент Петър Стоянов. Кипежът там беше извънредно голям, имаше твърде много млади сърца, устрем към Европа, патетика, оптимизъм - въпреки мутропрехода, "не" на соцуправлението - това беше и първият напълно осъзнат президентски избор на нацията. През 1997 г., без да е член на ЕС, България си избра държавен глава, който изглеждаше, говореше и действаше като стопроцентов европеец.

14 години по-късно няма да гласуваме за Петър Стоянов. Странно, нали...

От онова синьо море днес няма и помен. Няма ги хората. Според проучване на Центъра за изследване на демокрацията след 1989 г. 63% от българите, завършили университет, напускат страната. Първата голяма вълна от мигриращи беше към САЩ и Канада, последващите - към ЕС.

Ако зависи от мен, ще забраня всички партии в България, заяви вчера депутатът от БСП и бивш вицепремиер по еврофондовете Меглена Плугчиева. "Не ви говоря като човек на БСП. Майка съм на две деца, които в момента напускат България, а съм ги върнала тук от Германия (Плугчиева е и бивш посланик в Берлин - бел. ред.). Наред с всички млади хора, които заминават за чужбина, тръгват и такива, които са на възраст над 50 години. Трябва да се знае дали искаме да имаме държава и население", каза Плугчиева.

В Германия имигрантите от България са пети по численост - след поляците, румънците, американците и турците. През 2006 г. в Германия са се установили 7500 души от България. За 2009 г. броят на "новите" българи е 29 000, съобщи преди време Дойче веле.

Я да видим какво е останало в страната. Една армия пенсионери, една армия чиновници, една армия роми, и една армия млади - негласуващи и по-зрели - скептици...

Така че противоборство на личности на тези президентски избори едва ли ще има. Които и да са лицата, ще са ни вече втръснали. Освен ако не решат да измъкнат малко употребявани, което ще е самоубийствено за по-малко от 4 месеца кампания, след като основната конкуренция обяви номинациите си в разгара на летния сезон.

Навсякъде по всяко време има матриал, беше казал Тодор Живков.

Ами ако на партиите им стиска, да го извадят на вътрешнопартийни избори - като привлекат за гласуване и симпатизантите си, не само твърдото ядро. Този път профилът на кандидатите ще трябва плътно да следва контурите на електоралната маса, с която разполагат.

Така както опозиционната дясна Нова демокрация в Гърция си избра лидер, след като падна от власт. Така както френската левица отсега се готви да номинира кандидата си за президент на предстоящите през 2012 г. избори за държавен глава.  Така както го правят и големите партии в САЩ, които дори сблъскват няколко претендента на финален кръг вътрешни избори.

В противен случай не ни остава нищо друго освен да изберем президента като на хайван пазар. По зъбите...

Oще: бсп  герб  дпс  избори  партии  президент  синята коалиция 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.01.2011, 10:29

14 M_I_R | 20.04.201109:30

аз пускам невалидна бюлетина - пиша нещо като Крив Макарон
правя си труда да отида до урните,за да им покажа,че се интересувам от това,кой е лицето на Държавата, но всички да тотално компрометирани и не бих упълномощила никой от тях....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.03.2011, 23:01

13 Кака Мара | 19.04.201120:13

MacAllister, президентът но Бг, доколкото си спомням, е основно с представителни функции. Как смяташ тогава,че би могъл да действа?Трябва да е много добъриграч, че да може да свърши нещо, без да се хързулне извън правомощията си.А Доган.., той май изведнъж остаря в последно време и прави грешки в игрите, май се е уморил от 20 години игри. Или бъркам? Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.07.2010, 13:20

12 мааму стара | 19.04.201119:54

kой бе казал ...'' За бога бтатя не купу...,пардон - НЕ ГЛАСУВАЙте бе хора!!!... Славомир Цанков... дали така не се гонят ВАМПИРИТЕ...мааму стара
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

11 Thea Atanasova | 19.04.201117:23

Може разбира се. В книгата бяха двама срещу целият град. Тук незнам дали има и толкова... Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.02.2010, 11:56

10 SILANCE | 19.04.201116:32

Г-це Атанасова,понеже изнасянето по Стивън Кинг е само от един град,а при нас - от цялата държава,не може ли /вместо ние да вампирясваме/ да се пробваме да прогоним вампирите?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.01.2011, 10:39

9 Victoria Jermanova | 19.04.201115:38

nieman прав си! стоянов по критерий зъби е без конкуренция! Много щастлив Обаче както и автора мъдро отбелязва тогава беше 1997г. а сега в 21 век изискванията се повишиха- Усмивкасамо едри, бели зъби не стигат! Много щастлив До момента не виждам да има подходяща личност, поне от публично-известните, която да събере масови симпатии!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

8 Thea Atanasova | 19.04.201115:12

МакАлистър, Доган ли според теб е най-убавият кон в наше село? Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

7 MacAllister | 19.04.201114:44

Аз искам Доган за президент! Не се заяждайте, естествено, че бих предпочел друг, но говорим за онези, които реално могат да стигнат до изборите и да имат някакво смислено количество гласове - органичено блюдо. Интернет почва да играе роля, но не мисля, че е стигнал критично ниво - има един дето си прави кампания и говори смислено, но не виждам как ще се вмъкне през партийната клоака, така че остават другите. Ние скептичните няма как да се организираме засега, да се надяваме по-нататък да стане друго. Тъй че сега кво да прайм? От БСП може да излезе само безсмислена фигура, от ГЕРБ още един смешник, от СДС и подобни ... може ли да излезе нещо от тях? Атака ... националисти на ужким. РЗС-та, Алексей Петров-ци - трябва ли ни още някой приятел на Боко във властта? Виждате ли защо искам Доган сега? Той има своя игра, ако има шанс да я играе срещу другите поне ще има някаква спирачка за мутро-комунистите от общата клика на ГЕРБ и дребните тарикати на БСП. Доган няма да спечели сърцата ни (и моето), но може да усмири лудите гонейки собствения си интерес. За мен избора е между фигурант и някой, който ще действа. Първият няма да направи нищо и ще остави безконтролно инерцията на сегашните да причинява бели. Другия вариант - някой който ще е активен (ограничава се май с Доган) означава, че и той ще прави бели, но ще се противопоставя на сегашните. Та големия въпрос за милиони е кое ще донесе по-малко бели. Ако ме питате мен, Доган има гъвкавост и умения да поставя противниците си натясно, сред неговите хора по региони ще се намерят доста бейове да изнервят местните, но при сегашната ситуация това все пак означава противопоставяне и пълния произвол вероятно е изключен за следващите 2-3 години, а и говорим за президент не за местните избори. Кредит на доверие към Доган и от българи срещу намалено доверие в ДПС локално би могло да има и отрезвяващ ефект върху самото ДПС и да минимизира негативните ефекти на местно ниво (каквито са основните грехова на тая партия досега). Царя не би направил втора глупост и не го броя, гласуването за макар и добри алтернативни кандидати от нищото за съжаление няма шанс, а и някак си по чудо да бъде избран такъв, той ще бъде във вакуум, което може да е добре, ако партиите на старата генерация бяха по-слаби, но засега това не е така. Органичен матрял - ограничен избор. Вместо да се заплесваме кой е рязан и кой не е май е време да вземем да си правим сметката, не знам дали моята е вярна.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

6 Крив Макарон | 19.04.201114:41

И аз съм красил президентството в гвардейска униформа. Но добре, че беше почивен ден, че ако бях мернал Гоцката щеше да стане беля Много щастлив
На тези избори съм решил твърдо да ида до изборните урни, но не да гласувам, а да напиша на бщлетината "к*р за ......" и името на някой от тези гадни типчета, които все ни обещават, че ще са по-добри от предишните и после все същите калтаци излизат.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

5 Mile Manolov | 19.04.201112:41

Гоце ще сдава Гоцев мангалистан... колко тъжно Тъжен
   

оценка

+0 -0