Webcafe

Черният лебед дойде за социалистите

Петър Николов
06.02.2014, 15:18 (обновена 07.02.2014, 15:32)
черен лебед

Черният лебед дойде за ПЕС

Българската следа стана нарицателно за покушението срещу папа Йоан Павел II от 13 май 1981 г. Но без да предизвикваме тези злокобни афери от времето на Желязната завеса, дали няма да има българска следа и в едно предстоящо поражение на европейските социалисти на изборите през май?

Защото Черният лебед дойде за БСП - и за ПЕС.

"Историята е пълна с редки събития, които не могат да бъдат прогнозирани със статистически трендове", както обясни преди време авторът на бестселъра "Черният лебед" Нисим Талеб.

Това всъщност стана с нашумелия проект на Моника Станишева, спечелен през 2012 г. по грантова схема на Европарламента (ЕП) на тема: "Как разбираме ЕП". Тя се отказа твърде късно от него, спусъкът на скандала беше дръпнат.

Европейските десни - Европейската народна партия, захапа скандала и го води към кулминация. Не е за изпускане - съпругата на лидера на европейските социалисти е спечилила грант от Европейския парламент, който се ръководи от друг социалист - Мартин Шулц, номиниран от ПЕС за кандидат за следващ шеф на Европейската комисия.

"Бих желал още да знам дали, след като г-жа Станишева е направила писмено изявление, в което е отрекла за съществуването на конфликт на интереси, което е невярно изявление, дали при това обстоятелство съществува престъпен акт. Аз намирам всичко случило се за много странно и си представям какво щеше да се случи, ако съпругата на нашия председател на ЕНП беше сключила подобна сделка". Тези въпроси отправи в пленарната зала на ЕП депутатът от ЕНП Михаел Галер.

В Брюксел ЕНП държи огъня, в България - ГЕРБ, които в два поредни дни поискаха временна анкетна комисия по случая, но мнозинството отхвърля предложенията им.

До момента нито Станишев, нито съпартиецът му Шулц са коментирали скандала. Зам.-председателят на 42 НС Мая Манолова коментира (вдясно), че е отвратително, когато се атакуват семейства на политици. Но всъщност става въпрос за политика. А вече лошото е, когато едно семейство диктува политиката - кадрова, управленска, партийна...

БСП, разбира се, забравиха, когато удряха по "жената на Борисов" - банкерката Цветелина Бориславова. Но и двете страни са наясно, че такива са правилата на играта - щом си политик, нищо лично.

В изявлението си Галер за първи път допусна, че премълчаването на връзката на Моника Йосифова, към момента на спечелването на проекта, с лидера на европейските социалисти, може да се окаже престъпление.

Преди време от дирекция "Комуникации", обявила проекта, заявиха, че не са били известени за връзка между двамата. А какво би станало, ако изскочи и някой друг проект на "Актив груп" - неслучайно фирмата има регистрация и офис в Брюксел?

Изневярата на френския президент - социалиста Оланд, няма да удари кой знае колко по имиджа на левицата в европейски план. Във Франция например на подобни афери никога не се е гледало критично - достатъчно е да припомним случая на Доминик Строс-Кан и камериерката от хотела в Манхатън.

Така че скандалът тепърва ще набира мощ и ще достигне своята естествена кулминация. В България, поради ред причини, една от които е медийният монопол, той няма как да се разгърне. Затова пък европейските десни ще направят всичко, което е по силите им, за да компрометират лидера на ПЕС.

Изобщо не е много сигурно дали АБВ ще спомогне на ГЕРБ за разгрома на социалистите във вътрешен план, но в европейски Черният лебед ще свърши работа.

Oще: бсп  вот  евроизбори  европа  енп  пес  социалисти 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.